Šilumos kaina balandį vėl mažės | KaunoDiena.lt

ŠILUMOS KAINA BALANDĮ VĖL MAŽĖS

  • 5

Jau žinoma, kokia šilumos kaina nustatyta bendrovės „Klaipėdos energija“ klientams balandžio mėnesiui. Ji krenta į dar nematytas žemumas ir sieks 3,46 ct už kilovatvalandę (ct/kWh) be PVM. Pernai balandį Klaipėdos ir Gargždų gyventojai, kuriems centralizuotai šilumą tiekia „Klaipėdos energija“, mokėjo 3,98 ct/kWh.

Lemiama įtaka – biokuras

„Kuo šilčiau lauke, tuo mažiau mums reikia deginti gamtinių dujų, ir galime pagaminti reikiamą šilumos kiekį vien iš biokuro, kuris yra trigubai pigesnis už dujas“, – vieną iš kainos mažėjimo priežasčių įvardijo Antanas Katinas, „Klaipėdos energijos“ generalinis direktorius.

Pernai „Klaipėdos energija“ savo padaliniuose Lypkiuose ir Šilutės plente pastatė ir pradėjo naudoti dar tris naujus biokuro katilus su kondensaciniais dūmų ekonomaizeriais. Kartu su dviem, įrengtais dar 2014 m., bendrovė dabar turi 50 MW galios katilus, gaminančius šilumą iš kol kas pigiausio kuro – medžio skiedrų.

Numanydami, jog didžiausia Klaipėdoje šilumos gamintoja gali pigiau pagaminti ir parduoti šilumą, savo kainas konkurencingai mažino ir nepriklausomų katilinių valdytojai.

„Tendencija akivaizdi: nuo 2014 m., kai „Klaipėdos energija“ užkūrė pirmąjį biokuro katilą, mūsų gaminamos šilumos kaina tik mažėjo, ir lygiagrečiai mažėjo nepriklausomų gamintojų parduodamos šilumos kainos“, – sakė A. Katinas.

Taip pat įtakos šilumos kainų mažėjimui visoje šalyje šį šildymo sezoną turėjo ir biokuro kainos kritimas. Pagal Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos duomenis, biokuras per metus atpigo apie 30 proc.

Rekordinis balandis

Per penkerius metus „Klaipėdos energijos“ vidutinė metinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina nuo 5,19 ct/kWh 2015 m. smuktelėjo iki 4,69 ct/kWh 2019 m. Ši mažėjimo tendencija tęsiasi ir 2020 m. – 4 mėnesių vidutinė kaina siekia 4,36 ct/kWh.

Žvelgiant į balandžio mėnesio šilumos kainą, šiais metais ji irgi yra mažiausia per dešimtmetį – 3,46 ct ct/kWh (be PVM).

Nuosekliai investuodama į biokuro katilus „Klaipėdos energija“ pernai pirmąkart bendrovės istorijoje daugiau šilumos – 52 proc. – pagamino iš atsinaujinančių išteklių. Ši aplinkybė svarbi ir miesto ateičiai. Kaip numato tarptautiniai teisės aktai, aukščiausio A++ energinio naudingumo pastatams keliamas reikalavimas, jog jie naudotų atsinaujinančius energijos šaltinius. Būtent tokiu ir laikoma „Klaipėdos energijos“ centralizuotai tiekiama šiluma.

2020 m. biokuras tapo pagrindiniu „Klaipėdos energija“ kuru.

Komentaras

Vytautas Grubliauskas

Klaipėdos miesto meras

Prieš dvejus metus dar vyko įnirtingos diskusijos, ar verta miesto įmonei investuoti į biokuro katilų statybą. Šis šildymo sezonas ir aršiausiems skeptikams įrodė, kad priimti sprendimai buvo teisingi – klaipėdiečiams mokesčiai už šildymą sumažėjo. Ne mažiau svarbu, kad šilumos gamyba iš biokuro, kaip atsinaujinančio energijos šaltinio, yra ekologiškesnė. Aplinkai draugiškos technologijos – taip pat didžiulis pliusas mūsų miestui. Nepaisant kovos su grėsminguoju koronavirusu, gyvenimas nesustojo. Tie, kam tai būtina, dirba ir dirba gerai.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

to lauke pliusas

Matau, kad galvoje pas tave minusas :) Pabandysiu paaiškinti. Šilumos kaina yra ne tai, kiek šilumos už lango. Pavyzdžiui, šiemet elektros kilovatvalandė pabrango 15 proc. Tai už elektra moki brangiau, bet moki tiek, kiek kilovatvalandžų išnaudoji (rodo elektros skaitliukas). Su šiluma tas pats. Jei Klaipėdoje šilumos kaina atpigo (o ji keičiasi kas mėnesį), tai sumokėsi mažiau, bet už tiek, kiek išdeginsi ir kiek skaitliukas parodys. Tas šilumos skaitliukas naujuose namuose yra kiekvienam bute, o senuose daugiabučiuose - namo šilumos punkte. Ar aišku?

Lauke pliusas

šildymo reikia mažiau ? Logiška ? Kame Grubliausko kaip mero nuopelnas ? Fui...

graudoka

kaip ir kiekvienais metais :D vasarą pinga nes niekam nereikia o reklama gera
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS