V. Grubliauskas apie gegužės 9-osios minėjimus: sprendimą įsivaizduoju tik vieną | KaunoDiena.lt

V. GRUBLIAUSKAS APIE GEGUŽĖS 9-OSIOS MINĖJIMUS: SPRENDIMĄ ĮSIVAIZDUOJU TIK VIENĄ

Uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas sako, kad Klaipėdos savivaldybė kol kas nėra gavusi jokio prašymo gegužės 9-ąją savivaldybėje organizuoti minėjimo renginį. Mero teigimu, net jeigu toks prašymas būtų gautas, šansai, jog savivaldybė jam duotų leidimą, – maži.

„Kol kas tikrai nėra jokio prašymo dėl renginio, nors pastaraisiais metais tokiu laiku toks prašymas kaip ir būdavo. Tai kol nėra prašymo, turbūt nėra net ką ir kalbėti apie jo tenkinimą ar ne“, – Eltai sakė V. Grubliauskas.

Pasak mero, gavus prašymą gegužės 9-ąją organizuoti minėjimą, jis būtų nagrinėjamas įprastine tvarka, tačiau pažymi, kad tikimybės, jog tokiam renginiui būtų išduotas leidimas – mažai.

„Jeigu toks prašymas bus, jis bus nagrinėjamas įprastine tvarka. Tačiau, be jokios abejonės, labai dėmesingai, labai skrupulingai ir labai atsakingai atsižvelgiant į visas dabar jau esančias rekomendacijas, taip pat galbūt užklausiant rekomendacijų ir kitų institucijų, kad ir koks būtų sprendimas, o aš įsivaizduoju jį tik vieną, kad jis būtų pakankamai argumentuotas“, – sakė uostamiesčio meras.

V. Grubliauskas akcentuoja, kad žmonės, norintys švęsti Rusijos pergalės Antrajame pasaliniame kare dieną, apskritai karo Ukrainoje kontekste atrodytų keistai.

„Kontekstas tikrai yra toks, kad keistokai atrodytų šlovinimas to, kas nekelia jokių teigiamų didelių emocijų. Aš sakyčiau, kad jeigu švęsti, tai būtų labai smagu švęsti Ukrainos pergalę šiame kare su agresoriumi. Tai čia aš suprasčiau šventę, kuri turbūt būtų ne tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui“, – pabrėžė jis.

Vytautas Grubliauskas. G. Savickio / ELTOS nuotr.

Klaipėdos meras taip pat pažymi, kad artimiausiu metu yra planuojamas savivaldybės atstovų susitikimas su teisėsaugos institucijomis, siekiant įvertinti situaciją uostamiestyje dėl galimo priešiškų valstybei jėgų bruzdesio.

„Artimiausiu metu planuojame susitikimą su teisėsaugos institucijomis čia, Klaipėdoje, tiesiog gauti informaciją, kokia yra situacija Klaipėdoje, kokie bruzdesiai, judėjimai ar panašūs dalykai vyksta. Mes labai akylai stebime, stengiamės pajausti visus jos niuansus ir į viską žvelgti labai atsakingai, suvokiant šio laikmečio ypatumus“, – sakė jis.

ELTA primena, kad artėjant gegužės 9-ajai politikai bei valstybės institucijų atstovai pradėjo nuogąstauti dėl galimų provokacijų šiai dienai paminėti skirtuose minėjimuose. Viešoje erdvėje baiminamasi, kad gegužės 9-ąjai skirtų minėjimų pagrindinis tikslas galimai būtų ne siekis paminėti Antrojo pasaulinio karo pabaigą, o švęsti karą Ukrainoje.

Rusijoje ir rusų bendruomenėse gegužės 9-ąją minima pergalės prieš nacistinę Vokietiją diena. Tuo tarpu Europa Antrojo pasaulinio karo pabaigą mini diena anksčiau, gegužės 8-ąją.

Antrajam pasauliniam karui pasibaigus, Lietuva liko ją okupavusios ir represijas prieš taikius gyventojus vykdžiusios Sovietų Sąjungos sudėtyje.

Gairės: gegužės 9 oji, Vytautas Grubliauskas, karas Ukrainoje, Rusijos pergalė Antrajame pasaliniame kare
Rašyti komentarą
Komentarai (34)

VALINSKAI VALINK

Kas atsakys, kada Valinskas nustos britvom triesti?

Pamastymui

Istorija, tai pasakojimas apie tai, kaip valdžios ir politikai praliedavo nekaltų žmonių kraują ir išvaistydavo žmonijos turtus.

Anonimas

Ponia paaiskink kaip galima buti tolerantiskiems kaip ateina atejunas ir zudo tavo tevus,prievartauta mergaites motinos akyse,kaip su tokiais buti ,tolerancija yra tada kada yra jis nedaro nieko blogo,o cia kalbama apie zudynes,idomu kaip tu parodytum toliarancija jeigu tai paliestu tave pacia,lengva kalbeti kai taves cia kare nera,o gyvenima kas regulioja ar ne politika , per gincius atrandama teisybe,jus jau rodet tolelancija,todel ir okupavo musu valstybe,tolerancija ne visiems galima ,istorijos neismokta,su zverimis tolerancijos nebuna,per jusu tolerancija siandien zusta kudikiai ,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS