Uostamiesčio statistika optimizmo nekelia | KaunoDiena.lt

UOSTAMIESČIO STATISTIKA OPTIMIZMO NEKELIA

Praėjusių metų uostamiesčio statistika nenuteikia pozityviai. Susitraukė gimusių vaikų ir užregistruotų santuokų skaičius, daugėjo mirusiųjų. Neramina ir tai, kad mirtingumas lenkia gimstamumą.

Skyrėsi rečiau

Praėjusiais metais uostamiestyje suskaičiuoti 2 244 naujagimiai. Tai, palyginti su užpernai, – 104 mažiau.

Rečiau klaipėdiečiai prisiekė ir amžiną meilę. Praėjusiais metais užregistruota 1 261 santuoka – 27 mažiau nei 2015-aisiais.

Susitraukė ir ištuokų skaičius. Praėjusiais metais jų būta 599 – 36 mažiau nei užpernai.

"Visada smagu, kai ištuokų suskaičiuojama mažiau, tačiau šį kartą nelabai yra kuo džiaugtis. Juk santuokų ir gimimų taip pat užregistruota mažiau", – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus vedėja Gražina Misevičienė.

Praėjusiais metais užregistruotos 2 276 mirtys. Tai 50 daugiau nei 2015-aisiais. Specialistus neramina ir tai, kad mirčių pernai būta 32 daugiau nei gimimų.

Suteikė išskirtinius vardus

G.Misevičienė atkreipė dėmesį, kad populiariausi vardai pastaraisiais metais nelabai keičiasi.

Dažniausia mergaitės buvo pavadintos Sofijomis, Amelijomis, Emilijomis, Gabrielėmis, Austėjomis, Liepomis. Populiariausi berniukų vardai – Herkus, Domantas, Jonas, Matas, Danielius, Dominykas, Lukas, Emilis.

"Pastaruosius ketverius metus populiariausių vardų penketukai, dešimtukai mažai keičiasi. Nėra ir taip, kad į priekį išsiveržtų kuris nors naujas vardas. Tėvai dažniausiai renkasi sau patinkančius vardus ir nekreipia dėmesio, ar jie populiarūs, ar ne", – komentavo vedėja.

Praėjusiais metais netrūko ir įdomių vardų, kurie patraukė dėmesį.

Tarp tokių – Akasija, Agelija, Amina, Atėja, Aglaja, Anrika, Brunė, Deina, Delija, Džeiviana, Elėja, Elpida, Emerita, Unė, Leisanda.

Retesni berniukai vardai – Airis, Arielis, Daimondas, Girius, Itanas, Gilardas, Midas, Natas, Setas, Marselis, Maidas, Ragnaras.

Įtampos darbe netrūko

Klaipėdos savivaldybės Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriui metų pradžia – kiek kitokia. Nuo sausio 1-osios pasikeitė gimimo, mirties, santuokos ir ištuokos, vardo ar pavardės keitimo liudijimų išdavimo tvarka. Nebeišduodami popieriniai dokumentai.

Visų institucijų darbuotojai šią informaciją turės rasti Gyventojų registre.

G.Misevičienė tvirtino, kad didžiausia įtampa kilo dėl mirčių registracijos. Pagal naują įstatymą mirusiųjų artimiesiems nebereikia eiti į Civilinės metrikacijos skyrių ir gauti mirties liudijimą.

Dėl kremavimo, balzamavimo, laidojimo, pašalpų užtenka kreiptis turint medicinos įstaigos išduotą mirties liudijimą. Civilinės metrikacijos poskyrio darbuotojus ši informacija turi pasiekti elektroniniu būdu. Tačiau, anot vedėjos, vakar įrašai dar nebuvo matomi.

"Pati pradžia visada būna kiek sudėtingesnė. Darbas vyksta ne taip, kaip tikėjomės. Viliamės, kad per kelias dienas viskas išsispręs. Dabar pusė darbo organizuojama senoviškai. Žmonės atneša mirties pažymą iš gydymo įstaigos, o mes užregistruojame mirtį Gyventojų registre. Norime, kad išgyvenantiesiems netektį nekiltų problemų", – pasakojo vedėja.

Nebeskelbs užregistruotų mirčių

Dėl pasikeitusios mirčių registravimo tvarkos dienraščio "Klaipėda" rubrikoje "Dienos telegrafas" nebeliks skilties "Mirtys". Joje buvo publikuojamos užregistruotų mirusiųjų, kurių artimieji davė sutikimą, pavardės.

Pasak G.Misevičienės, kadangi mirusiųjų artimiesiems nebereikės ateiti į Civilinės metrikacijos skyrių, nebebus įmanoma sužinoti, ar šie nori, jog apie netektį būtų skelbiama laikraštyje.

Prieš kelerius metus Teisingumo ministerija apribojo, kad žiniasklaidoje būtų skelbiamos visų mirusiųjų pavardės. Aiškinta, kad tokių duomenų be artimųjų sutikimo negalima viešinti.

Tokie pasikeitimai sukėlė dienraščio "Klaipėda" skaitytojų pasipiktinimą.

Rubrikoje "Dienos telegrafas" toliau bus skelbiamos santuokos. Taip pat mirusiųjų, kurių artimieji suteikia sutikimą, laidotuvės.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

Kam gimdyt elementu niekas nenori moket.O vaiko pinigai is valdzios ubagiski.Vaikai ir nori skaniai pavalgyt ne tik kopusto lapa grauzt. Kaip galvoja Maldeikiene.

Anonimas

2016 ir susituokėm ir vaikas atsirado, bet kas iš to kad niekas to netik neskatina bet ir pofik visiem :D motinystės išmokos apkarpytos, maisto kainos kosminės, pampersai, rūbai kosmosas... norėčiau kad politikai pabandytų paskaičiuotų vieno vaiko krepšelį, ko reikia susipirkti ir pamatytų kokios sumos gaunasi :) rūbai kainuoja kaip suaugusio žmogaus, o juos išauga per vieną savaitę

akivaizdu

Klaipėda nuvaryta iki tiek, kad joje jau nesinori nei gyventi, nei čia gimdyti vaikų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS