Stebina šviežių bulvių kainos: kiek teks tuštinti pinigines? | KaunoDiena.lt

STEBINA ŠVIEŽIŲ BULVIŲ KAINOS: KIEK TEKS TUŠTINTI PINIGINES?

Lietuvos ūkininkai vos kelias dienas kasa pirmąsias šių metų derliaus bulves, tačiau prekyvietės, interneto skelbimai ir kai kurie prekybos centrai jau siūlo šviežių bulvių, įvardytų lietuviškomis. Ar tikrai ši produkcija – nacionalinė?

Lenkiškos virsta lietuviškomis?

Socialiniuose tinkluose prieš kelias dienas pasipylė skelbimų – ūkininkai pirkėjams į namus pasiruošę atvežti pirmojo šių metų derliaus bulvių.

Bulvių kainos svyruoja nuo 1,40 iki 1,50 euro, rečiau prašoma dviejų eurų už kilogramą.

Ne aš pirmūnas, o Kauno naktinis turgus. Prekeiviai priveža rumuniškų bulvių ir pardavinėja kaip lietuviškas.

Marijampolės ūkininkai "Solist" rūšies šviežias bulves parduoda po 1,5 euro už kilogramą. Kiek mažesnės, vidutinio dydžio bulvės kainuoja eurą, o mažos parduodamos po 60 euro centų. Kauno rajono ūkininkai skelbiasi, kad šviežias bulves parduoda po eurą ar 1,3 euro.

O štai šiaurės Lietuvoje šviežios bulvės parduodamos vos po 0,40 euro už kilogramą.

Anot ūkininkų, ši kaina byloja, kad pirkėjams siūlomos ne lietuviškos, bet lenkiškos ar net rumuniškos bulvės.

Prieš dvi savaites kastos šviežios lenkiškos bulvės Lenkijos rinkoje kainavo vos 30 euro centų, todėl, tikėtina, jomis prekybininkai, sakydami, kad tai jau pirmasis lietuviškas derlius, ir vilioja pirkėjus.

Pirmos bulvės – Kėdainiuose

Drevernoje įsikūrusio ūkininko Petro Vasiliausko laukuose bulvės vis dar žydi, pajūrio krašte bulvių dar niekas nekasa.

Šio ūkio komercijos vadovė Rugilė Gikarė priminė, kad Vakarų Lietuvoje vyravo sausra, pavasaris buvo šaltokas.

"Mes dar nekasame, dar neturime derliaus. Kiek žinau, tik vienas Kėdainių ūkininkas pirmasis Lietuvoje praėjusį penktadienį nukasė pirmųjų bulvių", – sakė R.Gikarė.

Kai kuriuose prekybos centruose taip pat galima pastebėti užrašų, kad jau prekiaujama lietuviškomis bulvėmis. Kyla klausimas, ar tikrai jos augintos mūsų krašte?

"Abejoju, ar tai tikrai lietuviškos bulvės. Nei turgavietėse, nei parduotuvėse lietuviškų bulvių sočiai tikrai dar nėra. Pirmoji siunta, pasiekusi prekybos tinklų parduotuves, mano žiniomis, buvo itin nedidelė. Pirmąjį derlių tesudarė vos 16 t. Tikėtina, kad prekyvietėse prekiaujama lenkiškomis bulvėmis, tik etiketėje parašyta, kad lietuviškomis", – pastebėjo R.Gikarė.

Socialiniame tinkle skelbiama, kad ir šilutiškiai esą kasa pirmąsias bulves, jomis prekiaujama po 1,4 euro už kilogramą.

"Įtariu, jos – lenkiškos. Šilutėje bulvių dar niekas nekasa. Pirmojo derliaus spartuoliams, norint užauginti pirmąsias bulves šiomis dienomis, reikėjo jas specialia technika daiginti, dengti nuo šalnų, prižiūrėti ir investuoti nemažus pinigus. Mes pirmąsias bulves kasime tik po Joninių", – patikino P.Vasiliausko ūkio komercijos vadovė.

Dreverniškiai rinkai siūlys "Colomba" rūšies bulvių.

Derlių niokojo sniegas

Kėdainių ūkininkas Rimantas Žebarauskas, vienas pirmųjų su kolega kasęs pirmąsias lietuviškas bulves, prognozavo, kad šiemet bulvės bus gal net keliais centais pigesnės nei pernai.

"Ne aš pirmūnas, o Kauno naktinis turgus. Prekeiviai priveža rumuniškų bulvių ir pardavinėja jas kaip lietuviškas", – juokavo R.Žebarauskas.

R.Žebarauskas mano, kad šiemet pirmosios bulvės kainuos beveik 1,30 euro.

"Lietuvoje augintos bulvės nebus labai didelės, ne tokios gražios, lengvai lupsis odelė. Taip ir atskirs pirkėjai. Jas reikia kuo greičiau suvartoti", – tikino ūkininkas.

R.Žebarauskas pasakojo, kad jo auginamų bulvių laukai šiemet labai nukentėjo dėl gegužę Lietuvą užklojusio sniego. Nors kėdainiškis yra vienas nedaugelio ūkininkų, kuris turi specialią technologiją, saugančią bulves nuo šalnų.

"Mums daug bulvienojų išlaužė gegužę iškritęs sniegas, išliko tik pusė derliaus. Nuostolių patyrėme. O kaina šiemet bulvių bus mažesnė nei pernai. Manyčiau, bulvių kilogramas kainuos apie 1,19–1,29 euro. Bet tai nereiškia, kad tiek gaus ūkininkas. Augintojams belieka tikėtis apie 70 centų", – patikino ūkininkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Kristoforas

Cia skiriama sukio vartotojams pats uzsiaugink kai neber ka bepasakyt vartoja cemodan vokzal kelkis gyvent i nuosava namair tt mielieji tai gal dantis paciam remontuot,plaukus kirptis,masina remontuot irttt kada darba dirbt ir ne.... proto bulves nieks su kauptukais ir tt nebeaugina zemes plotai dideli technika chemija ir nereik cia oras blogas kuras brangsta cia grynas Lietuvio bruozas pasipinigaut rinka viska sustatys i vietas kaip su braskem praitais metais vezdavo ismest i miskus.Aciu uz demesi.

Spotuok

Bulves kiauliu maistas, kas eda tas ir atrodo kaip kriusa. Pakaitalas yra tam kruopos.

Vika

Man tas kraustymasis is proto del esa lietuviskos produkcijos jau kelia pasidygejima, nes nemanau, kad Lenkijoje uzaugintos braskes ar bulves yra blogesnes. Jeigu kas galvoja,kad Lietuvos ukininkai netresia nei uogu nei bulviu - labai apsirinka. Ir nematau jokio reikalo moketi uz bulviu kilograma po 1,40 ar 1,50 euro. Siandien pirkau IKI sv.bulves po 0,69 euro.Bulves skanios, miltingos. O po 1,50 ar 25 eurus tegul moka milijonieriai. Ta pati bulve, tik kaina zveriska. Turguje po 1-1,20 euro, parduotuvese buna akcija, tada ir perku. Ir nepasiduokite tai reklamai - lietuviskos, nes niekas is tikro nepasakys, ar tikrai lietuviskos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS