Šalies savivaldybės įšaldys partnerystę su Baltarusijos miestais? | KaunoDiena.lt

ŠALIES SAVIVALDYBĖS ĮŠALDYS PARTNERYSTĘ SU BALTARUSIJOS MIESTAIS?

Po incidento, kai Minske buvo priverstas leistis lėktuvas, skridęs į Vilnių, Lietuvos savivaldybių asociacijoje netyla pokalbiai, kaip elgtis dėl tolesnės partnerystės su Baltarusijos miestais. Klaipėdos savivaldybė taip pat ketina įšaldyti santykius ir neskatinti bendradarbiavimo bei nebeplėtoti naujų veiklų su Baltarusijos miestu Mogiliavu.

Su trečiu pagal dydį Baltarusijos miestu Mogiliavu Klaipėdos savivaldybė bendradarbiavimo sutartį pasirašė dar 1997 m.

Bendradarbiavimas tarp savivaldybių vykdavo reguliariai.

Tačiau po incidento, kai priverstiniu būdu baltarusiai Minske nutupdė į Vilnių skridusį lėktuvą ir iš jo išlaipino bei įkalino Baltarusijos žurnalistą, Lietuvos savivaldybės nusprendė, kad kažkoks atsakas tam turėtų būti.

Lygiai pusė iš 60 Lietuvos savivaldybių turi bendradarbiavimo sutartis su miestais partneriais iš Baltarusijos.

Vien Šalčininkų rajono savivaldybė turi sutartis net su šešiais šios valstybės miestais.

„Klaipėdos savivaldybė bendradarbiauja su Baltarusijos miestu partneriu Mogiliavu. Ir nors jokių kvietimų dalyvauti renginiuose ar plėtoti veiklas iš jų pusės pastaruoju metu negavome, kreipėmės į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją (URM), kaip mums toliau elgtis. Gavome žodinę rekomendaciją, kad vienas būdų parodyti savo poziciją dėl to, kas vyksta toje šalyje, yra vadinamoji šaltoji diplomatija, tad jos ir laikomės“, – teigė Klaipėdos miesto tarybos sekretorius Modestas Vitkus.

Dienraščio žiniomis, savivaldybės nusprendė individualiai konsultuotis su Lietuvos URM dėl rekomendacijų, kokios pozicijos savivaldybėms laikytis santykiuose su Baltarusijos miestais partneriais.

Kol kas vienintelė Akmenės rajono taryba posėdyje, smerkdama Baltarusijos valdžios vykdomus žmogaus teisių pažeidimus ir nedemokratiškus veiksmus, reaguodama į orlaivio nutupdymą Minske ir opozicijos aktyvisto R.Pratasevičiaus bei kitų asmenų neteisėtą suėmimą, kai buvo sukeltas pavojus Lietuvos ir kitų ES šalių piliečių saugumui ir gyvybei, vienbalsiai nusprendė sustabdyti bendradarbiavimą su Baltarusijos Gomelio apskrities Rečycos rajonu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Klaipedietis

Durnių laivas, matyt anūkas raštą atsiuntė.

JE

as matau kaip bielarusai ,,nusivyle,, tokiu sprendimu....

ner cia ko bendradarbiaut

magiliovas nuo zodzio magyla

SUSIJUSIOS NAUJIENOS