Seimas svarstys, ar Šventosios jūrų uosto valdymui steigti uosto direkciją | KaunoDiena.lt

SEIMAS SVARSTYS, AR ŠVENTOSIOS JŪRŲ UOSTO VALDYMUI STEIGTI UOSTO DIREKCIJĄ

Seimas antradienį po pateikimo pritarė įstatymų pataisoms, leisiančioms Šventosios jūrų uosto akvatoriją ir uosto infrastruktūrą patikėjimo teise valdyti, naudoti ir ja disponuoti Palangos miesto savivaldybės tarybos sprendimu įsteigtai įmonei – uosto direkcijai.

Jos savininko teises ir pareigas įgyvendintų Palangos miesto savivaldybės administracija, uosto žemės nuomos sutarties formą ir uosto žemės nuomos mokesčio apskaičiavimo tvarkos aprašą Palangos miesto savivaldybės teikimu tvirtintų Vyriausybė.

Po pateikimo už tai numatančias Šventosios jūrų uosto įstatymo pataisas ir lydimąsias Žemės įstatymo bei Valstybės ir savivaldybių turto naudojimo ir disponavimo juo įstatymų pataisas balsavo 96 parlamentarai, prieš buvo 6, susilaikė 13 Seimo narių. Šiuos projektus Seimas toliau ketina svarstyti lapkričio 23 d.

Įstatymų pataisų iniciatorius Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Mindaugas Skritulskas siūlo į įstatymą įrašyti nuostatą, kad „uosto žemė, akvatorija ir uosto infrastruktūra neprivatizuojamos“, taip pat tai, kad „uostui priskirtu valstybės turtu negali būti užtikrinamas trečiųjų asmenų prievolių vykdymas.“

Siekiant užtikrinti, kad Šventosios jūrų uosto žemės nuomos procedūros būtų organizuojamos viešai, laikantis nediskriminavimo, proporcingumo, skaidrumo principų, siūloma numatyti, kad uosto direkcija uosto žemę gali išnuomoti tik viešosios procedūros tvarka. Taip pat siūloma nustatyti, kad viešosios procedūros tvarkos aprašą Palangos miesto savivaldybės tarybos teikimu tvirtina Vyriausybė.

Įstatymo projektu siekiama nustatyti, kad tam tikras šiuo metu galiojančio įstatymo funkcijas uosto direkcija įgyvendina kartu su Palangos miesto savivaldybe: rengia uosto plėtros krypčių projektus, organizuoja jų įgyvendinimą, mokslinių tyrimų darbus, reklamuoja uostą; įgyvendina uosto apsaugos nuo taršos prevencijos priemones ir organizuoja taršos padarinių likvidavimą; stebi ir išlaiko projektinius gylius uosto akvatorijoje, prie krantinių ir pirsų; taip pat turi teisę statyti, remontuoti, rekonstruoti, griauti ir atnaujinti (modernizuoti) uosto infrastruktūrą.

Tikimasi, kad įstatymo pataisų įgyvendinimas turės teigiamos įtakos efektyvesnei Šventosios uosto vystymosi plėtrai.

Priėmus siūlomas pataisas Vyriausybė turės atnaujinti Šventosios jūrų uosto žemės nuomos konkurso tvarką, sutarties formą ir žemės nuomos mokesčio apskaičiavimo tvarkos aprašą, o Palangos miesto savivaldybės taryba turės atnaujinti Šventosios jūrų uosto naudojimo taisykles.

Šiuo metu įstatyme numatyta, kad Šventosios jūrų uosto žemę, akvatoriją ir uosto infrastruktūrą patikėjimo teise valdo, naudoja ir ja disponuoja Palangos miesto savivaldybė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Anonimas

kai keisti schema jai sena veikia ?

...o gen. direktorium

turbūt bus Remeikis? Ar koks kitas patentuotas vagis?

Čia

kaip su Klaipėdos Viktorijos viešbučiu - ,,trukt už vadžių - ir vėl iš pradžių". Kelintą kartą vėl apiplėš? Ar ne ketvirtą?..:D) Viskas Lietuvos vogimo sxemose vykdoma taip vienodai ir nuobodžiai, kad net neįdomu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS