Su tarptautinio bakalaureato programa į klases įžengė ir išmaniosios technologijos | KaunoDiena.lt

SU TARPTAUTINIO BAKALAUREATO PROGRAMA Į KLASES ĮŽENGĖ IR IŠMANIOSIOS TECHNOLOGIJOS

  • 0

Jau trečią kartą "Universa Via’’ tarptautinė mokykla reitinge patenka į geriausiųjų Lietuvos mokyklų sąrašą. Šį kartą ji – penktoji. Mokykla reitinguota įvertinus moksleivių matematikos, skaitymo, rašymo ir pasaulio pažinimo žinias. Du kartus – 2015 ir 2017 m. – užimtos 3–4 vietos. Šeštokų pasiekimų patikrinimas taip pat parodė, kad mokinių pasiekimai lenkia Lietuvos.

Kur mes einame?

Elektroniniai dienynai ir kompiuterizuotas mokymasis jau nebėra naujiena Lietuvos mokyklose. Kartu su tarptautinio bakalaureato programa į klases įžengė ne tik naujas požiūris į mokymąsi, bet ir naujos technologijos.

Tarptautinio bakalaureato programos reikalavimai skatina daugiau dėmesio skirti mokinių technologiniam prusinimui, o tai leidžia lanksčiau žvelgti į mokymosi procesą, įvairovę pamokose naudojant šiuolaikines išmaniąsias technologijos – planšetinius kompiuterius, išmaniąsias lentas, telefonus ir pan.

Tarptautinio bakalaureato tyrimų programos ir išmaniųjų technologijų pagrindas – tarpdalykinė integracija, kuri leidžia sėkmingai derinti įvairius dalykus: anglų kalbą, gamtos mokslus, matematiką, istoriją ir kt.

Jau nuo pirmos klasės išmaniosios technologijos skatina mokinius aktyviai veikti, ieškoti informacijos, tyrinėti, bendrauti ir bendradarbiauti. Planšetinių kompiuterių panaudojimas leidžia giliau ir išsamiau ištyrinėti einamą TB tyrimo temą; individualizuoti tyrimą, pačiam rinktis darbo laiką, tempą, interesus ir kt.

Šiuolaikinės technologijos padeda ilgiau išlaikyti mokinių susidomėjimą, sudaro galimybes patiems ieškoti informacijos, tyrinėti, perduoti žinias, kurios ne tik sudomintų, būtų suprastos, bet ir ilgam įsimintų.

"Universa Via" tarptautinė mokykla viena iš nedaugelio Lietuvos mokyklų naudojasi Microsoft "Office 365 Education A1" planu, į kurį įeina klasės valdymo sistema, socialinis tinklas "Yammer", paštas ir kitos funkcijos. Sistema veikia belaidžiu Wi-Fi ryšiu. Internetinė "Office 365 A1" versija su elektroninio pašto, vaizdo konferencijų funkcijomis pritaikyta komandiniam klasės darbui naudojant "Microsoft Teams".

Kas yra "Office 365"?

Tai yra debesies tarnyba, kurioje visiems gerai žinomos programos "Excel" ir "Outlook" sujungtos su galingomis debesies tarnybomis, tokiomis kaip "OneDrive" ir "Microsoft Teams", "Office 365".

Šis "Microsoft" planas mokyklai suteikia galimybę kurti ir bendrinti iš bet kurios vietos, naudojant bet kokį įrenginį, taip pat sistema leidžia kaupti ne tik mokytojų visą ugdymo procesui reikalingą medžiagą, bet ir mokinių darbus. Tam reikalui kiekvienas mokytojas ir kiekvienas mokinys turi asmeninį elektroninį paštą bei didžiulę debesies saugyklą, kurioje talpinama visa informacija.

Papildomos paslaugos bei įvairios mokomosios programėlės mokamos.

Naudojama "Office 365" sistema leidžia mokytojui kontroliuoti, ką mokinys veikia su "iPad". Mokytojas savo planšetės ekrane stebi kiekvieno mokinio veiklą. Jei ji nesusijusi su tyrimo turiniu ar mokymosi veikla, planšetė gali būti išjungta arba, jei kažkuriam nesiseka, mokytojas gali prieiti ir paaiškinti.

Ką mokiniai veikia su "iPad"?

Mokykla naudoja "Apple" "iPad" planšetinius kompiuterius. Dirbti su planšetiniais kompiuteriais klasėse vaikams gerokai įdomiau nei mokytis iš vadovėlių.

Norint sėkmingai naudotis išmaniųjų technologijų teikiamomis galimybėmis, anglų kalba yra būtinybė. Lietuviško turinio dar nėra daug, o programėlių užsienio kalba šimtai ir net tūkstančiai.

Dalis programėlių yra universalios, pavyzdžiui, pradinėse klasėse ir ikimokykliniame ugdyme mokyti skaičiuoti naudojamos visose pasaulio mokyklose naudojamos populiarios programėlės. Dar yra programėlių, kurių turinį nesunkiai galima išversti į lietuvių kalbą, turint minimalias anglų kalbos žinias. Dalį užsienietiškų programėlių, susijusių su dėstomaisisis dalykais, eksperimentais ir pan. mokytojai gali komentuoti lietuviškai.

Mokymosi turiniui kurti skirtos programėlės dažniausiai nereikalauja aukšto lygio kalbos žinojimo: pristatymams, minčių žemėlapiams, animacinėms istorijoms, iliustracijoms kurti pakanka žinoti būtiniausius terminus.

Mokykloje naudojamės "Apple" planšetiniais kompiuteriais, kurie sudaro galimybę ne tik mokytis šiuolaikiškai, bet ir ugdyti kūrybiškumą, lavinti vaizduotę. Vaikai gali atlikti įvairiausias užduotis: pradedant elementariausiomis užduotimis, susijusiomis su skaitymu, rašymu, skaičiavimu, baigiant aukštesniųjų mąstymo gebėjimų reikalaujančiomis piešimo, skaidrių rengimo, muzikos bei komiksų kūrimo programėlėmis ir pan.

5–8 kl. mokiniai, naudodami programėlę "iBooks", gali naudotis skaitmeninės literatūros kūrinių bibliotekos ištekliais. Programėle "Pages", turinčia papildomų piešimo ir balso įrašymo galimybių, net priešmokyklinukai gali sukurti elektroninę knygą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS