Diena be automobilio Klaipėdoje paženklinta kraupia tragedija: žuvo nepilnametis | KaunoDiena.lt

DIENA BE AUTOMOBILIO KLAIPĖDOJE PAŽENKLINTA KRAUPIA TRAGEDIJA: ŽUVO NEPILNAMETIS

Antradienio rytas Slengiuose gyvenančiai šeimai prasidėjo siaubinga tragedija – paspirtuku į mokyklą riedėjęs 14-metis slengiškių sūnus žuvo po automobilio ratais. Visa tai matė iš paskos mašina važiavęs jo tėvas. Nelaimė atsitiko ypatingą dieną, kai Lietuvos žmonės buvo raginami atsisakyti kelionių automobiliais ir judėti kitais būdais.

Vaikas žuvo iškart

Apie eismo nelaimę pranešta vakar 8.07 val. Tokiu metu Slengiuose visada susidaro automobilių, važiuojančių į Klaipėdos pusę, eilė.

Paauglys paspirtuku išvažiavo iš Bertuliškės gatvės, kurioje gyveno.

Veikiausiai jis tikėjosi saugiai pervažiuoti vienoje eismo juostoje "užsikimšusią" Smeltaitės gatvę, nuvažiuoti į kelkraštyje esantį pėsčiųjų bei dviračių taką ir paspirtuku riedėti iki mokyklos.

Vaikui iš paskos savo automobiliu važiavo tėvas.

Kaip vėliau pasakojo įvykį matęs vairuotojas, berniukas net nepasuko galvos pasižiūrėti, ar nuo Klaipėdos pusės neatvažiuoja mašina.

Gali būti, kad nepakankamai atsargus buvo ir visureigį vairavęs 36 metų vyras. Jis, suprantama, nesitikėjo, kad į gatvę staiga išvažiuos paauglys.

Ties Bertuliškės ir Smeltaitės gatvių sankryža paspirtukas ir automobilis susidūrė.

Įvykio liudininkai tikino, kad vaikas žuvo iškart. Atvykę greitosios medicinos pagalbos medikai konstatavo nepilnamečio mirtį.

Nuplovė kraują

"Smūgis buvo toks, kad aš būdama savo namuose išgirdau ir net krūptelėjau. Lyg į metalinę dėžę kas nors būtų labai stipriai trenkęs. Vaizdas, kurį pamačiau, buvo siaubingas. Krauju paplūdęs berniukas gulėjo tolokai už susidūrimo vietos. Paspirtukas gulėjo po visureigio kairiuoju priekiniu ratu. Jo tėvas iš sielvarto rėkė ne savu balsu, daužė kumščiais mašinas. Atbėgo mama. Girdėjau, kaip ji šaukė neleidusi važiuoti sūnui paspirtuku. Siaubinga tragedija", – kalbėjo netoliese gyvenanti moteris.

Pasak liudininkų, vaikas buvo be šalmo ir kitų apsaugų.

Tai – tikra tragedija. Pats ten buvau, buvo labai sunku.

Slengiuose, kaip ir kiekvienoje gyvenvietėje, leistinas greitis – 50 kilometrų per valandą.

Kokiu greičiu važiavo visureigis, nustatys eismo įvykį tiriantys pareigūnai.

Pirminiais duomenimis, vairuotojas buvo blaivus, jį išsivežė policininkai. Automobilis vėliau buvo išgabentas specialia mašina.

Stipria vandens srove gelbėtojai nuo kelio nuplovė vaiko kraują, ši dėmė žymėjo vietą, kur automobilis partrenkė paauglį.

Įvykio vietoje dar maždaug tris valandas dirbo policininkai ir ugniagesiai, buvo susidariusios automobilių eilės.

Panaudos įrašą

"Tai – tikra tragedija. Pareigūnai turėjo fiksuoti nelaimės aplinkybes tuo metu, kai tėvai avarijos vietoje liejo netekties skausmo emocijas. Pats ten buvau, buvo labai sunku. Nors tokiais atvejais paprastai nieko neprileidžiame prie įvykio vietos, prie kraujo balos suklupusių besimeldžiančių tėvų išprašyti neturėjome jėgų", – atviravo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos viršininkas Mindaugas Džermeika.

Į įvykio vietą buvo iškviestas policijos psichologas, jis teikė pagalbą sūnaus netekusiems sutuoktiniams.

Žuvusio berniuko tėvai prašė pareigūnus atlikti išsamų ir objektyvų tyrimą.

Tikėtina, kad šios avarijos tyrėjams pavyks išaiškinti visas aplinkybes, mat jie jau gavo automobilių spūstyje, priešais išvažiavimą iš Bertuliškių gatvės, stovėjusios mašinos vaizdo registratoriaus įrašą.

Tarnyba: policijos pareigūnė vaiko žūties vietoje bandė reguliuoti susidariusią kamšatį. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Policijos pareigūnai šią medžiagą galės pateikti autotechninę ekspertizę atliksiantiems specialistams, ji padės nustatyti automobilio greitį. Tik tada bus galima kalbėti apie tai, kas kaltas.

Paspirtukais važinėjantys žmonės kelerius pastaruosius metus tampa vis didesniu galvos skausmu automobilių vairuotojams.

Oficialiai ši transporto priemonė prilyginama dviračiui, tačiau perėjose "paspirtukininkai" labai dažnai nestoja, jose pasirodo staiga, kai vairuotojai nebespėja sustabdyti.

Paspirtukais, kaip ir dviračiais važinėjantys nepilnamečiai iki 18 metų privalo dėvėti šalmus.

Lenktynes laimėjo paspirtukas

Lyg tyčia, antradienis buvo diena be automobilio.

Ta proga įmonės "Klaipėdos keleivinis transportas" ir Klaipėdos universiteto Studentų sąjunga surengė tradicinėmis tapusias lenktynes septyniomis transporto priemonėmis išilgai miesto.

7.30 val. vienu metu studentai leidosi į lenktynes autobusu, maršrutiniu taksi, automobiliu su vidaus degimo varikliu, elektromobiliu, elektriniu paspirtuku, dviračiu ir bėgte nuo Smiltelės stotelės iki Klaipėdos universiteto Herkaus Manto g. 84.

Šias lenktynes laimėjo paspirtuku važiavęs studentas.

Vos po kelių minučių uostamiesčio kelių policininkus ir jų vadą M. Džermeiką pasiekė žinia apie nelaimę Slengiuose.

Nukentėjo ir kitas vaikas?

Slengiuose gyvenantys žmonės įvykio vietoje kalbėjo apie tai, kad ne kartą prašė prie išvažos iš gatvelės įrengti pėsčiųjų perėją, tačiau to neskubėta padaryti, nes perėjos yra už kelių dešimčių metrų į vieną ir kitą pusę.

Galbūt perėja būtų privertusi vairuotoją sulėtinti greitį ir atidžiau pasižvalgyti, ar iš už sustojusių automobilių neketina išeiti arba paspirtuku  išriedėti žmogus.

Slengių gyventojai tikino, kad Smeltaitės gatvė yra labai judri, ja ne tik važiuoja labai daug automobilių.

Maži tilteliai per pakelės griovį byloja, kad žmonės linkę gatvę pereiti ne perėja, o tiesiai iš savo namų.

M. Džermeika / Redakcijos archyvo nuotr.

Gyventojai dažnai mato per kelią netoli tragedijos vietos bėgantį dar vieną mažametį berniuką, mat kitoje gatvės pusėje gyvena jo draugai.

Slengiuose yra daug perėjų ir greitį slopinančių kalnelių, tačiau tai nepakankamai apsaugo žmones nuo eismo nelaimių.

Vos prieš porą dienų už kelių šimtų metrų nuo antradienio eismo nelaimės vietos atsitiko kitas įvykis. Sekmadienį, 17.44 val., 10 metų vaikas dviračiu nuvažiavo nuo tako ir pateko po mašina.

Pasak vietos gyventojų, nukentėjęs mažametis – vis dar komos būklės.

Vairavo neblaivus

Rugsėjo 22-ąją, dieną be automobilio, Klaipėdoje įvyko dar viena avarija, kurioje sumaitotos dvi mašinos.

Prieš vidurdienį Minijos gatvėje, ties posūkiu į Naująją perkėlą, susidūrė automobiliai "Škoda" ir BMW".

Viena jų važiavo Agluonos, kita – Minijos gatve.

Sankryža reguliuojama šviesoforu, todėl esama įtarimų, kad vienas vairuotojų baigė arba pradėjo manevrą pernelyg skubėdamas.

"Škoda Octavia" vairavo 71 metų vyras. Alkoholio matuoklis parodė, kad žmogus buvo apgirtęs, – 1,15 prom.

Kelių policijos pareigūnai prašo įvykio liudininkų pagalbos arba prašo atsiliepti vaizdo registratoriaus įrašą turinčius asmenis.

Greitosios medicinos pagalbos medikams šioje avarijoje nebuvo kas veikti. Vairuotojus išgelbėjo oro pagalvės.

Pasekmės: po automobilių susidūrimo paaiškėjo, kad vieną jų vairavo neblaivus pensininkas. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Tiesa, neblaiviam senoliui pasidarė bloga, bet medikai būtinąją pagalbą jam suteikė vietoje.

Abiejose gatvėse susidarė spūstys, eilės uodega driekėsi iki Minijos gatvės pradžios.

Sankryžoje darbo buvo būriui ugniagesių – jiems teko nušluoti nuo gatvės plačiai pasklidusias mašinų lūženas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

FAKTAS

Paspirtukai yra pavojingi aplinkai.Kinėtinės energijos pakanka sužaloti pėsčią žmogų,beprasmiškai žūti po automobilio ratais.Keista - žurnaliūgos apie tai nerašo.

Ji

Dideliais greičiais varinėja paaugliai su paspirtukais ir perėjose retas kuris paiso taisyklių ir prisidaro bėdų sau ir niekuo detiems vairuotojams, išvadą tėvams, negali vaikai varinėt kur intensyvus eismas.

Anonimas

Taip,tai neailinis ivikis!Blogiausia, kad vadziazmogiai kalte suverte-apsaugos priemoniu nebuvimui!Jeigu sis jaunuolis butu turejes visas imanomas apsaugas- vistiek nebutu isgyvenes!Amerikos baikeriai vaziuoja be salmu, ir ju mirtingumas mazesnis ,nei Lt! Mes mirstam, nes protestuojam pries perdidelius suvarzymus ir laisves ribojima! Jeigu motociklininkai vaziuotu be salmu- jie nespaustu iki dugno!Musu istatymai-tai tik zmogaus pazeminimas ir baudos uz jo nuomones skirtuma!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS