Vokiškas paminėjimas – santūrus ir tikslus | KaunoDiena.lt

VOKIŠKAS PAMINĖJIMAS – SANTŪRUS IR TIKSLUS

Poilsio parko pakraštyje esančiose vokiečių karių kapinėse vyko kukli, bet tvarkinga ir pagarbi ceremonija. Vokiečių karių kapų tvarkytojų draugija, baigusi darbus Klaipėdoje, nusilenkė šioje vietoje palaidotiems kariams ir paminėjo visus žuvusius karuose.

Šioje Klaipėdos vietoje ilsisi Pirmojo ir Antrojo karo metais žuvusių vokiečių karių palaikai. Čia ir mūsų dienomis laidojami nepažymėtose vietose visoje Vakarų Lietuvoje vis dar randami karių palaikai. Šiose kapinėse amžino poilsio atgulė ir kai kurie civiliai, žuvę karo audrose.

Po Pirmojo pasaulinio karo Vokietijoje buvo įkurta Vokietijos karių kapų draugija, kuri veiklą vykdo iki šiol.

Šią vasarą porą liepos savaičių draugijos nariai dirbo Klaipėdoje. Jie sutvarkė kapines nuo miesto šaligatvio skiriančią metalinę tvorą, nudažė ją juodais dažais, nuvalė apsinešusius antkapius, tyliai, be jokių ilgų šnekų tvarkė viską, kur šiose kapinėse reikėjo žmogaus rankų.

Misijos pabaiga paminėta liepos 22-ąją. Kukliame paminėjime dalyvavo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, Vokietijos garbės konsulas Arūnas Baublys, Lietuvos kariuomenės atstovai, Klaipėdos vokiečių bendrijos pirmininkė Rasa Miuller, kapų tvarkytojai iš Vokietijos.

Paminėjimas buvo kruopščiai suplanuotas ir vyko tiksliai, kaip šveicariškas laikrodis.

Kelios dainos, transliuojamos per garsiakalbį, komandos vadovo Bodo Henze'o sveikinimo kalba, darbo grupės atstovo Wernerio Schaaro pasakojimas apie atliktą darbą bei trumpai paminėta kapinių istorija, Klaipėdos mero ir Vokietijos garbės konsulo padėka, dar keli trumpi pasisakymai apie beprasmes aukas, žuvusias karuose, nuo teroro, dėl neapykantos.

Prie kryžiaus padėtas vainikas su Vokietijos valstybinės vėliavos spalvomis. Greta yra 2003 m. pastatytas paminklinis akmuo, skirtas atminti 1944 m. lapkričio 20 d. nuskendusio transportinio laivo "Fusilier" aukas. Jis nuskendo subombarduotas sovietų. Esama žinių, kad tada žuvo apie 300 vokiečių karių ir civilių. Daug žuvusiųjų liko neatpažinti.

Pasisakymuose nuskambėjo, kad Klaipėdos vokiečių karių kapinėse palaidota apie 5 tūkst. abiejų pasaulinių karų karių. Kalbėjusieji pasmerkė bet kokį smurtą.

Pabaigoje visi drauge meldėsi už žuvusiųjų vėles.

Trumpas paminėjimas baigėsi Lietuvos ir Vokietijos himnais, karių kapų tvarkytojai drauge su dalyvavusiais klaipėdiečiais nusifotografavo atminčiai.

GALERIJA

  • Vokiškas paminėjimas – santūrus ir tikslus
  • Vokiškas paminėjimas – santūrus ir tikslus
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

5 kolona prabudo

Ko amsite vatines uteles? Jei nepatinka Lietuvoje, varykites i Uzurale, jei kinai isileis... :)))

taigi

Buldozeris smegenų ir moralės neturi , jis buldozeris.

Buldozeriui

na žinoma.. Pagal jus taigi rusai o ne vokiečiai sudegino kaimus uždarę gyvus žmones klojmuos, ne vokiečiai šaudė žydus ir visas rases žudė dėl menkiausios priežasties konclagerių dujų kamerose?Nesveika galva vargas jos nešiotojui..;)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS