Žvejai pajūryje bandys pirmąjį ledą? | KaunoDiena.lt

ŽVEJAI PAJŪRYJE BANDYS PIRMĄJĮ LEDĄ?

Prognozuojamas šaltis pajūryje netrukus gali vilioti žvejus išmėginti poledinę žūklę. Ant Kuršių marių ledas dar tikrai kels grėsmių, tačiau mažesni vandens telkiniai pamažu užšąla.

Patarė stebėti vietinius

"Šiomis naktimis net ir pajūriui prognozuotas didesnis nei 5 laipsnių šaltis. Savaitgalį, o ypač pirmadienio naktį, turėtų dar rimčiau pašalti. Tikėtina, kad atsiras tokių, kurie nesusilaikys ir vis dėlto lips ant ledo", – spėjo Lietuvos jūrų muziejaus biologas Remigijus Dailidė.

Jei spaudžia 7–8 laipsnių šaltis, ledui susiformuoti, pasak R.Dailidės, reikia 4–5 parų.

"Pirminės prognozės rodo net ir 14–16 laipsnių šaltį, tik neaišku, ar jos pasitvirtins. Kuršių marios ties Nida dar tik dengiasi lengvučiu leduku. Tačiau visai tikiu, kad pirmadienį atsiras tokių, kurie lips. Kitas klausimas – ką jie ten gaudys?" – svarstė R.Dailidė.

Pašnekovas patarė stebėti vietinius gyventojus.

"Pavyzdžiui, nidiškiai dar tikrai nemėgins ledo. Bet Gintaro įlankoje juodkrantiškiai, visai tikėtina, bandys gaudyti kuojas. Manyčiau, visai sėkminga žvejyba gali būti Tenenyje, jis vienas pirmųjų užšąla. Tikėtina, kad užsitrauks visi karjerai ir kitos balos", – kalbėjo pašnekovas.

R.Dailidė pastebėjo, kad 5 cm storio ledas išlaiko iki 60 kg sveriantį žmogų.

"80 kg svorį išlaikytų 8 cm ledas. Jauno ledo struktūra stipri. Tačiau kitą savaitę prognozuojamas atodrėkis, tai reiškia, kad teks labai atidžiai tikrinti ledo storį bet kokiame telkinyje. Ant Kuršių marių ledo vietiniai lipa tada, kai jo storis pasiekia 10 cm", – patikino R.Dailidė.

Stintoms dar anksti?

R.Dailidė svarstė, kad stintoms poledinėje žūklėje dar ne laikas.

Skandintis nesinori.

"Jei stintas prie dujų laivo gaudė 8–9 m gylyje, vadinasi, jos juda farvateriu. Žinoma, Malkų įlankoje dar gaudė. Kiek stintų bus Nidoje, sunku pasakyti. Veikiausiai rimtesnė jų žvejyba prasidės tik sausio pabaigoje. Pašalus jos ims judėti. O vasaris – jau stintų mėnuo. Tačiau ir anksčiau tas pirmas ešerys, kurį kažkas pagaus, suvarys minias žmonių ant ledo", – prognozavo R.Dailidė.

Pašnekovas sakė, kad, vos tik prasidės poledinė žvejyba, viena didžiausių pramogų turėtų būti vėgėlių gaudymas.

"Po sausio 15-osios vėgėlės grįžta į marias. Kuo vėliau pasirodo stintos, tuo smagesnė vėgėlių žvejyba. Jos po neršto būna alkanos", – patikino R.Dailidė.

Skandintis nenori

Žinomas laidų vedėjas Paulius Korsakas tikino, kad jo poledinė žvejyba dar nedomina.

Paulius Korsakas / Redakcijos archyvo nuotr.

"Skandintis nesinori. Nedrįsčiau dar lipti ant Kuršių marių. Bet senvagės ir įlankos jau turėtų būti saugios. Jei bus 17–18 laipsnių šalčio, gal ir marias mėgins užtraukti. Manyčiau, verta stebėti vietinių elgesį, juk nidiškiai pirmieji bando ledą. O jei ant jo – nė vieno žmogaus, nerekomenduočiau eiti", – tikino P.Korsakas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Klaipeda

Net poligona uzdare dalbajobai.

@prieš bandydami

Prieš bandydamas užkurt pečių, čiuožt slidėm, maudytis jūroj, važiuot apsnigtu keliu, pasirašyk sutikimą, kad už gelbėjimą nutikus nelaimei susimokėsi. Gal atšoks fantazija? Už viską sumokėta mokesčiais.

Anonimas

autore.. kodel abejojat? klaustukai nebemadoje jau..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS