Žaidimų aikštelės tapo niekam nereikalingos | KaunoDiena.lt

ŽAIDIMŲ AIKŠTELĖS TAPO NIEKAM NEREIKALINGOS

Daugiabučių namų kiemuose veikiausiai nebeliks vaikų žaidimo aikštelių. Prižiūrėti jų nenori nei savivaldybė, nei gyventojai. Pagrindinė to nenoro priežastis – reikalingos didelės išlaidos, kad aikštelės atitiktų naują higienos normą.

Reikalavimai – griežti

Kokia ateitis laukia kiemuose įrengtų žaidimo aikštelių, svarstė miesto tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai. Politikams pristatytos naujos Miesto sanitarijos ir higienos taisyklės.

Į pastarąsias įtrauktas punktas, kad gyventojai turės užtikrinti daugiabučių namų teritorijose esančių žaidimo aikštelių priežiūrą, jog šios atitiktų higienos normą. Jau anksčiau šis reikalavimas buvo užkliuvęs ir miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariams.

Miesto tarybos narė Ligita Girskienė, kuri vadovauja ir vienai daugiabučių namų savininkų bendrijai, tvirtino nelabai įsivaizduojanti, kaip valdytojams reikės užtikrinti higienos normą.

"Jos reikalavimai – labai griežti. Turi būti atliekami periodiniai patikrinimai, klijuojami lipdukai, kada paskutinį kartą pastarieji buvo vykdyti, kada jie bus organizuojami kitą kartą. Be to, gyventojai turėtų prisiimti ir visą atsakomybę, jei susižeistų vaikas. Neįsivaizduoju, kaip ir kokiomis lėšomis daugiabučių namų gyventojai turėtų įgyvendinti šią funkciją", – pabrėžė politikė.

Senosios nieko nedomino

L.Girskienės nuomone, vaikų žaidimų aikštelių priežiūra daugiabučių kiemuose turėtų užsiimti savivaldybė, nes tai viena jos funkcijų.

"Savivaldybė nesusitvarko, nori nuo savęs nusimesti sudėtingiausius dalykus ir juos krauna gyventojams, o šie jau turi suktis, kaip nori. Jau perdavė kiemų valymą, dabar nori ir aikšteles įpiršti. Juk gyventojai labiausiai ir skundžiasi dėl tvarkos kiemuose bei žaidimų aikštelių", – dėstė politikė.

Tarybos narys Tomas Meškinis atkreipė dėmesį, kad ilgą laiką buvo daug senų, sovietmečiu pastatytų aikštelių. Jų niekas netikrino ir esą visiems buvo gerai.

"Pristatė naujų, kurios lyg ir atitiko visus standartus. Tada pradėjo kabinėtis. Gyventojai tikrai neturės galimybių prižiūrėti tų aikštelių, kad atitiktų naują higienos normą. Tad jas teks ardyti. Plotai namams buvo priskirti valymui, o ne aikštelių priežiūrai", – tvirtino politikas.

Pasak T.Meškinio, savivaldybė yra įsipareigojusi plėsti automobilių stovėjimo vietas, tvarkyti kiemų dangą.

Kodėl automobiliai yra svarbesni už vaikus?

"Kodėl automobiliai yra svarbesni už vaikus? Kas bus, jei dauguma gyventojų nepritars aikštelės priežiūrai. Ją teks panaikinti", – prognozavo politikas.

Tvarkys vieni, naudosis visi?

Tarybos nariai taip pat pastebėjo, kad pasitaiko ir tokių atvejų, kai aikštelė stovi prie vieno namo, o vaikai į ją žaisti ateina iš kito kiemo ar net rajono.

"Vieni tvarkys, o kiti gali pridergti. Kur čia paskui sugaudysi. Juk tai – ne privatūs kiemai. Žmonės negali apsitverti tvoromis. Niekas nei praeis, nei pravažiuos", – tvirtino politikai.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda teigė, kad tokiu atveju galima paprašyti vaikų išeiti. Paaiškinti, kad aikštele rūpinasi būtent šio namo gyventojai.

"Tada tas vaikas ateis naktį ir įmes pro langą akmenį su rašteliu, kad daugiau pastabų neduotum, nes kitas langas duš kitą naktį", – įspėjo tarybos narys Vidmantas Plečkaitis.

Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė pabrėžė, kad nėra svarbu, kas prižiūrės aikšteles. Tačiau užtikrinti saugumą būtina.

"Galima išbraukti minėtą punktą. Tada savivaldybė turės spręsti, ką daryti – pačiai rūpintis aikštelėmis arba parengti kokį nors naują tai apibrėžiantį teisės aktą", – teigė vedėja.

L.Dūda neslėpė, kad minėtas taisyklių punktas yra reikalingas.

"Mes perdavėme teritorijas daugiabučių namų gyventojams. Šie jas turi ne tik valyti, bet ir prižiūrėti jose esančius įrenginius. Savivaldybė pasirūpins tais, kurie yra viešosiose erdvėse", – pabrėžė direktorius.

Saugumas – tėvų rūpestis?

L.Dūda patarė situacijose, kai aikštelė yra kelių namų, kurių prižiūrėtojai – skirtingi, dėl priežiūros tartis tarpusavyje.

"Visi nori nuo savęs nusimesti atsakomybę, bet kieno vaikai žaidžia tose aikštelėse? Gyventojų. Individualių namų kvartaluose tokių klausimų nekyla. Kodėl lėšos turi būti skiriamos aikštelių priežiūrai daugiabučiui namui priskirtoje teritorijoje. Kitas privataus namo savininkas paprašys, kad prižiūrėtume karuselę jo kieme. Reikia pagaliau išeiti iš to socializmo", – dėstė direktorius.

L.Girskienė atkreipė dėmesį, kad privačių namų savininkai žemę turi nuosavybės teise, o daugiabučių gyventojai turi tik tvarkyti priskirtas teritorijas, investuoti pinigus, bet nieko negali daryti.

"Manau, savivaldybė tikrai turėtų prisiimti aikštelių priežiūrą. Neseniai buvo atvykę svečių ši Talino. Jie pasakojo, kad Estijos sostinėje vaikų žaidimų aikštelėmis kiemuose rūpinasi miesto valdžia. Visur taip yra. Tik ne pas mus", – apgailestavo politikė.

V.Plečkaitis pabrėžė, kad svarbiausias klausimas yra, kas bus atsakingas už vaikų žaidimo aikštelės saugumą.

"Mano akimis, pirmiausia tuo rūpintis turėtų tėvai", – teigė politikas.

V.Plečkaičio nuomone, reikėtų dar vieno dokumento, kuriame būtų numatytos daugiabučių namų savininkų teisės ir pareigos priskirtose teritorijose.

Anot politiko, apie tokią tvarką galėtų pakalbėti seniūnaičiai. Atsiradus minėtam dokumentui, žmonės žinotų, ką gali daryti teritorijoje ir už ką yra atsakingi.

"Gerai, viskas aišku, kad nieko neaišku", – diskusijas užbaigė tarybos narys.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

kaip supratau iš liberaliojo RK , vaikų aikštelės daugiabučių kiemuose turės išnykti , nes gyventojai bus nepajėgūs savo lėšomis užtikrinti vaikų saugumo - aptverti aikšteles tvoromis ir specialia danga , saugumu , o po to kontroliuoti ar tik jų kiemo vaikai žaidžia už tvoros. Pagaliau tai neįmanoma gaila , kad liberalusis nesupranta .....Tada " kokių sąlygų sudarymą" kalba Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius S.Budinas - "Turime sudaryti tokias sąlygas, kad žmonės norėtų ir rinktųsi gyventi Klaipėdoje. Tikiuosi, kad šį tikslą pasieksime kartu. Reikia stengtis ne tik savivaldybei, bet ir visiems miestiečiams",

pastebėjimas

Darželių įrangą -jau kontroliuoja ir savo paslaugas siūlo, kažkokia firma.Nors juose yra geriausiai prižiūrimi visi įrengimai. na o kitur stovintys -yra apgailėtinos kokybės,bet jie ,kažkodėl niekam nerūpi. Tartum ,su jais ne tie patys , darželius lankantys,vaikai žaistų.

RK.

Be jokios abejonės vaikų žaidimo aikštelės turi būti aptvertos. Kaip kitaip galime garantuoti vaikų saugumą? Visi matome kokios aikštelės yra Vakarų Europos miestuose - aptvertos, su priežiūra ir jų yra labai mažai. Taip bus ir Klaipėdoje - 2-3 aikštelės, kuriomis rūpinsis savivaldybė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS