Salantų ekologinė nelaimė jau atsiėjo 134 tūkst. eurų | KaunoDiena.lt

SALANTŲ EKOLOGINĖ NELAIMĖ JAU ATSIĖJO 134 TŪKST. EURŲ

Kretingos rajono savivaldybė gavo virš 134 tūkst. eurų vertės sąskaitų, kurias įvairios įmonės ir institucijos pateikė už Salantų ekologinės nelaimės padarinių šalinimą. Dar kelias dešimtis tūkstančių eurų gali kainuoti sodybos, kurioje buvo paslėptos talpyklės su naftos produktais, grunto utilizavimo darbai.

Mokės iš rezervo

Pusantro mėnesio plušėjo ugniagesiai, aplinkosaugininkai, Kretingos rajono savivaldybės darbuotojai ir įmonės, likviduodami nelaimės padarinius Salantuose.

Paaiškėjus, kad vienas miestelio gyventojas prieš dešimtmečius savo sklype veikiausiai užkasė tonas dyzelino ir kitų aplinkai pavojingų atliekų, kilo klausimas, kas turės padengti nuostolius ir atlyginti gamtai padarytą žalą.

„Kol kas kaupiame sąskaitas, o jų tikrai nemažai. Dar lieka klausimas, kaip teks išgabenti užterštą gruntą ir kiek tai kainuos? Apsisprendėme, kad už darbus sąskaitos bus išrašomos savivaldybei. Mes jas apmokėsime iš Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo fondo. Po to kreipsimės į Vyriausybę ir Aplinkos apsaugos ministeriją, kad būtų padengti nuostoliai“, – tikino Kretingos rajono meras Antanas Kalnius.

Klausimai dėl atsakomybės

Aplinkos ministerijos specialistai išaiškino, kad savivaldybė ekologinės nelaimės atveju neturėtų likti viena.

„Mūsų situacija kitokia, nei, pavyzdžiui, buvo Alytuje. Ten incidentas nutiko įmonės teritorijoje. O čia kalbama apie privatų sklypą, kurio savininkas jau miręs. Teoriškai turto savininke yra pasiligojusi senolė, kurią prižiūri giminės. Sklypas atiteks giminėms tik po močiutės mirties. Kas dabar turėtų atlyginti nuostolius? Viskas gula ant savivaldybės pečių“, – konstatavo meras.

Laukia geologų tyrimų

Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Violeta Turauskaitė sakė, kad šiuo metu savivaldybei pateiktos 134,2 tūkst. eurų vertės sąskaitos.

„Ir tai ne pabaiga. Dalies jų dar negavome, nes yra tik preliminarios sutartys. Na, ir darbai dar nebaigti. Sąskaitas pateikė įmonė už užteršto vandens šalinimą, sąskaita gauta už įvairios kitos taršos išvežimą ir šalinimą, sąskaitas teks apmokėti už įvairių įmonių pasitelktą pagalbą – vandentiekininkų, komunalininkų ar ugniagesių darbą. Laukiama sąskaitos iš geologų, kurie tiria grunto užterštumo lygį. Tik gavę jų išvadas, priimsime sprendimus dėl teritorijos tvarkymo“, – kalbėjo V.Turauskaitė.

Paaiškėjus šių tyrimų atsakymams, savivaldybei teks skelbti viešąjį konkursą ir ieškoti rangovo, kuris iškastų visą užterštą gruntą. Tada jis turės būti utilizuotas.

„Tikimės, kad ši suma nedvigubės, bet pašalinti užterštą gruntą kainuos nepigiai“, – sakė V.Turauskaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS