Žingsniuotojams, dviratininkams, melomanams ir visiems kitiems – vasarojantis Kaunas | KaunoDiena.lt

ŽINGSNIUOTOJAMS, DVIRATININKAMS, MELOMANAMS IR VISIEMS KITIEMS – VASAROJANTIS KAUNAS

  • 0

Vos pora likusių savaičių kalendorinės vasaros verčia sunerimti – ypač jei šiemet taip ir nepavyko nukeliauti kur nors toliau. Visgi, turistauti Lietuvoje – šio sezono hitas. Taigi, ką galima nuveikti atlaisvinus darbo kalendorių ir į kuprinę įsimetus vandens gertuvę bei fotoaparatą? Ogi atvykti į Kauną – dienai ar savaitgaliui.

Atrasti Kauną patogiausia sveikai, be automobilio – pėsčiomis, dviračiu ar paspirtuku, kurių nuomos paslaugą siūlo „Bolt“. O gal kelionė viešuoju transportu taip pat taps malonia egzotika?.. Juk tarpukarį menantis funikulierius – stilingiausias būdas iš centro pasiekti Žaliakalnį ar Aleksotą.

Dviratininkams antrajame pagal dydį Lietuvos mieste visuomet yra ką veikti – iniciatyva „Like Bike“ sukūrė net kelis vasaros maršrutus, kurie susilaukė didžiulio dėmesio. Skirtingose miesto vietose nusidriekę, įvairių distancijų maršrutai ir šiais metais kviečia šokti ant dviračių ir minti pedalus vasariškų nuotykių link. Pats naujausias, „Vasaros fontanų“ dviračių maršrutas aplink miesto fontanus vingiuoja net 14 km. Vienas įspūdingiausių maršruto akcentų – šiemet atgimęs kultinis Laisvės alėjos fontanas, kuris po rekonstrukcijos ėmė dar ir groti.

 

Žaliakalnio funikulierius. / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Laisvės al. fontanas. / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Mėgstantys skaičiuoti žingsnius savo išmaniuosiuose turbūt jau turi programėlę „Walk15“. Joje – net keli kaunastiški maršrutai, padedantys ir stiprinti kūną, ir gaivinti sielą. Kaip jums trasa pavadinimu „Kauno garsai“, kurios metu per porą valandų „surinksite“ 10500 žingsnių, speciali 6500 žingsnių ilgio gatvės meno trasa, arba „Studentų maršrutas“, pristatantis visuomet jauną akademinio miesto veidą? Gal įveikę šią trasą susiviliosite studijuoti Kaune?

Ir be programėlių pagalbos Kaune bei aplink jį rasite bent dešimt pažintinių takų – lengvesnių ar sudėtingesnių. Vaizdingais maršrutais, pro atodangas ar virš pelkių, vedantys takai leidžia visiškai užsimiršti ir išvėdinti galvą.

Pažaislio šilo pažintinis takas / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Kitas puikus būdas aktyvų judėjimą suderinti su miesto pažinimu – ekskursijos, kurios Kaune vyksta įvairiausiomis temomis. Nuo senamiesčio požemių iki tarpukario architektūros, nuo gatvės meno iki ekskursijos laivu – tik rinkitės. Užsisakyti ekskursiją galite „Kaunas IN“ turizmo informacijos centre Kauno rotušėje.

„It‘s Kaunastic“ žemėlapis „Modernisto gidas“. / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Ir kauniečių, ir miesto svečių jau pamėgta susitikimo vieta – vos prieš keletą mėnesių baigta rekonstruoti Vienybės aikštė. Čia triukus gludina būsimoji ekstremalaus sporto entuziastų karta, fontanuose vėsinasi kauniečiai ir miesto svečiai, o nutūpus ant suoliukų ar vienoje iš aikštės perimetre veikiančių kavinių, smagu stebėti laimingus žmones ir gyvą vasarojantį miestą. Čia – erdvi poilsio stotelė aplankius Nacionalinį M. K. Čiurlionio dailės muziejų ar Vytauto Didžiojo karo muziejų, o gal klausantis kariliono koncertų (jie – kiekvieną sekmadienį ir švenčių dienomis) ar stebint šokėjus. Rugsėjo pradžioje būtent šioje aikštėje planuojami iš pavasario perkelto festivalio „Kaunas Jazz“ koncertai. Nepamirškite įsiamžinti „It’s Kaunastic“ nuotraukų rėmelyje, kurį rasite aikštės prieigose iš K. Donelaičio gatvės pusės.

Vienybės aikštė / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Vytauto Didžiojo karo muziejus / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Muzika šią vasarą Kaune skamba po atviru dangumi. Šalia „Žalgirio“ arenos įsikūrė „Pakrantės“ erdvė, kurioje koncertuoja garsiausi Lietuvos atlikėjai, įskaitant ant populiarumo bangos esančius „OG Version“, Jessica Shy, Vidą Bareikį ir kitus. Jei savo favorito neradote šios erdvės programoje, galbūt jis gros šią vasarą atidarytoje istorinio Kauno kultūros centro terasoje? Dar viena vieta melomanams – „Laukas“, terasa, veikianti M. Žilinsko dailės galerijos kiemelyje. Čia – ir gyvos, ir elektroninės muzikos garsai, ir maistas, ir kino seansai!

Pakrantė / S. Lankučio nuotr.

M. Žilinsko dailės galerija ir skulptūra „Žmogus“ / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Kinomanai turbūt yra girdėję apie vieną seniausių Lietuvoje kino teatrų – „Romuvą“. Ji kol kas rekonstruojama, tačiau žiūrovais pasirūpinta – stilingais europietiškais filmais po atviru dangumi mėgautis „Romuva“ kviečia Kęstučio g. 62 esančiame laikinojo kino teatro kiemelyje.

Kino teatras „Romuva“ / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Susipažinote su Kauno miesto apylinkėmis, tačiau norėtųsi į jį pažvelgti iš aukštai? Išmėginkite skrydį ultralengvuoju lėktuvu! Pilotai jūsų laukia istoriniame S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome, o skrydžio metu pamatysite ir Kauno marių apylinkes. Kita galimybė, retai pasitaikanti Europos miestuose – skrydis oro balionu anksti rytą ar vakarėjant. Jums pavydės visi, vaikštinėjantys senamiestyje!

Kauno pilis ir senamiestis / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Ultralengvasis lėktuvas / L. Liekio nuotr.

O gal kada mąstėte apie galimybę išmokti stovėti ant irklentės? Kauniečiai siūlo įdomių maršrutų Nemunu, kuriuo plaukiant pasroviui galima mėgautis lėtai kintančiais kranto vaizdais. SUP’inant atsiveria Panemunės pliažas, „Žalgirio“ arena ir Nemuno sala, be abejo, ir nuostabusis Kauno miesto senamiestis. Tą patį pamatyti galima ir plaukiant baidare.

Irklentės Lampėdžių karjere / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Baidarės Nemune / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Tiesa, būtina pridėti, kad vasarą, o ir visus metus, gyvenimas verda ne tik Kauno centre, bet ir mikrorajonuose. Pavyzdžiui, atnaujintame Draugystės parke kiekvieną antradienį vyksta nemokamos petankės treniruotės – šią pramogą išbandyti kviečiami visi. Kauno tvirtovės VIII forte Šilainiuose esančiuose bendruomenės soduose tuo tarpu galite išmokti daržininkystės ir sodininkystės paslapčių. Ir tai – tik ilgo sąrašo, atskleidžiančio tai, ką iš tiesų reiškia žodis „kaunastiškas“, pradžia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS