Šviesėja Atgimimo aikštės ateitis | KaunoDiena.lt

ŠVIESĖJA ATGIMIMO AIKŠTĖS ATEITIS

Dėl Atgimimo aikštės projektavimo rungiasi trys bendrovės. Teigiama, kad visos jos yra solidžios ir ketina pasitelkti aukštos kategorijos talkininkus. Būsimame projekte mėnulio paviršių primenančio veidrodžio nebebus.

Džiaugiasi gavę pasiūlymų

Projektuoti šį svarbų Klaipėdai objektą siekia Vilniuje ir Klaipėdoje įsikūrusios kompanijos.

Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas patikino, kad visi trys pretendentai galėtų suprojektuoti aikštę, juolab pasitelkę kvalifikuotus talkininkus.

Kai kurie pretendentai projektavo ne vieną didesnį ir sudėtingesnį nei Atgimimo aikštės požeminė dalis objektą.

„Šį pavasarį, suaktyvėjus nekilnojamojo turto rinkai ir kilus statybų bumui, projektuotojai yra labai užimti, turi daug darbų. Džiaugiamės, kad konkurse dalyvavo net trys kompanijos, žinant šių metų aktualijas, galėjome pasiūlymų visai nesulaukti. Laimėtojas gali paaiškėti anksčiau nei po mėnesio. Tai priklausys nuo to, kaip skubiai dalyviai patikslins pateiktus dokumentus“, – paaiškino A.Kačalinas.

Pretendentai bus vertinami pagal mažiausios kainos, o ne ekonominio naudingumo kriterijų. Šį kartą bus vykdoma pakartotinė projektavimo procedūra. Pirmą kartą suprojektavus aikštę ir atlikus auditą, projektuotojai pasiūlė patobulinimų.

Pasak Teisės skyriaus vadovo, sprendimai tokie nušlifuoti, kad beliko vos ne visas detales sudėti į vieną vietą ir daugiau atlikti techninį darbą, pasitelkti inžinierius konstruktorius, o ne ieškoti idėjų.

Veidrodžio nebus

„Turėjome viešąjį pirkimą, pirktą pasitelkus ekonominio naudingumo principą, tada buvo pateiktos projektinės idėjos – vizualizacijos. Pradinė idėja buvo Klaipėdos senamiesčio siluetas apskritimo fone. Vėliau ši mintis transformuota į blizgantį veidrodį. Noriu priminti, kad savivaldybės administracija priėjo prie išvados, kad veidrodžio variantas mums nepriimtinas tiek dėl vizualinių, tiek dėl techninių momentų. Tada buvo nuspręsta grįžti prie pradinio pasiūlymo, kuris visų ekspertų buvo pripažintas geriausiu“, – dėstė A.Kačalinas.

Panašu, naujasis projektas bus kiek kitoks, nei manyta iš pradžių. Jis turėtų nebeerzinti klaipėdiečių ir būti priimtiniausias miesto vadovams. Aikštės vaizdo idėja išliks artima laimėtojų pasiūlymui – joje bus atspindėtas senamiesčio reljefas apskritimo fone.

Kalbama ir apie fontano, kiek kitokių šviesos šaltinių įrengimą.

„Apie veidrodį net kalbos nebėra, jį reikėtų pamiršti“, – ramino A.Kačalinas.

Darbams – du etapai

Po mėnesio bus paskelbtas konkurso laimėtojas. Jei 10 dienų apskundimo laikas praeis be noro ginčyti konkurso rezultatus, prasidės projektavimas.

Šiam darbui skiriamas 12 mėnesių laikotarpis. Po to galėtų prasidėti statybos darbai.

Nauja tai, kad grandiozinio projekto įgyvendinimas skaidomas į du etapus. Tai reiškia, kad požeminę dalį bus galima statyti atskirai nuo viršutinės.

Jeigu pritrūks pinigų viršutinei daliai, požeminę automobilių aikštelę bus galima naudoti dar nesutvarkius aikštės viršaus.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Tamsėja

Atgimimo aikštės ateitis. Gerai būtų kad miesto vadovai dar sulauktų savo lengvabūdiškų pastangų vaisių: suniokotos aikštės ir apgriautų pastatų po gaisro ir sprogimų požeminiuose garažuose.

Aiva

Ar gales i ta garaza ivaziuoti kaimietis su padeveta masiniuke...?????

Klaipėdietė

Tik už fontaną, didelį didelį.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS