Savivaldybėje pakvipo naujovėmis: tikslas – ne sumažinti darbuotojų etatus? | KaunoDiena.lt

SAVIVALDYBĖJE PAKVIPO NAUJOVĖMIS: TIKSLAS – NE SUMAŽINTI DARBUOTOJŲ ETATUS?

Klaipėdos savivaldybės administracijoje ruošiamasi didelėms vidinėms permainoms, kurių tikslas – ne sumažinti darbuotojų etatus, o patobulinti savivaldybės administracinį valdymą. Tuo tikimasi išjudinti užstrigusius miestui svarbius projektus.

Pertvarka patiks ne visiems

Šiuo metu Klaipėdos savivaldybėje egzistuoja trys valdymo grandys: departamentai (6), skyriai (38) ir poskyriai (25).

Padaliniai dažniausiai veiklą orientuoja tik į kuruojamą sritį, nematydami sąveikos su kitomis.

Tad esą dažnos situacijos, kai, iškilus problemų ar iniciatyvų, ilgai diskutuojama, kuriam padaliniui pagal kompetenciją jos priklausytų, o ne ieškoma būdų, kaip bendrai jas išspręsti ar įgyvendinti.

Todėl projektai dažnai vėluoja, o jų rezultatas ne visada džiugina suinteresuotas šalis.

Žmonės, kurie prisitaikys, darbuosis, o su tais, kurie neprisitaikys, turbūt teks atsisveikinti.

Pertvarka savivaldybėje siekiama sumažinti valdymo grandžių skaičių, pereiti prie projektinio darbo organizavimo, kad aukščiausios kvalifikacijos, eksperto lygmens darbuotojai būtų atsakingi už svarbiausius projektus.

Tad planuojama įsteigti septynias vyriausiųjų patarėjų pareigybes, pavaldžias Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriui ir jo pavaduotojams.

Atsiras keturios grupės, integruosiančios kompleksines ir sudėtingas užduotis įgyvendinančius darbuotojus (Tarptautinių ir viešųjų ryšių grupė (mero pavaldumas), Jaunimo ir bendruomenių reikalų koordinavimo grupė, Ekonominės plėtros grupė bei Tarpinstitucinio koordinavimo grupė).

Ketinama įsteigti Klientų aptarnavimo centrą su nutolusiomis darbo vietomis.

Prioritetas – atsakomybės klausimas

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis teigė, kad panaikinus departamentus bus formuojama vyriausiųjų patarėjų institucija.

Gintaras Neniškis / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Šios pareigos bus siūlomos dabartiniams departamentų vadovams dėl jų aukštos kvalifikacijos.

Jie esą nebekuruotų skyrių, bet jiems bus paskirti miestui svarbūs projektai ir jie bus atsakingi už tų projektų rezultatus.

"Jei su tuo minėti asmenys nesusitvarkys, bus atitinkami vertinimai, o galbūt su kai kuriais teks ir atsisveikinti. Nes dabartinė situacija yra tokia, kad yra atsakingųjų už procedūras, bet nėra atsakingo žmogaus už rezultatą. Šis pertvarkos variantas dabar yra derinamas su darbuotojų atstovais ir profesine sąjunga, dar nėra galutinis. Ir pirminis savivaldybės administracijos tikslas buvo ne sumažinti etatus, o patobulinti savivaldybės administracinį valdymą", – tvirtino G.Neniškis.

Reikės politikų pritarimo

Nors didžiajai daliai vadovų finansinės sąlygos nesikeis, bet nepatenkintų esą gali būti.

"Departamento vadovų kompetencija tikrai yra labai aukšta ir tų žmonių neišnaudoti būtų neprotinga. Todėl jiems ir buvo pasiūlyta alternatyva. Žmonės, kurie prisitaikys, darbuosis, o su tais, kurie neprisitaikys, turbūt teks atsisveikinti. Kai prasidės diskusijos, manau, išgirsite ne vieną nepatenkintą balsą. Manau, emocijų bus, nes tai keičia nusistovėjusius santykius savivaldybės administracijoje. Ir šie pokyčiai yra gerokai didesni, nei 5 ar 20 etatų sumažinimas", – teigė G.Neniškis.

Anot administracijos direktoriaus, teks pereiti prie informacinių technologijų specializuotos įrangos, darbuotojams teks mažiau dirbti su popieriais, raštais, bet esą prieš tai reikia tam pasiruošti.

Pagal pertvarkos projektą, savivaldybėje bus naikinami šeši departamentai, šeši skyriai, 12 poskyrių, trys pareigybės ir trys perkeliamos mero pavaldumui (į Tarptautinių ir viešųjų ryšių grupę).

Savivaldybės administracijoje dabar pareigybių skaičius yra 438,5, po struktūros pertvarkos būtų šešiomis mažiau.

Tačiau tai turi palaiminti profesinė sąjunga ir miesto taryba, kuriai svarstyti šios pertvarkos projektas bus pateiktas lapkričio 28 d. posėdžiui.

Šis Klaipėdos savivaldybės administracijos pertvarkos modelis esą panašus į Vilniaus savivaldybės.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Mokytoja

Kada savyvaidybę mokės klaipėdos mokytojams, kaip kiekvieną menesį,moka sau - kanceliareniams priekems įšmokos? Kodėl Klaipėdos miesto mokytojai tuyri pirkti kanceliarinius prekius už savo pinigus?

Kada

Šikalienę išspirsit von? Turbut nuo ruso dirba vogia ir visjai mažai. Kaipedos nxja netvarko tik plauna ir plauna sau.

Nezabitauskas

Kad nebūtų, kaip toje pasakėčioje apie muzikantus - neva, kitaip susodinus, jie geriau gros. Tačiau lieku optimistas - blogiau nebus, nes blogiau būti nebegali.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS