Švenčių gausa – iki absurdo | KaunoDiena.lt

ŠVENČIŲ GAUSA – IKI ABSURDO

Metų kalendoriuje pažymėtame minimų dienų sąraše galima rasti ne tik daugybę profesinių ir tarptautinių dienų, tačiau ir tokių, kurios gali sukelti isterišką juoką. Piliečiams siūlo paminėti tarptautinę Tualetų, Rankų plovimo, Apatinio trikotažo, Orgazmo ir net Blondinių dieną.

Afrikai – Sniego diena?

Artimiausia iš tokių, kurią, tikėtina, švęs visa Lietuva – blogų minčių atsikratymo diena, kuri minima gruodžio 31-ąją.

Peržvelgus kitas šypseną keliančias paminėtinas dienas, sunku net įspėti, kas galėjo inicijuoti jų atsiradimą.

Pavyzdžiui, sausio 15-ąją esame kviečiami minėti Pasaulinę sniego dieną.

Kam to reikia, sunku nuspėti. Tądien klaipėdiečiams kur kas prasmingiau būtų paminėti Klaipėdos krašto dieną, kuri minima taip pat sausio 15-ąją.

Kita smagi paminėjimui diena yra kovo 21-oji, kai daugelyje Europos šalių minima Tarptautinė miego diena.

Tądien turbūt net nevalia keltis iš lovos, net jei tai ir darbo diena.

Įteisino cepelinų diena

Vasarį be Užgavėnių, kurios minimos to mėnesio pabaigoje, 5 dieną primenama paminėti ne tik Duonos, bet ir Pasaulio cepelinų dieną.

Jos įtraukimo į paminėtinų dienų sąrašą pasiekė Amerikos lietuvis Jonas Vaičiūnas.

Vyras 2014 m. vasarį įgyvendino iniciatyvą visose pasaulio šalyse pradėti švęsti Pasaulio cepelinų dieną Ji minima pirmąjį vasario sekmadienį. Šią dieną visi raginami kartu su šeima gaminti ir skanauti cepelinus.

Yra ir daugiau maisto produktų turinčių savo paminėtinas dienas – gruodžio 15-ąją minima tarptautinė Arbatos diena, spalio 1-ąją pasaulyje minima Kavos diena.

Bet, ko gero, keisčiausia turėtų būti tarptautinė Dešrainių diena, kuri minima liepos 23 dieną.

Jei savo paminėtinas dienas turi veganai, kurie savo dieną mini lapkričio 1-ąją, tai vegetarai tarptautinę savo dieną švenčia mėnesiu anksčiau – spalio 1-ąją.

Gal ir iš keršto ar iš principo apsirijėliai nusprendė taip pat turėti savo tarptautinę dieną – kuri švenčiama gegužės 6-ąją.

Tądien minima diena be dietų.

Alaus dienos – tabu?

O kaip kitais metais teks minėti kelias tarptautines dienas, kai Lietuvos valdžia paskelbė kovos su alkoholizmu vajų ir uždraudė bet kokią alkoholio reklamą, sunku įsivaizduoti.

Gegužės 13-ąją visame pasaulyje minima Kokteilių diena. Šios progos iniciatoriai mini, kad tądien reikėtų gerti ne tik pieno, sulčių bet ir įvairių alkoholinių gėrimų kokteilius.

Pavadinimas "coctail" išvertus iš anglų kalbos reiškia "gaidžio uodegą".

Veikiausiai taip jis buvo pavadintas dėl gaidžio uodegos spalvingumo. Kokteilis toks pat margas, kaip gaidžio uodega, be to, taurės kraštas puošiamas įvairiaspalviais vaisiais ar net žolelėmis.

Taip pat turėtų iškilti problemų ir dėl viešo tarptautinės Aludarių dienos paminėjimo, kuri turėtų būti švenčiama liepos 18 dieną.

Nuo 2007 metų pirmąjį rugpjūčio penktadienį švenčiama tarptautinė Alaus diena. Ją švenčia daugiau nei 200 miestų, esančių 50-yje valstybių.

Matyt, lietuviams beliks tik kovo 22-ąją paminėti pasaulinę vandens dieną.

Yra net Kiaulės diena

Balandžio 1-ąją minima tarptautinė paukščių diena, nors Lietuvoje apie ją mažai žinoma.

Labiau priimtinesnė ir žinomesnė yra kovo 10-oji, kai Lietuvoje minima 40-ies paukščių diena. Nuo senovės tądien buvo švenčiamas paukščių parskridimas.

O 40-ies paukščių diena pavadinimą įgijo todėl, kad apytikriai tiek paukščių rūšių iš Lietuvos išskrenda žiemoti į svetimas šalis, o šią dieną dauguma jų jau būna pasiekę gimtinę.

Gegužės 1-ąją paminėtina Gegutės, balandžio 24 dieną – tarptautinė Šuns diena. Kai kuriose šalyse ta proga net rengiamos įvairios akcijos, eitynės, kiti renginiai.

Tarptautinė Kačių diena nuo 2002 metų švenčiama rugpjūčio 8-ąją. Dabartinės katės veikiausiai kilusios iš Senovės Egipte apie 3500 m. pr. m. e. prijaukintų laukinių kačių, nors tikslus prijaukinimo laikas nėra nustatytas.

Balandžio 25-ąją minima pasaulinė Pingvinų diena, tiesa, ši data dalijasi su kita minima diena – pasauline Maliarijos diena.

Gegužės 16 dieną minima tarptautinė Jūros kiaulės diena, kitaip dar pažymėta, kaip Baltijos delfino diena. Šią dieną aktyviai švenčia ir Lietuvos jūros muziejus.

Lietuvių taip mėgstama kiaulė savo paminėtinos dienos neturi. O Amerikoje kovo 1-oji paskelbta nacionaline Kiaulės diena. Ji švenčiama nuo 1972 metų.

O štai ožiai turi savo dieną. Senovėje lietuviai šią dieną šventė Ožio šventę, skirtą pakviesti žiemai. Ji minima lapkričio 12-ąją. Kad greičiau pasnigtų, piemenys aplink beržą tris kartus apvesdavo baltą ožką.

Baltas beržas ir balta ožka simbolizavo sniegą.

Pagalvių mūšio diena

Balandžio 1-ąją dauguma puikiai žino, kaip Juokų arba melagių dieną. Tačiau tai yra ir tarptautinė Pagalvių mūšio diena.

Kovo 18-ąją minima Raudonos nosies diena, kurią žmonės, pasipuošę raudonomis klounų nosimis, eina linksminti vaikų.

Visų pirma, dėmesys skiriamas sergantiems vaikams, todėl jie lankomi ligoninėse.

Tokia diena pirmą kartą buvo suorganizuota Didžiojoje Britanijoje 1988 metais.

Internautams – kelios šventės

Aktyviausi tarp minėtinų dienų sąrašo yra žvejai ir internautai.

Balandžio 4-ąją internautai mini Lankomiausio puslapio dieną. Balandžio 16-ąją nuo 2010 metų minima pasaulinė "Foursquare" diena.

"Foursquare" – socialinis tinklapis, skirtas išmaniesiems telefonams.

Vartotojai, lankydamiesi kavinėse, baruose, muziejuose ar kitose laisvalaikio praleidimo vietose, nustato savo buvimo vietą naudodamiesi GPS, spausdami mygtuką "Check-in" (liet. "užsiregistruoti").

Kadangi tai socialinis tinklas, apie apsilankymą tokiu būdu galima paskelbti savo draugams – net ir tiems, kurie nesinaudoja "Foursquare" tinklu, nes sistema leidžia dalintis savo apsilankymais "Twitter" ir "Facebook" socialiniuose tinkluose.

Gegužės 17-ąją minima pasaulinė Informacinės visuomenės diena.

Birželio 14 d. švenčiama tarptautinė Blogerių diena, o šiais metais liepos 28-ąją savo dieną minėjo sistemų administratoriai.

Tačiau rugpjūčio 31-ąją vėl minima interneto dienoraščių (blogerių) diena.

Žvejai savo tarptautinę dieną mini birželio 23-iąją, tačiau liepos 30-ąją, kai yra Jūros diena, žvejai taip pat švenčia šią dieną. Žvejų globėju laikomas šv. Petras, kurio varduvės – birželio 29 d.

Vyrai turi ką švęsti

Vyrams palankios ir kelios kitos minėtinos datos, kurios gali virsti vyriškomis siautynėmis.

Gegužės 26 dieną minima nacionalinė Vyrų diena, nors sovietiniais laikais tai buvo laikoma vasario 23-ioji – Tarybinės armijos diena.

Vyriškiai, turėdami net dvi progas, gali užsukti pas kaimynus ir Vyrų dieną pasveikinti dar ir Europos kaimynų dienos proga.

Gegužės 5-ąją minima tarptautinė Berniukų diena.

Blondinės – išskirtinės

Tiesa, moterys taip pat nėra pamirštos. Be kovo 8-osios, kuri vis dar minima, kaip tarptautinė Moters diena, dailiosios lyties atstovės gali balandžio 19-ąją minėti Sekretorės dieną, bet ne sekretoriaus.

Gegužės 31-ąją minima pasaulinė Šviesiaplaukių diena. Beje, tądien minima ir diena be tabako.

Be Valentino dienos, kuri minima vasario 14-ąją, moterims yra ir daugiau progų pareikalauti dėmesio iš antrųjų pusių. Gegužės 13-ąją Lietuvoje nuo seno minima Mildos šventė, vadinama Meilės diena.

Gegužės 28-ąją minima tarptautinė Moterų sveikatos gerinimo diena.

Paaiškėjo, kad taip pat reikėtų birželio 23-iąją minėti Našlių dieną. O štai Rusijoje spalio 23-iąją minima Uošvės diena.

Lietuvoje mėginimas įteisinti šią dieną, žlugo prieš keletą metų. Seimas nusprendė, kad tuomet vertėtų įteisinti ir anūkų, senelių ir kitų giminystės ryšių atstovų dieną.

Moterims turėtų patikti ir liepos 6-oji, minima kaip tarptautinė Bučinių diena. O štai rugpjūčio dėl 8-ąją minimos tarptautinės Orgazmo dienos turėtų džiūgauti ir vyrai.

Tačiau kvailiausios dienos rekordininkės prizą galėtų laimėti iš karto pora dienų po Orgazmo dienos minima tarptautinė Apatinio trikotažo diena, kuri yra rugpjūčio 10-ąją.

Tarptautinė Tualetų diena

Lapkričio 19-ąją Tarptautinė tualetų organizacija įteisino tarptautinę Tualetų diena. Ši organizacija buvo įkurta 2001 m. po Singapūre sušauktos tarptautinės konferencijos, kurioje buvo nagrinėjama tualetų problema.

Pasirodo, 40 proc. pasaulio gyventojų neturi standartinių sanitarinių patogumų. Dėl šios priežasties plinta infekcinės ligos, didėja medicinos išlaidos.

Tikėtina dėl taršos problemų buvo į minimų dienų sąrašą įtraukta ir liepa 3-ioji. Tądien minima tarptautinė diena be plastikinių maišelių.

O štai rankų plovimo problema pasaulyje tokia didelė, kad ji minima net du kartus per metus.

Spalio 15-ąją nuo 2008 metų minima pasaulinė Rankų plovimo diena. Gegužės 5-ąją visame pasaulyje minima Rankų higienos diena.

Liepos 11-oji – Pasaulio gyventojų diena. Sunku suprasti, ką norėta pagerbti šia tarptautine diena, nes kažin ar pasaulyje yra ne pasaulio gyventojų.

Nuo 2009 m. spalio 3-iąją visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, švenčiama tarptautinė Veltinio diena.

Rusijoje – Apvaisinimo šventė

O štai už rugpjūčio 13-osios paminėjimą rankas pakeltų visi kairiarankiai. Pirmą kartą ši šventė paminėta 1992 metais Britų kairiarankių klubo iniciatyva.

Šiuo metu pasaulyje yra per 550 mln. kairiarankių.

Viena keisčiausių tarptautinių dienų – kovo 14-ąją. Tai Pi diena – neoficiali kasmetė šventė, skirta matematinei konstantai pi paminėti. Pi – iracionalusis skaičius, kurio apytikslė reikšmė yra 3,14.

Sunku suvokti ir mentalitetą to piliečio, kuris pasiūlė įregistruoti tarptautinę Narkotikų vartojimo dieną, kuri minima lapkričio 1-ąją.

Išradingumu stebina kaimyninė Rusijos Federacija, rugsėjo 12-ąją paskelbusi Apvaisinimo diena.

Į tautą viešai kreipęsis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas demografinę krizę pavadino viena opiausių šalies problemų, kurią nedelsiant reikia spręsti.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

neydomu

blondiniu pisimo diena nekenktu :))

orka

Rudenį (nepamenu tikslios datos) buvo tarptautinė kontracepsijos diena. Galima sveikinti visus pažįstamus "gandonus"...

zenonas išpriekulis

Šiaip iš padavimų esu girdėjęs, kad žmonės prisijaukino šunis, o katės - žmones? Turim katiną, tas ir jaučiasi, jis įsivaizduoja, kad mes esame jo tarnai. Kažkur nepaklusniai su juo pasielgei, žiūrėk ir pridaro problemų, jeigu viskas gerai, tai ir gamtinius reikalus atliks į glozetą. Vandenį geria iš krano.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS