STT: kai kurie asmenys gali nepagrįstai būti atleisti nuo mokesčio už įvažiavimą į Neringą | KaunoDiena.lt

STT: KAI KURIE ASMENYS GALI NEPAGRĮSTAI BŪTI ATLEISTI NUO MOKESČIO UŽ ĮVAŽIAVIMĄ Į NERINGĄ

  • 11

Egzistuoja rizika, kad kai kurie fiziniai ir juridiniai asmenys gali nepagrįstai būti atleisti nuo mokesčio už įvažiavimą į Neringą, trečiadienį pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Ji skelbia atlikusi vietinės rinkliavos už įvažiavimą į Neringos savivaldybę administravimą, lengvatų suteikimą ir panaikinimą reglamentuojančių teisės aktų antikorupcinį vertinimą.

„STT korupcijos prevencijos specialistai kaip kritinę antikorupcinę pastabą nurodo tai, kad administracijos direktoriui ar jo pavaduotojui suteikta pernelyg plati diskrecija atskirais atvejais suteikti teisę asmenims vieną kartą arba tam tikrą neapibrėžtą laikotarpį nemokėti vietinės rinkliavos, tačiau nėra detalizuoti tokio sprendimo priėmimui būtini kriterijai ir asmens prašymo pagrįstumo vertinimo aspektai“, – rašoma pranešime.

Tarnybos teigimu, teisės aktai taip pat nedetalizuoja leidimų – nuotolinio nuskaitymo kortelių – išdavimo ir administravimo tvarkos.

Šiuo metu nėra aišku, kokiais atvejais ir kokiems subjektams gali būti išduodama tokia kortelė.

„Šiuo metu nėra aišku, kokiais atvejais ir kokiems subjektams gali būti išduodama tokia kortelė, kiek iš viso yra tokių kortelių, kaip vykdoma jų apskaita ir naudojimo teisėtumo kontrolė, kurį laiką jos galioja ir pan.“, – teigia STT.

Anot jos, sudarytos nevienodos sąlygos tiekti prekes Neringos gyventojams ir įmonėms – vieni ūkio subjektai atleidžiami nuo vietinės rinkliavos, kiti – tik nuo jos dalies.

Neringos meras Darius Jasaitis sako besitikintis, kad savivaldybei pavyksta suvaldyti rizikas dėl vietinės rinkliavos už įvažiavimą į Neringą.

„Visų rizikų visą laiką neįmanoma suvaldyti, bet tikimės, kad jas valdome tiek, kiek įmanoma (...) Antikorupcinis vertinimas yra, ko gero, pagal mūsų kontrolierės atliktus tyrimus, ir mes jau atsižvelgėme į visas kontrolierės rekomendacijas – bandome įgyvendinti. Kaip tobulai pavyks mums sukurti tuos aktus, turbūt visi patenkinti nebus, nes tai yra daugybė atvejų“, – BNS trečiadienį sakė meras.

Jis tvirtino, kad minimų kortelių nebėra dvejus metus, o dėl atskiro leidimo, išduodamo administracijos direktoriaus, problemų nebuvo kilę.

„Nė viena įmonė į Neringą nemokamai neveža kaip visoje kitoje Lietuvoje – tai mes vienodomis sąlygomis gyvename ar ne? Pažiūrėkite: šaldytuvas, dujinė, lova – visur pristatymas nemokamas, o Neringoje mes mokame. Tad tais atvejais mes suteikiame administracijos direktoriui teisę, kai Neringos gyventojas kreipiasi, kad suteikia pravažiavimą nemokamai atvežti. Ar gyventojas papiktnaudžiauja, ar gyventojas ką nors padaro, mes nežiūrime, nesuseksime šito, bet ar mūsų gyventojas turi tada mokėti daugiau, ar jis turi mokėti už šaldytuvą daugiau dėl to, kad gyvena Neringoje? Turbūt ne“, – teigė Neringos vadovas.

„Iki šiol, kad būtų kokių nors problemų, tai nesusidūrėme. Noriu priminti, kad tai yra savivaldybės tarybos rinkliava – jeigu taryba ją blogai valdys, gyventojai išsirinks kitą tarybą“, – sakė jis.

STT pasiūlė Neringos savivaldybei tikslinti Lengvatų tvarkos ir Transporto registravimo aprašo nuostatas, pašalinant galimas korupcines rizikas. Neringos savivaldybė per du mėnesius turėtų informuoti STT, kaip atsižvelgta ar planuojama atsižvelgti į pateiktus siūlymus.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Laukiantysis

Laukiu nesulaukiu kada to širšių lizdo carą išves su antrankiais. Jis nesijaučia, kad dirba žmonėms, jis tik sau sau sau

Jonas

Nejuokinkite svieto juk kontrolierės vyras toje taryboje

Ponas

STT kam mums ši brangiai kainuojanti tarnyba, kuri tik ir tegali drumsti vandenį, kažkokia prevencinė-statistinė kontora.. atsimerkite pagaliau o tai jau greitai visi ponai su nemokamais leidimais nebetilps
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS