Šiferis keliavo iš krūvos į krūvą: į kuriozinę situaciją patekę gyventojai gūžčioja pečiais | KaunoDiena.lt

ŠIFERIS KELIAVO IŠ KRŪVOS Į KRŪVĄ: Į KURIOZINĘ SITUACIJĄ PATEKĘ GYVENTOJAI GŪŽČIOJA PEČIAIS

Kretingoje gyventojai prie gatvių krauna asbesto turinčią stogų dangą ir ilgą laiką laukia, kol specialusis transportas išgabens pavojingas atliekas. Vienai pagyvenusių sutuoktinių porai teko iš krūvos į krūvą dėlioti šiferį pagal valdininkų nurodymus, tačiau senjorai vis tiek gavo oficialius įspėjimus dėl taip laikomos pavojingos medžiagos.

Kas turi žinoti tvarkas?

Į kuriozinę situaciją patekę gyventojai gūžčioja pečiais – Kretingos rajono savivaldybė neturi rangovo, kuris turėtų išgabenti šiferį, tačiau valdininkai aiškina, kad šis gali būti laikomas ne ilgiau nei šešis mėnesius.

"Esu kantri ir niekada niekur nesikišu, bet šį kartą taurė yra perpildyta. Balandžio mėnesio pabaigoje keitėme senąją asbesto dangą nauja. Gegužės mėnesį važiavome į savivaldybę klausti, kada bus šios atliekos surenkamos. Užpildėme paraišką. Vėl važiavome į savivaldybę klausti detalių. Sakė, kad išveš per mėnesį", – situaciją socialiniame tinkle pasakojo kretingiškė.

Žmonėms nebuvo duota jokia detalesnė informacija – kaip turi būti sukrautos atliekos, kokio aukščio ant padėklo jos turi būti sudėtos, kokiu atstumu sandėliuojamos.

"Informacijos nepateikė, nes patys nežinojo. Su dukra sukrovėme ir paruošėme, apvyniojome tris padėklus plėvele, sudėjome prie įvažos. Birželio mėnesį vėl važiavome klausti, kada atvažiuos išvežti", – pasakojo moteris.

Perkrovė prie gatvės

Tada gyventojai sužinojo, kad į kiemą atliekų vežėjai neatvyks, nes didelė mašina negali toje vietoje įvažiuoti.

"Kadangi su vyru esame senjorai, vyras sėdi neįgaliojo vežimėlyje, tokių darbų atlikti negalime. Prieš porą savaičių samdėme žmogų, kuris iš naujo krovė patrūnijusius lakštus netoli gatvės. Taip mums patarė valdininkai. Šiandien atvažiavo savivaldybės darbuotojai ir pareikalavo pašalinti padėklus, nes užėmėme valstybinę žemę", – šiurpo gyventoja.

Taisyklių, kur ir kaip krauti, nėra.

Moteriai po valdininkų vizito sustreikavo širdis, pakilo kraujospūdis, senjorė apsipylė ašaromis.

"Kaip taip? Du kartus perkroviau asbesto turinčias medžiagas. Taisyklių, kur ir kaip krauti, nėra. Kiek aš tos valstybinės žemės užėmiau – 5 –7 cm? Ar valstybinė užimta žemė yra ta žolė, kurios nuo šaligatvio paklojimo treji metai niekas niekada nepjovė?" – viešai piktinosi gyventoja.

Gyventojams atsiųstame pranešime perspėjama, kad asbesto turinčios atliekos turi būti sudrėkinamos ir pakuojamos į sandarią plastikinę tarą, dvigubus plastikinius maišus, statines, konteinerius.

Taip pat, kad atliekos gali būti laikomos ne ilgiau nei šešis mėnesius nuo jų susidarymo.

Antanas Kalnius. Vytauto Petriko nuotr.

Citavo M.Mikutavičių

Gyventoja pacitavo atlikėjo Marijono Mikutavičiaus dainos žodžius.

Savivaldybės administracija šiuo metu neturi vežėjo, kuris asbestą išvežtų.

"M.Mikutavičius dainuoja "mane moko doros ir atsakomybės, moko, kad būtent šitaip veikia valstybė", bet norint būti atsakingam ir laikytis taisyklių, reikia tas taisykles žinoti. Labai norėčiau, kad mūsų gerbiamas ir mylimas meras ar savivaldybės darbuotojai pakomentuotų asbesto turinčių medžiagų išvežimo tvarką ir terminus nesvarbu kaip – feisbuke, savivaldybės puslapyje, laikraštyje. Galvoju, kad tas klausimas yra aktualus ne tik man, nes šiferį ant šaligatvio krašto yra susikrovę daugiau gyventojų", – feisbuke į Kretingos rajono merą Antaną Kalnių kreipėsi gyventoja.

O A.Kalnius sureagavo į tokį priekaištą ir atsakė moteriai į jos laišką – atsiprašė gyventojos.

"Pirmiausia noriu jūsų atsiprašyti už kolegas. Savivaldybės administracija šiuo metu neturi vežėjo, kuris asbestą išvežtų", – apgailestavo A.Kalnius.

Ieško rangovo

Sutartis su įmone "Kretingos komunalininkas" dėl šios paslaugos yra pasibaigusi, skelbti du vežėjo parinkimo konkursai neįvyko. Šiuo metu vyksta jau trečiasis konkursas.

"Todėl man asmeniškai tikrai yra nepriimtina, kad tuomet, kai dėl susidariusios situacijos kaltė realiai tenka pačiai savivaldybės administracijai, nors ir dėl iš dalies objektyvių priežasčių, yra pavedama Viešosios tvarkos skyriui įspėti gyventojus patraukti išvežimui sukrautą asbestą. Taip, asbestas turi būti apvyniotas. Taip, sukrautas prie gatvių jis nepuošia miesto. Taip, yra blogai, kai dalis gyventojų jį sukrauna tiesiog ant šaligatvio ar dviračių tako. Bet šioje situacijoje turime vadovautis ir protingumo kriterijumi", – rašė A.Kalnius.

Meras patikino, kad gyventojai turėtų gerokai mažiau problemų dėl asbesto išvežimo, o dar ir biudžeto lėšų pavyktų sutaupyti, jei gyventojams būtų leista patiems tuo pasirūpinti. Tačiau vėliau jiems tokios išlaidos būtų kompensuojamos.

"Tokia šiandien yra Vyriausybės patvirtinta tvarka", – reziumavo meras.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kurjozai t ę s i a s i

konservų CHUNTOJE- visa tai į p r a s t a

R

Paklauskit kaip Gargžduose iš žmonių išsip.... . Žmonės ant padėklų supakavo , kaip nurodyta . Atvežė į aikštelę . O ten su suspaudžiamu trakroriaus kauš viską sutraiškė ir nuvežę iškratė į patvorį. Kam tada vargti ir pakuoti tą šiferį?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS