Sutrikus elektros energijos tiekimui, Klaipėdos rajono gyventojams – išbandymas šalčiu | KaunoDiena.lt

SUTRIKUS ELEKTROS ENERGIJOS TIEKIMUI, KLAIPĖDOS RAJONO GYVENTOJAMS – IŠBANDYMAS ŠALČIU

Klaipėdos rajono gyventojams teko dvi naktis kovoti su 15 laipsnių stingdančiu šalčiu. Klemiškės II kaimo gyventojams triko elektros energijos tiekimas. Energetikai dėl šąlančių gyventojų ant kojų sukėlė viso regiono elektrikus, buvo gabenami elektros generatoriai.

Tamsoje – su kūdikiais

Šeimos alėjoje įsikūrusio privačių namų kvartalo gyventojai tikino, kad dvi naktis teko praleisti tik su retkarčiais atsirandančia elektra jų būstuose.

"Antra naktis be elektros. Lauke – minus 15 laipsnių. Kambariai sparčiai vėsta. Šeimos alėjos energijos skirstymo operatorius – ESO. Šilta taip, kad net drebam iš karščio, o kas iš tikrųjų šildo – tai tik kaimynų pagalba vieni kitiems. Nuo vakar vėlaus vakaro gyvename tik su kartais atsirandančia elektra. Gedimai šalinami, atsiranda nauji, tuomet vėl šalinami, ir taip nėra galo", – šiurpo gyventoja.

Žmonės namuose praleido naktis be šildymo, elektros, vandens.

Artimiausi kaimynai skolino vieni kitiems karšto vandens arbatai ir kūdikių mišinukams, buvo traukiamos žvakių atsargos.

"Artimiausi kaimynai skolino vieni kitiems karšto vandens arbatai ir kūdikių mišinukams, buvo traukiamos žvakių atsargos", – socialiniame tinkle skundėsi vietos gyventoja.

Kaimynai su pavydu žiūrėjo į gyventoją, turintį elektros generatorių.

"Mes, suaugę, galime ir pakentėti, bet kai šąlančiuose namuose reikia būti su kūdikiu, tai turintieji kur bėgti jau išsilakstė. Pasilikusieji aprengė vaikus taip, kad ir užkietėjusi bobutė turėtų ko pasimokyti. Šią trapią akimirką elektra atsirado, tik nežinome, kaip elgtis – prišildyti namus, kurie šilumą į aplinką skleidžia geriau nei verdantis puodas, ir taip sukelti grėsmę vėl netekti elektros ar nešildyti ir naktį praleisti besigrūdinant", – apie gyventojus ištikusią krizę kalbėjo moteris.

Pajėgos – iš viso regiono

Žmonės namuose praleido naktis be šildymo, elektros, vandens.

"Energijos skirstymo operatoriaus" (ESO) atstovas spaudai Paulius Kalmantas dienraščiui pasakojo, kad dėl neeilinio incidento Klaipėdos rajone buvo sukeltos pajėgos iš viso regiono.

Elektros tiekimo sistemos gedimas fiksuotas gruodžio 7-osios naktį.

"Dėl didelių šalčių ir namų šildymo elektra staigiai išaugo bendrovės ESO transformatorinės apkrovimas, ir esamas 250 kVA transformatorius sugedo. Nakties metu dvi brigados dirbo siekiant kuo greičiau atstatyti elektros tiekimą gyventojams panaudojant du avarinius generatorius. Dėl didelio šalčio namai ir toliau šalo, šildymui reikalingas galingumas tik augo. Susidarė situacija, kai vietoje turimų generatorių galingumo nepakako atstatyti elektros tiekimo visiems vartotojams", – tikino P.Kalmantas

Gruodžio 8 d., apie pietus, elektros energijos tiekimas buvo atstatytas visiems kvartalo gyventojams, pakeičiant transformatorių į galingesnį 400 kVA.

"Tačiau vienu metu gyventojams įsijungus itin daug elektros prietaisų (pagrindinis šildymas, papildomi radiatoriai, vandens šildytuvai, šaldytuvai, kvartalo teritorijos apšvietimas ir t.t.) pradėjo kaisti ir perdeginėti saugikliai transformatorinėje ir kabelinėse spintose. Todėl atsijungdavo pavienes transformatorinės linijos", – gedimų seką paaiškino ESO atstovas.

Sudegė antra transformatorinė

Gruodžio 9-ąją, po vidurnakčio, įvyko gedimas ir galingesnėje transformatorinėje.

Į šio įvykio vietą suvažiavo beveik visos į turimos pajėgos iš Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Kretingos, Plungės, Šilutės, Tauragės ir net Kauno.

"Elektros tiekimas buvo visiškai atstatytas 6 val. ryto. Nakties metu dirbo net septynios elektrikų brigados bei inžinerinis personalas – pajungti septyni galingi generatoriai, kurie buvo vežami iš viso Klaipėdos regiono ir Kauno miesto. Įprastai regione budi devynios operacinės brigados, o Klaipėdos rajone – viena. Į šio įvykio vietą suvažiavo beveik visos į turimos pajėgos iš Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Kretingos, Plungės, Šilutės, Tauragės ir net Kauno", – tikino P.Kalmantas

Elektrikai ketvirtadienį energiją į namus tiekė iš generatorių, o kartu buvo tvarkoma ir sugedusi transformatorinė.

"Per pastaruosius metus daugėjant klientų, proporcingai auga ir tinklo apkrovos, o ir pati vidaus šildymo infrastruktūra paremta išskirtinai elektra, todėl labai žema temperatūra prisidėjo prie situacijos, t.y. itin stipriai išaugusių apkrovų. Situaciją pablogino galbūt prasta namų izoliacija, gavosi savotiškas užburtas ratas, kai atstačius elektros energijos tiekimą gyventojai visu pajėgumu įjungdavo šildymą elektra ir kitus prietaisus, tai vėl apkraudavo tinklą", – paaiškino P.Kalmantas.

Pasak ESO atstovo, svarbiausias bendrovės darbas buvo atstatyti elektros energijos tiekimą gyventojams normaliu rėžimu. "Tai padarius noriu sureaguoti į viešumoje pasirodžiusiu vystytojų komentarus. Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) planuoja tinklo pajėgumus pagal informaciją, kurią suteikia vystytojai, o šie dažnai (kaip ir šiuo atveju) neatskleidžia galutinių savo ketinimų dėl to, kas bus formuojamoje teritorijoje. Tai daroma siekiant mažiausių investicijų vystant kvartalus. Istorijoje minimo kvartalo elektrifikavimas vyko numatant tik po 5 kW į sklypus. Nebuvo atskleista informacija, kad sklype bus vystomi po du ar daugiau būstų. Informacijos stoka iš vystytojo reiškia, kad tinklas paruošiamas tik tokiam apkrovimui, bet nėra informuojama, kad šildymui bus naudojama elektra, kad neplanuojama į kvartalą atvesti dujų ar numatoma kitų šildymo būdų. Šiuo atveju nebuvo informacijos, kad bus montuojami šilumos siurbliai", – situaciją komentavo P.Kalmantas.

"Bendrovė iš gyventojų komentarų daro prielaidą, kad patys namai nėra energetiškai efektyvūs. Taip pat matome, kad gyventojų deklaruojamos sąskaitos už elektrą (atitinkamai šildymą) neatitinka panašių energetiškai efektyvių objektų. Naudojamos papildomos šildymo priemonės kaip elektriniai radiatoriai, reiškia, kad būstas neefektyvus ir papildomai apkrauna skirstamąjį tinką, kuris tam nėra pritaikytas. Tokia problema būdinga šiam kvartalui. ESO ieško ilgalaikių sprendinių, kuriuos planuoja įgyvendinti artimiausiu metu, siekiant išvengti tokios situacijos ateityje. Dar kartą atsiprašome šio kvartalo gyventojų už patirtus nepatogumus", – teigė ESO atstovas.

GALERIJA

  • Sutrikus elektros energijos tiekimui, Klaipėdos rajono gyventojams – išbandymas šalčiu
  • Sutrikus elektros energijos tiekimui, Klaipėdos rajono gyventojams – išbandymas šalčiu
  • Sutrikus elektros energijos tiekimui, Klaipėdos rajono gyventojams – išbandymas šalčiu
  • Sutrikus elektros energijos tiekimui, Klaipėdos rajono gyventojams – išbandymas šalčiu
ESO nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

A

Plytinis namas. Geriau, senos statybos. Malkinis pečius. Dujinis katilas. Židinys. Generatorius. Kitu atveju- butas miegamajame rajone ar renovuotame name.

Anonimas

kas gyvena name generatorius reikalingas kaip ORAS ! o tie nauji kaimiexiai LOHU LOHAI tik saukti moka DUOKIT ! o kai pirko tas budas kur galvele BUVO !!! o dabar TUREKIT ! NIEKAS nauju ivadu nedarys nes reik VISUS KABELIUS pakeisti jie yra per silpni ir prades lyditis !

memel

prisistate siaudiniu tvartu ir dabar verkia, visokiems sudniekiams babkes sklaido o pagalvoti kad ivyks toks dalykas ir tureti atsargoje generatoriu tai kur tau...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS