Vietoj malkų – kalnas medinių padėklų: aplinkiniai turės kvėpuoti nuodais? | KaunoDiena.lt

VIETOJ MALKŲ – KALNAS MEDINIŲ PADĖKLŲ: APLINKINIAI TURĖS KVĖPUOTI NUODAIS?

Kai vienas savo name gyvenantis klaipėdietis vietoj malkų atsivežė visą sunkvežimį medinių padėklų, aplinkiniai gyventojai apstulbo. Ar galima krosnyse kūrenti bet ką? O jei tos atliekos yra apdorotos chemikalais?

Viename Klaipėdos privačių namų kvartale į kiemą vidury dienos įlingavo sunkvežimis ir išvertė visą kalną medinių padėklų.

„Ir tai XXI amžiuje normalu? Šitaip žmogus taupo, kūrena statybines atliekas, o visi aplinkiniai turės kvėpuoti nuodais? Juk mes nežinome, gal ta mediena apdorota chemikalais“, – kaimyno poelgiu piktinosi kitas klaipėdietis.

Stipriai pabrangus malkoms, žmonės stengiasi taupyti, tad vis dažniau perka įvairias atliekas, kuriomis siekia pakeisti malkas.

Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos oro kokybės vertinimo skyriaus vedėjos Vilmos Bimbaitės teigimu, šildyti būstų bet kuo negalima.

„Krosnyse, buitinėse šildymo sistemose draudžiama kūrenti atliekas – šildytis senais baldais, drabužiais, avalyne, langų rėmais, plastiko pakuotėmis ar atliekomis, apdorotomis lakais, klijais, dažais, impregnuojamosiomis medžiagomis“, – vardijo V. Bimbaitė.

Aplinkosaugininkė pridūrė, kad šiuo metu šalyje nėra uždrausta deginti anglį patalpų šildymo reikmėms. Tačiau anglis bei durpės yra labai taršus kuras, kurių deginimo metu iš mažų šildymo įrenginių išmetami dideli kiekiai kietųjų dalelių, azoto oksidų, sieros oksidų, policiklinių aromatinių angliavandenilių ir kitų pavojingų teršalų.

„Medienos ir jos gaminių deginimas šildymo įrenginiuose taip pat sugeneruoja nemažus kiekius šių teršalų, tai nėra palankus kuras oro taršos atžvilgiu. Kiek teršalų išmetama deginant kietąjį kurą, taip pat priklauso nuo šildymo sistemos energetinio efektyvumo klasės bei to, kaip sistema prižiūrima“, – teigė V. Bimbaitė.

Už atliekų deginimą, kai teršiamas oras, asmenims taikoma bauda nuo 60 iki 300 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 170 iki 1 170 eurų.

Pakartotinai padaryti nusižengimai užtraukia baudą asmenims nuo 270 iki 1,2 tūkst. eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 500 iki 3 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Piktasss

Nuo kada paletes apdorotos chemija ar dazais? Kaimynai juokdariai! Is paprasto medzio paletes, gal tik viniu ras daug pelenuose, o ten paprasta mediena. Tegul nueina pasižiūrėt kur galina paletes, teko dirbt su jom. Paprasciausias medis, aisku ąžuolinių nerasi.. Ir straipsnio rasytojas ant tiek kvailys, kad truksta žodžiu ir nieko neismanantis, svarbu straipsni sukeverzojo

Savas

Ar moliai is aplinkosaugos domisi is ko gaminami ale medzio briketai,jie tik ubagus sugeba bausti

Tuoj

Kūrensim viskuo kas dega, nes malkos kosminė kaina. Nors jas dvigubai pabrangins kai dujos smarkiai brango. Dabar dujos krito 3 kartus nuo brangiausios kainos tai kodėl malkos nekrenta 3 kartus. Reiktų prašyti Tapino kad pasidomėtu. Gal dėl to nekrenta
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS