Sukrečiantis mamos liudijimas: ligoninėje klykė paliktas vaikas | KaunoDiena.lt

SUKREČIANTIS MAMOS LIUDIJIMAS: LIGONINĖJE KLYKĖ PALIKTAS VAIKAS

Klaipėdos vaikų ligoninėje su savo mažyliu gulėjusi jauna mama Simona prašo viešumo dėl sukrečiančio medikų abejingumo. Moteris teigia, jog į ligoninę atvežto vaiko įstaigos personalas nesiteikė nuraminti.

Sukrėtė abejingumas

„Norėčiau pasidalinti baisia patirtimi Klaipėdos vaikų ligoninėje, sesučių abejingumu ir gudrumu.

Atsigulėme į palatą su sūnumi, o ten buvo viena moteris. Ją anksti ryte perkėlė į kitą palatą. Jos vaikas buvo reanimacijoje. Dar nusistebėjau. Atsakymas buvo – tuojau pat bus atveža į palatą keturių mėnesių mergytė“, – laiške dėsto moteris.

Pasak moters, mergytė buvo paguldyta ir palikta likimo valiai.

„Mergytė iš pradžių buvo rami, bet paskui pradėjo zirzti, po to sekė rėkimas“, – stebėjosi mama.

Tuo pačiu metu moteris maitino savo vaiką, prilaikydama smakru buteliuką, ji kita ranka mėgino duoti klykiančiai mergaitei čiulptuką.

„O kaip kitaip nuraminti mergaitę? Nes ja juk niekas nesirūpina“, – tikino moteris.

Nebe ištvėrusi mama nuėjo pakviesti ligoninėje budėjusios sesutės.

„O ši atėjusi pasakė, kad vaikas neturi tėvų, apsisuko ir išėjo“, – šiurpo motina.

Moteris neatlyžo ir antrą kartą nuėjo ieškoti budinčio personalo.

„Pasakiau, kad vaikas gal valgyti nori? O sesutė, pasakiusiu, kad taip, turbūt vaikas nori valgyti, trenkė durimis ir vėl išėjo“, – negalėjo atitokti moteris.

Moteris trečią kartą mėgino šauktis personalo, tačiau išgirdo akiplėšišką pareiškimą, jo sesutės neprivalo nieko daryti.

„O kaip gi aš su sūnumi? Nejau turiu leisti mažylei šaukti iki springimo? Ir kodėl turiu prižiūrėti svetimą vaiką, kai jos kavą gerią savo kambarėlyje? Žmonės, kas dedasi? Lai pamato visi, kas čia vyksta“, – širdo moteris.

Pradėjo tyrimą

Klaipėdos savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Gražina Aurylienė tikino, jog skyriaus darbuotojams užteks valios šį kartą dėl vaiko nepriežiūros pasiaiškinimų pareikalauti iš medicininės įtaigos.

Jei vaikas yra medicininės įstaigos globoje, jie privalo ne tik gydyti, bet ir prižiūrėti.

„Be beprecedentė situacija. Mums skambino moteris ir informavo apie incidentą. Na taip, už šuns nepriežiūrą ar žiaurų elgesį keliamos baudžiamosios bylos. O čia keturių mėnesių vaikas. Kol kas nėra aišku kur tos mergaitės mama. Tačiau visokių situacijų būna. Ir už vaiko nepriežiūrą yra atsakomybė. Jei vaikas yra medicininės įstaigos globoje, jie privalo ne tik gydyti, bet ir prižiūrėti. Tik kol kas mažoka informacijos. Labai blogai, jei tai iš tiesų vyksta medicininėje įstaigoje“, – tikino G.Aurylienė.

Sankcijų Vaiko teisių apsaugos skyrius Vaikų ligoninės personalui taikyti negali. To turėtų imtis įstaigos vadovybė.

„Tačiau paaiškinimus ligoninė turės pateikti“, – aiškino G.Aurylienė.

Kas turėjo pasirūpinti?

Klaipėdos vaikų ligoninės vadovė Klaudija Bobianskienė patikino, kad ji nors ir nuoširdžiai atsiprašė mamos dėl situacijos, tačiau mano, jog spalvos joje buvo gerokai sutirštintos.

„Viskas vyko ryte, kai buvo dalijami pusryčiai vaikams ir mamos. Šiuo metu ligoninėje guli 33 vaikai ir 22 mamos. Ir visus juo reikia pamaitinti. Ši palata, kurioje gulėjo iš globos namų atvežtas vaikelis, buvo prie pat sesučių posto, galima sakyti už sienos. Tad vaikas tikrai nebuvo paliktas likimo valiai“, – tikino K.Bobianskienė.

Įstaigos vadovė aiškino, kad ligoninėje maistą pacientams nešioja pačios sesutės, tad natūralu, kad tą rytą 4 darbuotojos vienu metu turėjo užsiimti būtent šia užduotimi.

„Jos tuo ir buvo užimtos. Kaip ten bebūtų, mama juk taip pat mama, galėjo ištiesti ranką ir pažaisti su vaiku“, – aiškino įstaigos vadovė.

Į visą šią diskusiją įsijungė Aušra Stančikienė, visuomenininkė, kuri yra labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ vadovė ir Pertvarkos priežiūros komiteto narė.

Ligoninės reikalas yra gydyti, o ne globoti.

„Šioje situacijoje visi pamiršo globos įstaigos atsakomybę. Ne ponia K.Bonianskienė ir ne ligoninės personalas yra atsakingas už šį vaikelį 24 valandas per parą. Būtent šio vaiko išlaikymui valstybė per mėnesį skiria tūkstantį eurų. Kartu su tokio amžiaus vaikeliu ligoninėje privalėjo būti ir šios įstaigos atstovai. Ligoninės reikalas yra gydyti, o ne globoti“, – akcentavo A.Stančikienė.

A.Stančikienė priminė, jog šalyje tebegalioja reglamentas, nusakantis kaip elgtis tokiose situacijoje.

„Vaiko globėjai yra sutrikusio vystymosi kūdikių namai. Remiantis naujais teisės aktais, vienas vaikas negali būti paliktas. Suprantu, kad ligoninė metų metus rūpinasi tais vaikeliais, bet mes turime suprasti, kaip taip neturi būti. Antras momentas – ligoninė rūpinasi maistu, bet ne pamaitinimu“, – patikino A.Stančikienė.

Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktoriaus pavaduotoja Raimonda Freitakienė tikino, jog įstaigos darbuotoja vaikelį nuvežė į ligoninę naktį.

„Kaip vienas? Nakčiai darbuotoja nepasiliko. Tada visa grupė vaikų liktų vieni. Mūsų vaikus irgi reikia prižiūrėti. Vaikas ne vienas. Jis ligoninėje buvo. Daugiau neturiu ką pasakyti“, – tikino R.Freitakienė.

Moteris aiškino, kad ji tedirba tris mėnesius ir nežino kokia tvarka galioja tokiais atvejais, kai globotiniai gabenami į ligoninę.

„Juk profesionalų rankose paliekami jie. Kaip nepamaitintas? Tai turėjo ligoninės darbuotojai pamaitinti“, – dūsavo įstaigos atstovė.

A.Stančikienė dienraščiui patikino, jog būtent uostamiestyje įsisenėjusi tvarka, kai į ligonines itin jauno amžiaus globotiniai vežami ir paliekami be globojančios įstaigos personalo priežiūros.

„Mes kalbame apie visos šios sistemos pertvarką ir tokie dalykai tik paliudija, kad ji yra būtina“, – pastebėjo A.Stančikienė.

Gairės: Klaipėdos vaikų ligoninė, kūdikis, medikai, vaikų ligoninė, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (79)

votis

Siais laikais zmones susvetimejo,nemyli nei vaiku ,nei tevu nei seneliu.Bet ypatingai emancipuotos moterys susilygino su vyrais,tai pasidare siurkscios , saltos piktos jokio gailescio,jokios uzuojautos ir taip gyvenymo nuskriaustam kudikeliui.Senesneis laikais viena mama priziuredavo palatoi vaikus nes tais laikais neguldydavo mamas su vaikais kartu i palatas.Kodel negaletu jau pensiinio amziaus zmones ,kurie dar nera tokie seni jei sveikata dar leidzia ateiti ir padeti paziureti tu nuskriaustu gyvenimo vaikuciu,tik reikia paprasyti tu zmoniu geranoriskai ,as manau tikrai ateitu zmones priziureti naslaicius ,kada labai jau reikia.Vis geriau butu pagelbeti, nei sedeti vienam ir per langa ziureti.Yra visokiu iseiciu tik reikia ieskoti siulyti, nebent niekam nieko nereikia.Ir dar mes matom kas kitose salyse kaip gyvena ,kaip vaikai skursta, o pas save tai nematom ir matyti nenorim.Tokia mano nuomone.

Gerbiama Stančikiene, ar galite dirbti tokioje įstaigoje,jūm

Medicinos personalas turi pasirūpinti vienišus paliktus vaikus.Argi kelių mėnesių vaikas gali pats pavalgyti.Apie ką kalbate mielosios. Ir kur dingsta jūsų užuojauta,ko tas vaikelis kaltas,argi jis norėjo ateiti į šį pasaulį,Man nesuvokiama visų atsakingų vadovų pasiaiškinimai.Joms nesvarbu vaikelio likimas,taip ir vyksta pardavinėjimas visokiems pedofilams,iškrypėliams. Tai turi pasidomėti valdžia šių moterėlių atsakymai.

TAIGI

DORI IR SĄŽININGI GYDYTOJAI/o jų dauguma/ SUSIVIENYKIT PRIEŠ GYDYTOJUS-AMATININKUS IR NELEISKIT TERŠTI GARBINGOS PROFESIJOS IR JŪSŲ VARDO.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS