Rusijos konsulatas jau virto klerkų vasarviete? | KaunoDiena.lt

RUSIJOS KONSULATAS JAU VIRTO KLERKŲ VASARVIETE?

Nors Rusijos Federacijos generalinio konsulato kieme, Klaipėdoje, Šermukšnių gatvėje, Rusijos valstybinė vėliava nuleista iškart po Velykų, o paskutinieji negausaus diplomatinio korpuso darbuotojai su generaliniu konsulu Jevgenijumi Choriška priešakyje buvo paprašyti palikti Lietuvą neribotam laikui, pastatas ir dabar yra nuolat lankomas. Panašu, jog jis virto Vilniuje esančios Rusijos ambasados darbuotojų vasarviete.

Naktį degė šviesos

Rugpjūčio 5-osios pavakare iš generalinio konsulato pastato Klaipėdoje kiemo pastebėtas išsukantis lengvasis automobilis diplomatiniais numeriais.

Automobilyje sėdėjo jaunas vyras ir moteris.

Tąnakt po vidurnakčio viršutiniuose pastato aukštuose kelias valandas buvo matyti šviečianti stalinė lempa.

Akivaizdu, jog pastate, kuris priklauso Rusijos Federacijai (RF), apsilankė jo šeimininkai, nors oficialiai diplomatinio korpuso čia nebėra nuo šių metų balandžio 19 d.

Būtent tą balandžio dieną konsulato kieme veikiausiai buvo nuleista ir Rusijos valstybinė vėliava, pirmąkart po dešimties metų šios diplomatinės įstaigos šioje vietoje veiklos.

Tąkart buvo išjungti visi viešai skelbiami šios įstaigos telefonų numeriai.

Remiantis iki šiol veikiančia RF generalinio konsulato Klaipėdoje interneto svetaine, buvo matyti, kad iki uždarymo čia dirbo vos penki diplomatiniai darbuotojai – generalinis konsulas, konsulė, vicekonsulas ir du atašė. Jų pavardės skelbiamos ir dabar.

Konsulinio puslapio interneto svetainė turiniu nebepildoma nuo vasario 22 d., tai yra ji "sustingo" likus dviem dienoms iki Rusijos karo prieš Ukrainą.

Šioje svetainėje iki dabar yra išlikusios kai kurios nuorodos į kitus aktyvius interneto puslapius, kuriuose gana gausu Kremliaus propagandos.

Akivaizdu, jog pastate, kuris priklauso Rusijos Federacijai (RF), apsilankė jo šeimininkai, nors oficialiai diplomatinio korpuso čia nebėra nuo šių metų balandžio 19 d.

Rusijos Federacijos nuosavybė

Konsulatas Klaipėdoje buvo atidarytas 1994 m. vasarį.

Pradžioje rusų diplomatai glaudėsi nuomojamose patalpose K.Donelaičio gatvėje.

O Šermukšnių gatvėje konsulatas iškilmingai duris atvėrė prieš dešimtmetį, 2012 m. vasarį, po beveik ketverių metų statybų.

Buvo teigiama, kad naujo konsulato pastato prireikė, nes nuomojamame statinyje Klaipėdos centre diplomatai nebetilpo.

Teigta, kad reikėjo plėsti konsulato priimamąjį, išaugus interesantų srautams.

Taigi Šermukšnių gatvėje iškilo daugiau nei 3 tūkst. kv. metrų ploto kompleksas, kuriame buvo ne tik tarnybinės patalpos, čia įrengti ir konsulato darbuotojų butai, vienas jų skirtas generaliniam konsului ir jo šeimai.

Žemės sklypas su statiniais, kuriame įsikūręs RF generalinis konsulatas Šermukšnių gatvėje, nuosavybės teise priklauso Rusijos Federacijai.

27 arų sklype esantis trijų pastatų kompleksas liko tuščias po Velykų, Lietuvos Vyriausybei sureagavus į Rusijos agresiją prieš Ukrainą.

Pastato anaiptol neapleido

Vis dėlto konsulato pastatas tuščias ilgai nebuvo.

Prasidėjus vasarai, kai kurie klaipėdiečiai teigė pastebėję, kad jame nuolatos lankosi kažkokie asmenys.

Ypač atšilus orams, užfiksuota, kad savaitgaliais į Klaipėdos konsulato pastatą Šermukšnių gatvėje atvažiuoja automobiliai diplomatiniais numeriais.

Iš mašinų registracijos numerių matyti, jog jie priklausytų vidurinės grandies diplomatinio korpuso darbuotojams.

Dienraščio žiniomis, šie žmonės atvyksta iš Vilniaus, gerokai susitraukusios RF ambasados Vilniuje.

Oficialiais duomenimis, Lietuvoje šiuo metu dirba laikinasis reikalų patikėtinis Lietuvos Respublikoje Sergey Ryabokon, patarėjas ir Konsulinio skyriaus vedėjas Kirill Tillyabaev, trečiasis sekretorius Andrei Druzhilovskii, dar vienas trečiasis sekretorius ir spaudos sekretorius Alexander Kudryavtsev bei karo, karinių oro ir jūrų pajėgų atašė pulkininkas Oleg Davletzjanov.

Reakcija: konsulatas buvo uždarytas po to, kai vos ne kiekvieną dieną vyko piketai dėl Rusijos kariuomenės įsiveržimo į Ukrainą. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Liko nebaigtų reikalų?

Panašu, kad iš Vilniaus Rusijos diplomatai į Klaipėdą atvyksta ir ilsėtis, ir dirbti.

Prieš gerą mėnesį pastebėta, kad į konsulato pastatą atvažiavo keli vyresnio amžiaus vyrai, kurie veikiausiai buvo atvykę tvarkyti nebaigtų reikalų, nes jie, panašu, iš pastato taip ir nebuvo išėję.

Tačiau dažniausiai diplomatiniais automobiliais į pajūrį atvyksta jaunesni vyrai su šeimomis ir vaikais. Paprastai savaitgaliui.

Jie pastebėti keliaujantys į Smiltynę, Nidą, Palangą. Buvo atvykę ir į Jūros šventę.

Vieną vakarą uždarame konsulato kieme buvo kepami šašlykai. Atvažiuoja skirtingi žmonės, porą kartų pastebėti tie patys.

Labai panašu, kad konsulato pastatas Klaipėdoje virto Rusijos diplomatų vasarviete.

Kada čia vėl oficialiai bus leista grįžti diplomatams, kol kas nėra prognozuojama.

Labai panašu, kad konsulato pastatas Klaipėdoje virto Rusijos diplomatų vasarviete.

Po žudynių Bučoje – nota

Po Velykų Lietuvą turėjo palikti visi akredituoti RF generalinio konsulato Klaipėdoje personalo atstovai.

Konsulatas uždarytas, Lietuvos Respublikos Vyriausybei reaguojant į Rusijos karą prieš Ukrainą.

Kai balandžio pradžioje iš rusų okupantų išvadavus Kijevo priemiesčius į viešumą iškilo civilių ukrainiečių žudynės ir kankinimai Bučos mieste, Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tą pačią dieną pranešė, kad Vyriausybė išsiunčia iš Lietuvos RF ambasadorių Aleksejų Isakovą.

Kartu pranešta ir tai, kad Lietuvos ambasadorius Maskvoje Eitvydas Bajarūnas grįžta į Lietuvą.

Be to, nutarta uždaryti RF generalinį konsulatą Klaipėdoje.

Apie šį sprendimą LR užsienio reikalų ministerija Rusijos ambasadą Lietuvoje informavo balandžio 4 d.

Visi akredituoti RF generalinio konsulato Klaipėdoje personalo nariai per 15 dienų nuo notos įteikimo buvo paprašyti išvykti iš LR teritorijos.

Ne pirmas išvarymas

Tai ne pirmas Rusijos diplomatų išprašymas iš Klaipėdos.

Kai po naujojo konsulato pastato atidarymo generalinio konsulo pareigos buvo suteiktos Vladimirui Malyginui, netrukus paaiškėjo, kad jis – joks diplomatas, o žvalgybininkas.

Tokia veikla nesuderinama su konsulo darbu.

V.Malyginas 2014 m. balandį, Lietuvos valstybės saugumo departamentui surinkus ir pateikus pakankamai įrodymų, buvo išsiųstas iš Lietuvos kaip Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos darbuotojas, siekęs gauti neviešą informaciją apie šalies politiką ir energetikos projektus.

V.Malyginas buvo aukščiausio rango diplomatas, dėl šnipinėjimo išsiųstas iš Lietuvos.

Tais pačiais 2014 m. iš Lietuvos dėl aktyvios šnipinėjimo veiklos buvo išsiųsti dar trys Rusijos žvalgybos rezidentūrų darbuotojai.

Jų "veikla buvo susijusi su agentų verbavimu, neteisėtu žvalgybinės informacijos rinkimu ir aktyviosiomis priemonėmis". Taip rašyta Valstybės saugumo departamento ataskaitoje.

Gairės: Rusijos konsulatas Klaipėdoje, Rusijos ambasada Vilniuje, rusų diplomatai, vasarvietė, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS