Sprogimai drebino Klaipėdą: miestiečiai krūpčiojo nuo karą primenančių garsų | KaunoDiena.lt

SPROGIMAI DREBINO KLAIPĖDĄ: MIESTIEČIAI KRŪPČIOJO NUO KARĄ PRIMENANČIŲ GARSŲ

Netikėti karą primenantys garsai, drebantys langai ir klykiantys kūdikiai – karinės pratybos apkartino uostamiesčio žmonių gyvenimą.

Skambino 31 kartą

Trečiadienį nuo popietės klaipėdiečiai pradėjo krūpčioti nuo sprogimus primenančių garsų.

Su saulės laida jie nesibaigė, daugelis girdėjo juos ir apie 22 val.

Bendrojo pagalbos centro Klaipėdos skyriaus viršininkas Nerijus Žudys pasakojo, kad nuo 18.13 iki 22 val. dėl šių garsų pagalbos telefonu skambinta 31 kartą.

Daugiausiaskambučių sulaukta iš Baltijos prospekto, Debreceno gatvės ir visos pietinės miesto dalies. Žmonės buvo akivaizdžiai sunerimę ir išsigandę, klausė, kas vyksta.

Socialiniai tinklai plyšo nuo piktų komentarų. Netoli Gargždų, Šernuose, Dituvoje ir Trušeliuose gyvenantys žmonės dalijosi savo emocijomis, kurias sukėlė girdėti sprogimai.

Po pirmųjų tokių skambučių bendrojo pagalbos centro operatoriai šią informaciją persiuntė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato budėtojams.

Bandė nuraminti

Komisariato atstovė patikino, kad pareigūnai iš anksto apie galimą triukšmą nebuvo informuoti.

Kai skambučiai pasipylė vienas po kito, pagalbos telefonu atsiliepiantys operatoriai jau ramino žmones, kad tai viso labo karinės pratybos.

N.Žudys tikino, kad informacijos apie būsimas pratybas ir sprogimus, kuriuos gali pajusti miesto gyventojai, Bendrasis pagalbos centras ir policija neturėjo.

Tokių žinių savo informaciniais kanalais nepateikė ir Klaipėdos savivaldybė.

O Klaipėdos rajono savivaldybės tinklalapis paskelbė, kad nuo rugsėjo 27-osios iki spalio 1 d. vyksta Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados "Geležinis Vilkas" NATO Priešakinių pajėgų kovinės grupės pratybos Kairių poligone.

Iš pranešimo aiškėja, kodėl garsas sklido taip toli. Pasirodo, pratybų metu šaudoma iš 155 mm haubicų "PzH2000" į jūrinį taikinių rajoną.

Pratybose dalyvauja 50 karių ir 15 ratinių transporto priemonių. Kariškiai pranešė, kad laikysis gamtosaugos reikalavimų, judės tik keliais ir civilių kasdienės veiklos netrikdys.

Savivaldybei nepranešė

Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus Administracinės veiklos poskyrio vedėja Rita Mikluševičiūtė pasakojo pati gyvenanti pietinėje miesto pusėje ir ieškojusi informacijos apie sprogimus spaudoje bei internete.

Net už civilinę saugą savivaldybėje atsakingas darbuotojas jai skambino klausdamas to paties.

Diplomatai panašiais atvejais pateikia kitai pusei notą.

Šiandien vyko Klaipėdos tarybos posėdis. Po pietų į miesto valdžią kreipėsi tarybos narė Judita Simonavičiūtė. Ji pasakojo trečiadienį vaikštinėjusi po Smiltynės mišką, girdėjusi sprogimus ir pasijutusi lyg karo zonoje.

"Suprantu, kad Klaipėdos savivaldybė apie šias pratybas nebuvo informuota. Diplomatai panašiais atvejais pateikia kitai pusei notą. Ar neturėtume ir mes reaguoti panašiai?" – kalbėjo J.Simonavičiūtė.

Judita Simonavičiūtė / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Vis dėlto sakyti, kad nė vienas klaipėdietis nežinojo apie pratybas, būtų neteisinga. Dalis internete komentavusių žmonių tikino, kad gavo pranešimą apie kariškių mokymus į savo išmaniuosius telefonus.

Atsiprašyti nepanoro

"Apie šias pratybas buvo informuotos Klaipėdos, Neringos, Tauragės ir Vilkaviškio rajonų savivaldybės. Kadangi Klaipėdos mieste pratybos nevyksta, miesto savivaldybės ir neinformavome, – aiškino "Geležinio vilko" brigados Viešųjų ryšių skyriaus civilių ir kariškių bendradarbiavimo karininkas vyresnysis leitenantas Aleksandras Seliuk. – Dabar tokį poreikį matome, nes į mus kreipėsi žmonės iš platesnio rajono, nei apima pratybos. Matome, kad ateityje tą akiratį turėsime išplėsti. Tai yra visai nesudėtinga ir reikalinga, būtinai tai padarysime. Galime tik padėkoti gyventojams už paramą ir supratingumą."

Paklaustas, ar kariškiai norėtų klaipėdiečių ir atsiprašyti už nepatogumus bei informacijos stoką, A.Seliuk dar kartą pakartojo, kad informuoti Klaipėdos savivaldybę nebuvę poreikio.

"Laikėmės savo procedūrų, tai nebuvo numatyta, dabar matome, kad tai daryti reikės", – kartojo karininkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (51)

Vokietis

Lietuviai tikrai nori prisisaukt problemu

matau

labai daug ruskių trolių komentaruose, jie netgi išmoko lietuviškai vien tik tam, kad bet kur rašinėdami šaršalą kelti. Na, o vietiniai palaikantieji ruseliai ir prijaučiantys tik rankom ploja, pritaria ir laukia, kada tas "senas geras" komunizmas grįš su raudona vėliava. Jedinstvenikai vis dar gajūs kKlaipėdoje, nors ir daugelis pasitraukė savo didžiojon tėvynėn,

Senis

NATO jaučiasi kaip namuose todėl nemato reikalo kažkam aiškintis ką jie daro ir darys .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS