Aferai – svetimas veidas | KaunoDiena.lt

AFERAI – SVETIMAS VEIDAS

Internetiniai aferistai keičia braižą. Siūlydami "legalius kreditus" itin palankiomis sąlygomis, nusikaltėliai iš Prancūzijos elektroniniu paštu ieško lengvatikių. Klaipėdietis, perpratęs jų užmačias, įsijungė į tariamas derybas ir išsiaiškino, jog sukčių gijos driekiasi į Lietuvą, o tariamas kreditorius socialiniame tinkle dangstosi vokiečių politikės veidu.

Vietoj palikimo – kreditas

Dar ne taip seniai sunkiai sergantys "turtingi ponai" iš Dramblio Kaulo Kranto, Pietų Afrikos Respublikos, Peru ir kitų pasaulio pakraščių desperatiškai ieškodavo, kam palikti savo "užgyventus milijonus".

Elektroniniuose laiškuose darkyta lietuvių kalba būdavo siūloma tapti tuo vieninteliu paveldėtoju ir priimti "palikimą".

Vienintelė sąlyga – reikėdavo į nurodytą sąskaitą pervesti "niekingai mažą" kelių šimtų ar tūkstančių eurų sumą.

Regis, šiam triukui nepavykus, lengvatikių imta ieškoti kitais būdais.

Neseniai klaipėdietis Andrejus (vardas pakeistas – A.D.) elektroniniu paštu gavo štai tokį pasiūlymą iš kažkokios Monserat Auclin, neva gyvenančios Paryžiuje: "Klientui ne visada lengva gauti legalų kreditą. Nes neretai egzistuoja mokumo problema. Mano kredito palūkanos siekia vos 3 procentus, minimali kredito suma – 5 tūkst. eurų, maksimali – 10 mln. eurų. Jei jus sudomino mūsų pasiūlymas, parašykite mums elektroniniu paštu."

Katės ir pelės žaidimas

Andrejus iškart suprato, jog tai dar vienas aferistų bandymas rasti naivuolių, ir sumanė juos paerzinti, todėl nedelsdamas susisiekė nurodytu elektroniniu adresu.

"Mane sudomino pasiūlymas, Monserat, ką man dabar daryti? Reikėtų 200 tūkst. eurų. Ketinu įsigyti namą, kaip galėčiau gauti kreditą?" – blefavo Andrejus.

Monserat kurį laiką tylėjo, turbūt jos vardu prisidengusius veikėjus nustebino kliento aktyvumas.

O Andrejus spaudė toliau: "Monserat, jūs kažkokia keista, teikiate pasiūlymą ir neatsakote į laiškus. Man kredito reikia skubiai. 200 tūkst eurų reikia namui ir dar 12 tūkst. aplinkai sutvarkyti. Iš viso 2 012 tūkst. eurų ir dar jūsų 3 procentai – 6 360 eurų."

Po trumpo "kreditorių" atsakymo klaipėdietis vis juos spaudė: "Man labai reikia pinigų. Norėčiau dar žigulius nusipirkti. Monserat, o jums patinka "Viešnia iš ateities?"

Šis laiškas "kredito" siūlytojus išmušė iš vėžių dar labiau.

Andrejus mano, kad juos turbūt sutrikdė sunkiai suvokiamas jo tekstas, nes veikiausiai šie veikėjai naudojasi internetiniu "Google" vertėju ir nemoka rusiškai (klaipėdietis jiems rašė rusų kalba – A.D.).

Iš didžių galimybių šalies

Vis dėlto tariamoji Monserat sureagavo ir paprašė atsiųsti asmens dokumentų kopiją ir savo banko sąskaitos numerį.

"Akivaizdu, kad tai – tarptautinis aferistų tinklas, jie siūlo neva legalų kreditą, bet pradžioje klientas jiems turi pervesti kredito mokestį. Ant tokio kabliuko gali užkibti tik silpnaprotis, bet turbūt jų metodas pasiteisina, jei jie tuo užsiima. Kiek man pavyko išsiaiškinti, tie žmonės aukų ieško Latvijoje ir Lietuvoje. Pradėjau su jais susirašinėti juokais, norėjau pasižiūrėti, kuo čia viskas baigsis", – pasakojo Andrejus.

Vyras tariamiems kreditoriams nusiuntė kažkokios mokyklos pastato kampo nuotrauką ir parašė, kad labai norėtų nusipirkti šį namą.

Pirmajame aukšte esą įrengtų rožyną, o antrajame teigė organizuosiąs pieno rauginimo kursus.

Sukčiai šio humoro veikiausiai nesuprato ir paprašė atsiųsti paso kopiją, tačiau Andrejus parašė, kad jis neseniai grįžo iš kalėjimo, paso neturi, bet turi laikiną jį atstojantį dokumentą.

Kai aferistai pasiteiravo, kokioje šalyje Andrejus gyvena, jis šauniai atrėžė: "Didžių galimybių šalyje!"

Klaipėdiečio susirašinėjimas su kelis šimtus eurų siekiančiais išvilioti sukčiais beveik primena I.Ilfo ir E.Petrovo "12 kėdžių", tačiau šie veikėjai, nemokantys rusiškai, potekstės nesuprato. Jie į visus Andrejaus pokštus atsakinėjo "be šypsenos".

Lietuviška banko sąskaita

Pagaliau paaiškėjo, kad, norint gauti paskolą, iš pradžių reikia pervesti 200 eurų kredito mokesčio, o paskui 870 eurų dar kažkokio kito mokesčio.

Andrejaus "ryšininkė" Monserat atsiuntė pavyzdį, kaip turi atrodyti dokumento kopijos, ir persiuntė nuskenuotos kažkokio Latvijos piliečio Š.Z. tapatybės kortelės kopiją, taip pat to paties asmens banko kortelės kopiją su sąskaitos numeriu.

Pasirodo, žmogus tokia pavarde buvo teistas prieš 8 metus už turto prievartavimą.

"Jie man atsiuntė ir sąskaitos numerį, kur turiu pervesti savo mokesčius jiems. Ir ką jūs manote? Sąskaitos numeris – lietuviškas, o asmuo, kurio vardu turiu tai padaryti, yra toks Ričardas P. (pavardė redakcijai žinoma – A.D.). Patikrinau internete. Pasirodo, žmogus tokia pavarde buvo teistas prieš 8 metus už turto prievartavimą. Tada išsireikalavau, kad man atsiųstų ir jo telefono numerį, atsiuntė, bet numeris buvo negaliojantis", – dėstė į keistą žaidimą su aferistais įsivėlęs klaipėdietis.

Atliekant žurnalistinį tyrimą, dienraštis šį banko sąskaitos numerį nusiuntė banko atstovams, kad jie patvirtintų arba paneigtų, jog ši sąskaita apskritai egzistuoja.

Suprantama, niekas nesitikėjo, kad bus atskleista, kieno ji yra ir ar joje vyksta kažkoks neaiškus pinigų "judėjimas".

Vis dėlto atsakymo redakcija nesulaukė.

Monserat yra Katharina

Žaidimą su aferistais klaipėdietis tęsė toliau.

Kadangi buvo labai atkaklus, veikėjai, siūlantys kreditą, veikiausiai kurį laiką net įtarė, kad bendrauja su pareigūnu, todėl pasiūlė paskolos paieškoti kur nors kitur.

Tada klaipėdietis, tariamai įsižeidęs, paklausė, gal jis bendrauja su kokiu Machmudu iš Paryžiaus, o ne su Monserat?

Andrejus netrukus gavo žavios blondinės nuotrauką kaip patvirtinimą, kad jo kredito reikalus tvarko būtent ši moteris.

Įvedęs jos duomenis į feisbuką, vyras aptiko ir daugiau tos pačios dailios damos fotografijų.

Aptikau, kad tai – jokia ne Monserat Auclin, o vienos Vokietijos žemės vietos politikė.

"Ieškant ar tikrinant informaciją, galimybių šiais laikais yra didelių. Taigi, gautą atvaizdą "įmečiau" į "Google" paiešką ir aptikau, kad tai – jokia ne Monserat Auclin, o vienos Vokietijos žemės vietos politikė, Žaliųjų partijos atstovė Katharina Schulze. Tik ji turbūt net neįtaria, kad internetiniai sukčiai pasisavino jos tapatybę ir, ja prisidengdami, apgaudinėja žmones", – šypsojosi Andrejus.

K.Schulze Vokietijoje – gana žinoma. 1985 m. gimusi moteris 2013-aisiais dalyvavo rinkimuose į Bavarijos žemės tarybą, o nuo praėjusių metų yra Žaliųjų frakcijos šioje taryboje seniūnė.

Herojus diriguoja iš kalėjimo?

Susirašinėjimas su aferistais buvo gana ilgas.

Galiausiai Andrejui buvo patvirtinta, kad dėl kredito jis turi bendrauti su Ričardu P. ir kredito mokestį pervesti į jo sąskaitą Lietuvoje reziduojančiame banke.

"Jis iš Lietuvos? Kuriame mieste jis dirba? Vilniuje, Kaune ar Pravieniškėse? Ar jis manęs neapgaus? Ar galėčiau su juo susitikti? Beje, pinigus jam jau pervedžiau", – sukčiams parašė Andrejus.

Labai greitai jis iš aferistų sulaukė nepasitenkinimo kupinos žinios, kad Ričardas P. pinigų vis dėlto negavo.

Andrejus tikino, kad juos pervedė, ir dar pasiteiravo, ar tas Ričardas P. tikrai patikimas.

Galiausiai susirašinėjimas nutrūko, nes aferistai veikiausiai susivokė, kad juos pačius vedžioja už nosies.

"Esu tikras, kad šito tarptautinio nusikaltėlių tinklo virvutes tampo aferistai iš Lietuvos. Nes visi keliai veda būtent čia. Mano žiniomis, šitas Ričardas šiuo metu yra įkalinimo įstaigos klientas. Galimas dalykas, kad jis neatsispiria liguistam verslumui ir toliau koordinuoja savo sėbrų nusikalstamą veiklą net kitose valstybėse. Tačiau čia jau teisėsaugos reikalas. Tik bijau, kad jie šio įvykio nė netirs, nes juk jokių pinigų niekam nepervedžiau, tad ir nusikaltimo tarsi ir nėra. Bet gali pasitaikyti ir tokių, kurie susigundys "lengvu kreditu", todėl norėčiau juos įspėti", – kalbėjo pilietiškas klaipėdietis.

GALERIJA

  • Internetiniai sukčiai rado naują nišą – dabar lengvatikiams jie siūlo didelius kreditus palankiomis sąlygomis, tik į nurodytą sąskaitą „klientui“ reikia sumokėti įnašą.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

...

Pagarba Tikram Tyrėjui (matyt, tie sukčiai veikia su policijos priedanga jei ši tokių tyrimų nesiima).

Veidrodis

Pas mus kažkaip veikia atvirkštinis principas. kai nori padėti, tave palaiko ragana, praskrendančia ant šluotos ar pravažiuojančia, o kai paskambina sukčius iš kalėjimo, eilinis pilietis visus savo pinigėlius atiduoda ir iš kaimyno pasiskolina. Ne šalis, o kreivų veidrodžių karalystė. matyt geru psichologu unioversitete netapsi, to išmokstama kalėjime arba klausykloje. Patarčiau naudotis savo sveiko proto ištekliais.

Irena

Saunuolis kad daugiau tokiu zmoniu butu kurie isaiskina aferistus, o tas kuris nepatenkintas raso kad uzsiima bereikalinga veikla tai yra viskam abejingas zmogutis kad tik tokiu abejingu butu maziau, atvere akis kurie turbut butu patikeje ir pervede savo santaupas dar karta turim tikrai padekoti tokiems zmonems, kad tie aferistai isitikintu nevisi lietuviai yra ziopliai ir lengvai atiduodantys pinigus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS