Senolis nuėjo vargo kelius: banke gautos kupiūros niekas nepriima | KaunoDiena.lt

SENOLIS NUĖJO VARGO KELIUS: BANKE GAUTOS KUPIŪROS NIEKAS NEPRIIMA

Su onkologine liga kovojantis klaipėdietis nuėjo vargo kelius ieškodamas prekybos vietos, kurioje galėtų išleisti 500 eurų kupiūrą. 86 metų senolis liko nieko nepešęs – banke legaliai gauto banknoto nepriėmė nė vienas prekybos centras.

Apėjo penkias parduotuves

Vladimiras pasakojo, kad į banką žingsniavo santaupų dėl jį užklupusios ligos.

"Prieš savaitę banke gavau 500 eurų kupiūrą. Stambesnės sumos reikia dėl ligos. Tačiau negaliu miegoti, nežinau, ką daryti, šios kupiūros nepriėmė nė vienas prekybos centras", – pasakojo pensininkas.

Vyras nužingsniavo į vieną vieno tinklo prekybos centrą pietinėje miesto dalyje. Tačiau liko be pirkinių, 500 eurų kupiūra negalėjo atsiskaityti.

Tada pasuko į kitą prekybos centrą, ten istorija vėl pasikartojo.

"Važiavau į senamiestį, Herkaus Manto gatvėje esančiuose dviejuose prekybos centruose vėl likau be nieko. Iš viso apėjau penkis prekybos centrus", – skundėsi pensininkas.

Negaliu miegoti, nežinau, ką daryti, šios kupiūros nepriėmė nė vienas prekybos centras.

Kupiūra – legali

Viename prekybos centre vyras išgirdo keistą paaiškinimą.

"Esą pardavėjoms nurodyta nepriimti šių kupiūrų. Nesuprantu, kodėl", – pasakojo klaipėdietis.

Vyras ruošiasi eiti į tą patį banką, kuriame gavo kupiūrą, bet nesitiki ten sėkmės. Bankai ima mokestį už banknotų keitimą.

Dienraštis "Klaipėda" publikacijoje "Dėl 500 eurų – rebusas" (2022 09 02) viešino Lietuvos banko patikinimą, kad 500 eurų kupiūromis gyventojai turi teisę atsiskaityti.

Šio nominalo banknotai nebegaminami jau keletą metų.

Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento Ekspertizės ir techninio skyriaus vadovė Ramunė Juzėnienė patikslino, kad apie sprendimą stabdyti 500 eurų banknotų išleidimą Europos Centrinis Bankas pranešė 2016 m. gegužę.

"Nuo 2019 metų sausio 26 dienos Lietuvos bankas, kaip ir kiti euro zonos centriniai bankai, į apyvartą nebeleidžia 500 eurų banknotų. Nepaisant to, šio nominalo banknotai yra teisėta atsiskaitymo priemonė ir gyventojai turi teisę ir gali atsiskaityti 500 eurų nominalo banknotais", – akcentavo Lietuvos banko atstovė.

Neatnaujina įrangos

Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento Ekspertizės ir techninio skyriaus vadovė R.Juzėnienė pripažino, kad apie tai, jog prekybos centrai kartais nepriima 500 eurų kupiūrų atsiskaitymui, yra žinoma.

"Nors prekybininkai turėtų priimti atsiskaitymui visų nominalų eurų banknotus, tačiau dėl įvairių priežasčių kartais nenori prisiimti atsakomybės ir priimti aukšto nominalo banknotų, jei nėra įsitikinę dėl jų tikrumo. Lietuvos bankas nuolat stebi padirbtų pinigų situaciją ir perspėja bankus bei prekybos įmones atsinaujinti banknotų tikrinimo aparatų programines įrangas", – pastebėjo specialistė.

Lietuvos banko žiniomis, vienas prekybos tinklas galėjo nepriimti banknotų dėl neatnaujintos banknotų pažinimo įrangos, tačiau šiuo metu ši įranga jau yra atnaujinta ir tinkama atpažinti padirbtus visų eurų nominalų banknotus.

Siūlo siųsti paštu

Nemokamai ir neribotą laiką 500 eurų banknotus galima išsikeisti Lietuvos banko kasose.

Tačiau visoje šalyje tokios kasos yra tik dvi – Vilniuje ir Kaune.

Pensininkui kažin ar bus patogu autobusu iš Klaipėdos nukakti iki Kauno ir atgal, vien tam, kad pasikeistų 500 eurų banknotą.

"Nors Lietuvos banko kasos yra Vilniuje ir Kaune, tačiau jei gyventojui kyla abejonių dėl banknoto tikrumo, t. y. jis nebuvo priimtas prekybos centre, o atvykti į Lietuvos banką nėra galimybės, banknotą galima ir atsiųsti į Lietuvos banką įvertintoje siuntoje paštu. Vis dėlto atsakomybę už siuntos saugumą prisiima siunčiantysis asmuo. Ekspertizė atliekama per 20 darbo dienų. Paaiškėjus, kad banknotas tikras, jo vertė kompensuojama pavedimu į gyventojo nurodytą sąskaitą arba išmokama grynais atvykus į kasą Vilniuje ar Kaune, pagal asmens pageidavimą", – aiškino R.Juzėnienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Irena

Tegul bankininkai gal nusileidžia ant žemės,parašyta,kad nuo 2019 metu nespausdina 500 eurų kupiūrų,tikrai,o bankomatuose juos išduoda,ir pašte ,kai pensijas nešioti irgi 500 būna,tai gal kitą kartą bankininko koks vice mice pakels šikna ir asmeniškai nueis su klientu į prekybos centrą ir pats paaiškins,kad visi dirbantys prekybos centre daunai,o jau bankininkai tai labai protiškai išsivystė ,ir iš ,,bankomato,,negalėjo asmuo išsiimti tokios kupiūros ,ko ne aferistų istaiga

Voke

Tai kodel bankas igrudo senam zmogui neebenaudojama kupiura galejoneimt juk banke pinigu visokiu yra ir po 100 ir po 200 be vadea zmogu apgavo i r jisdsbar tures vaziut i Kaunta kad pakeistu nes pastu dings tie pinigeliai

To jo

Nenusikalbėk - Lietuva neišleidžia eurų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS