Tarptautiniai mainai – neįkainojama vertybė | KaunoDiena.lt

TARPTAUTINIAI MAINAI – NEĮKAINOJAMA VERTYBĖ

  • 0

Klaipėdos licėjaus moksleiviams ugdyti toleranciją ir pažinti kitas kultūras padeda tarptautiniai mainai. Licėjaus auklėtiniai ir pedagogai, aktyviai bendradarbiaudami su užsienio šalimis, kasmet įgyja neįkainojamos patirties, kurią pritaiko ne tik pamokų metu, bet ir bendraujant tarpusavyje.

Skiepija toleranciją

Klaipėdos licėjus 2013–2015 metais dalyvauja NordPlus Junior projekte „Kūrybiškumas ir inovacijos mokykloje“ („Creativity and Innovation@School“).

Projekto partneriai – gimnazijos iš Švedijos, Danijos ir Suomijos. Projektas skirtas kultūriniam ir lingvistiniam Baltijos ir Šiaurės šalių pažinimui, komunikacinių bei kognityvinių gebėjimų lavinimui.

Visuomenė yra linkusi susikurti tam tikrus stereotipus, pagal kuriuos vertina kitos kultūros žmones. Neigiamo vertinimo priežastis – tinkamos informacijos apie kitos šalies kultūrą ir žmones neturėjimas. Tik suvokiant, vertinant ir gerbiant savo kultūrą, sugebama puoselėti pagarbą kitai.

Viso projekto metu tarptautinės meno kalbos – dramos, šokio, dailės, muzikos ir sporto pagalba mokiniai susipažins su Lietuvos ir Danijos, Suomijos bei Švedijos kultūra, įvardins šioms šalims bendras vertybes ir išskirs panašumus, kurie jungia šias šalis.

Bendraujant ir bendradarbiaujant su kitais projekto dalyviais, mokiniai tobulins komunikacines ir socialines, pažinimo kompetencijas, stiprins mokymosi motyvaciją.
Bendra veikla skiepys toleranciją, lygiateisiškumo suvokimą, pagarbą kultūriniam ir socialiniam skirtingumui bei ruoš jaunąją kartą gyvenimui multikultūrinėje visuomenėje.

Aplankė Švediją ir Daniją

Projektinė veikla susidės iš keturių dalių – vizitų. Šio projekto metu Klaipėdos licėjaus mokytojų ir mokinių grupės jau lankėsi Švedijoje – Falkenbergo miesto gimnazijoje ir Danijoje – Kopenhagos Oregardo gimnazijoje.

Pirmojo vizito Švedijoje metu mokiniai dalyvavo pamokose kartu su švedų, danų ir suomių mokiniais, Falkenbergo mokyklos bendruomenę sužavėjo išradingais pristatymais apie savo šalį ir mokyklą, mokėsi šokti gatvės šokius, kūrė ir dainavo projekto himną, apžiūrėjo Falkenbergo įžymybes, linksmai leido laiką su partneriais, važinėjo dviračiais po miestelio įžymias vietas.

Antrojo vizito metu Kopenhagos Oregardo gimnazijoje, tarptautinėse grupėse dirbę lietuvių, suomių, švedų ir danų mokiniai ne tik tobulino anglų kalbos įgūdžius, bet ir mokėsi kurti video filmus naudodami išmaniuosius telefonus. Jų sukurtų filmų veikėjai bando paaiškinti, kaip jie supranta identiteto sąvoką, ypatumus bei rūšis.

Viešnagės Danijoje metu mokiniai ne tik dirbo, bet ir įdomiai leido laisvalaikį: dalyvavo pamokose, sportavo, apžiūrinėdami Kopenhagos miestą grožėjosi pastatų architektūra, lankėsi istorijos muziejuje ir kitose vietose. O gyvendami danų šeimose, mokėsi šios tautos kalbos ir sužinojo ne vieną nacionalinės virtuvės paslaptį. Kelionė pavyko, nes suradome daug draugų, atlikome suplanuotas užduotis ir pamatėme projekto partnerių šalį.

Pristatys Lietuvą

Sausio mėnesį Klaipėdos licėjaus moksleivių laukia vizitas į Suomiją, kur numatytos tokios veiklos, kaip tradicinių šokių pamoka, fotografijų paroda, Suomijos architektūros ir tradicijų pristatymas, tradicinis suomių vakaras sodyboje su sauna, apžvalginė ekskursija po Helsinkio miestą, aplankant istorines vietas, žiemos sporto šakų, tokių kaip pasivažinėjimas sniegaeigiais, išbandymas.

Balandžio mėnesio pabaigoje lauksime svečių savo mokykloje. Esame jiems suplanavę susitikimą su Klaipėdos meru, ekskursiją po savo miestą bei dvi Lietuvos sostines – Trakus, kur svečiai aplankys Trakų pilį ir šokolado fabriką, bei Vilnių, kur jie grožėsis senamiesčiu. Mokysime juos lietuviškų greitakalbių, dainų ir šokių, vaišinsime tradiciniais lietuviškais patiekalais.

Tikime, kad NordPlus Junior projekto veikla bus naudinga ne tik projekto dalyviams, bet ir mokyklų bei vietos bendruomenėms, nes projekto veiklomis siekiama skatinti ilgalaikį švietimo institucijų bendradarbiavimą, akcentuojant pasikeitimą patirtimi, gerąja praktika ir pasiektų rezultatų svarba.

Projekto koordinatorė Lina Lorenzo Ruiz

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS