Baltijos jūroje – latvio krikštas | KaunoDiena.lt

BALTIJOS JŪROJE – LATVIO KRIKŠTAS

Uostamiesčio parašiutininkų klubo renginys pajūryje vos nesibaigė tragedija. Du sportininkai, užuot parašiutais nusileidę ant paplūdimio smėlio, įkrito į jūrą maždaug už pusės kilometro nuo pliažo. Laimė, jiems sėkmingai pavyko pasiekti krantą.

Uostamiesčio parašiutininkų klubo renginys pajūryje vos nesibaigė tragedija. Du sportininkai, užuot parašiutais nusileidę ant paplūdimio smėlio, įkrito į jūrą maždaug už pusės kilometro nuo pliažo. Laimė, jiems sėkmingai pavyko pasiekti krantą.

Ekstremalų "vakarėlis"

Klaipėdos parašiutininkai, pasikvietę savo kolegas iš svetur, kaip ir kas vasarą, surengė šventę ekstremalams – šuolius parašiutu iš lėktuvo virš jūros netoli kranto. Sportininkai turėjo nusileisti ant paplūdimio smėlio. Tačiau šeštadienį dviem jų šis triukas nepavyko ir jie nusklendė į jūrą.

"Pirmieji sėkmingai nusileido. Bet staiga pasikeitė vėjo kryptis. Po trijų minučių atskrido kita grupė parašiutininkų, tie vaikinai pakliuvo į oro gūsį ir juos nubloškė toli į jūrą. Vienas nukrito apie 500 m nuo kranto, kitas – arčiau, apie 300 m. Abu jie – ne klaipėdiečiai", – pasakojo parašiutininkų klubo atstovas Robertas Rezgevičius.

Visi parašiutininkai, šokinėjantys virš jūros į paplūdimį, privalo turėti licencijas, kurios leistų tai daryti tokiomis sudėtingomis sąlygomis. Pasak R.Rezgevičiaus, tas permainingas oras šeštadienį "truputį pakišo koją".

Paprastai tokie šuoliai įmanomi, jei vėjas ne stipresnis nei 13 m/s. Šeštadienį jis toks ir buvo, bet pūtė iš pietryčių pusės, ne iš jūros, o į jūrą, todėl vyrai ir nusileido vandenyje. Sekmadienį parašiutininkai prie jūros jau nebešokinėjo, nes oro sąlygos buvo dar nepalankesnės.

Šlapias šuolis

Į vandenį toliausiai nuo kranto įkrito parašiutininkas iš Latvijos. Jis jau ne pirmą kartą atvyksta į Klaipėdą tokiems ekstremaliems šuoliams prie jūros. Savo praktikoje latvis turi 400 šuolių parašiutu.

"Jis viską padarė profesionaliai. Tik pasiekęs vandenį, atsilaisvino diržus ir išsinėrė iš parašiuto įrangos. Paliko parašiutą ir pats pajudėjo kranto link. Parašiutą ištraukė gelbėtojai, atplaukę kateriu. Kitas jo kolega, kuris buvo arčiau, sėkmingai pasiekė krantą", – pasakojo R.Rezgevičius, kuriam prieš kelerius metus panašus nuotykis nutiko Palangos pajūryje.

Tada nelaimėlį iš vandens išgriebė netoliese žūklavę žvejai, kurie suprato, kad pajūrio gelbėtojai nė neketina suteikti pagalbos šiam į bėdą pakliuvusiam parašiutininkui.

"Atplaukė žvejai valtimi, sako: lipk, nes niekas kitas čia tavęs turbūt ir neištrauks. Tada aš tik parašiutą buvau atsikabinęs, plūduriavau ir laukiau pagalbos. O šiuo atveju latvis išsinėrė iš visos sistemos ir stengėsi gelbėtis pats, palikęs įrangą likimo valiai", – teigė klaipėdietis.

Neįsijungė vandens motociklas

Vandens temperatūra incidento metu buvo 17 laipsnių šilumos, parašiutininkas vilkėjo specialiu kombinezonu ir savo jėgomis mėgino irtis kranto link.

"Tokiu momentu paprastai suaktyvėja širdies veikla, gauni papildomai adrenalino. Tada nejauti šalčio, bent jau kurį laiką. Latvis vandenyje išbuvo apie 15 minučių, kol prie jo atplaukė gelbėtojai su plūdurais ir palydėjo ekstremalą į krantą", – pasakojo R.Rezgevičius.

Pasak R.Rezgevičiaus, renginio organizatoriai krante buvo pasiruošę ir tokiems nenumatytiems atvejams. Pamatę, kas nutiko, jie pagalbos kreipėsi į pajūrio gelbėtojus, tačiau šie pradžioje esą neketino jos suteikti. Nors parašiutininkai ir neskendo, bet buvo per toli nuo kranto, kad galėtų patys grįžti į sausumą.

Liudininkų teigimu, gelbėtojai bandė įjungti vandens motociklą, tačiau jiems tai nepavyko. Todėl gelbėti parašiutininko jie nuplaukė plūdurais. Pakrantėje incidentą stebintys poilsiautojai su siaubu stebėjo, kuo pasibaigs ši drama jūroje.

"Man suprantami žmonių priekaištai. Paprastai, kai įvyksta nelaimė, žmonėms visada atrodo, kad gelbėtojai dirba per lėtai. Vandens motociklas išties neįsijungė. Nors per rytinį patikrinimą dar veikė. Tačiau technika yra technika. Gelbėtojai padarė viską, ką galėjo", – tikino biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki.

Nelemti sutapimai

A.Siakki teigimu, gelbėtojai nebuvo informuoti apie parašiutininkų renginį paplūdimyje. Apie tai, kad ketinama šokinėti parašiutais virš jūros, jie esą suprato tik tada, kai pamatė pirmuosius šuolius.

Paklaustas, ar parašiutininkai "dažnai tampo liūtą už ūsų", R.Rezgevičius juokėsi, kad specialiai nerizikuoja, tačiau renginys iš anksto buvo paskirtas konkrečią dieną, ir sunku nuspėti, koks tada bus oras.

"Juk esame profesionalai ir patys apsisprendžiame, šokti ar nešokti. Pavyzdžiui, aš nešokau parašiutu į pliažą. Kai sulauki tam tikro amžiaus, nori komforto. Čia vyrai atvažiavo pasiruošę ekstremaliems pojūčiams. Aplinkui tokie gražūs vaizdai, kaip jie galėjo praleisti šitokią progą? O nutiko tai, kas nutiko. Kas galėjo žinoti, kad pasikeis vėjas?" – dėstė R.Rezgevičius.

GALERIJA

  • Baltijos jūroje – latvio krikštas
  • Baltijos jūroje – latvio krikštas
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

No worry

Tas tavo Virgis turi papildomu darbeliu taip kad maziau pavydek ir pats gal turesi nama is mokesciu moketoju pinigu :D Keistai jus galvojate juokas ima...

Parko elektrikas

Gerai gyvena "gelbėtojai" iš mokesčių mokėtojų pinigų.Virgis net namą pasistatė.

gampas

pramogaut su kateriais mažiau reikia ir užsives.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS