Dingo augintinis: dėl katino – į policiją | KaunoDiena.lt

DINGO AUGINTINIS: DĖL KATINO – Į POLICIJĄ

Klaipėdoje gyvenanti moteris pasipiktino, kai policininkas iš jos nepriėmė pareiškimo, – esą pareigūnas taip pasielgė tik todėl, kad ji yra ne Lietuvos, o Ukrainos pilietė. Gyventoja siekė, kad policija pasidomėtų pro langą pasprukusiu jos katinu.

Pareiškimą – į stalčių

Šeštadienį prieš 20 val. ponia Oksana atėjo į Kauno gatvėje esantį policijos komisariatą.

Oksana pasakojo, kad bendrauti su ja išėjo grėsmingos išvaizdos policininkas. Moteris jam bandė aiškinti, kad iš namų dingo šeimos narių labai mylimas katinas.

Moteris norėjo parašyti pareiškimą, teigdama, kad tai yra šeimos turtas.

Pareigūnas esą paklausė, ar moteris kalba rimtai. Išgirdęs teigiamą atsakymą policininkas pasiteiravo, ar gyvūnas veislinis.

Policijai visi žmonės vienodi.

Moteris aiškino, kad katinas beveislis, bet šeimai itin brangus. Tada policininkas paklausęs, ar moteris nori pranešti apie jos augintinio vagystę.

"Bandžiau jam aiškinti, jog nežinau, kur katinas dingo, gal jį kas priglaudė. Norėjau, kad jis priimtų mano pareiškimą. Tada jis man pradėjo aiškinti, kad policija turi daug darbo, kad net dingusių žmonių negali rasti. Vėl bandžiau prašyti, kad priimtų pareiškimą. Policininkas mane tikino, kad net jei parašysiu, katino vis tiek niekas neieškos. Aš suprantu, kad katinas – ne žmogus, bet vis tiek prašiau leisti parašyti pareiškimą. Jis man kalbėjo, kad ir pats turi kačių, šunų ir kad myli gyvūnus, bet esą aš be reikalo trukdau policiją", – prisiminė savo pokalbį su pareigūnu Oksana.

Ji aiškino norėjusi, kad jos pranešimas gulėtų tyrėjo stalčiuje. Jeigu kas nors būtų radęs gyvūną ir nenorėjęs atiduoti, ji esą galėtų prašyti policijos pagalbos.

Neįtiko pilietybė?

Pokalbio metu pareigūnas paklausęs, ar moteris yra Lietuvos pilietė, o kai išgirdo, kad ji – Ukrainos pilietė, jis pareiškęs, kad pareiškimo nepriims.

Kai atvykėlė dar kartą paklausė, ar policininkas atsisako priimti jos pareiškimą, uniformuotasis apsisuko ir išėjo.

Prisimindama šią situaciją Oksana padarė išvadą, kad pagalbos nesulaukė tik todėl, kad yra ne lietuvė.

Kalbinama dienraščio "Klaipėda" korespondentų, moteris pripažino nemananti, kad policininkai turėtų ieškoti jos augintinio. Ji esą tik norėjusi, kad policijoje būtų užfiksuotas jos prašymas tam atvejui, jei kas nors nenorėtų jai grąžinti surasto jos katino.

Ukrainietė pripažino Klaipėdoje nejaučianti diskriminacijos, priešingai, tiek lietuviai, tiek rusakalbiai su ja maloniai bendrauja, padeda.

Gal tik kartą Migracijos tarnyboje įvyko šioks toks nesusipratimas.

Turėtų leisti išsikalbėti

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus vadovas Virginijus Zubauskas patikino, kad pareigūnų pareiga suteikti visą būtiną informaciją ir pagalbą.

Virginijus Zubauskas. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Šeštadienio vakarą dirbo keturi Operatyvaus valdymo ir tiek pat Nusikalstamų veikų registracijos skyriaus pareigūnų.

Kuris iš aštuonių tą vakarą dirbusių policininkų bendravo su Oksana, kol kas neaišku.

Tai bus nesunku išsiaiškinti peržiūrėjus vaizdo kameros įrašą, galbūt bus įmanoma išgirsti ir pokalbį.

Kalbėdamas apie keistesnius interesantus jis patikino, kad į policiją ateina ir žmonės, kurie turi išankstinį nusistatymą kokiu nors jiems rūpimu klausimu.

Pareigūnas kalbėjo ne apie pakrikusios psichikos žmones, į komisariatą ateinančius tada, kai danguje nušvinta pilnatis.

Neretai ir visiškai sveiki žmonės yra įsitikinę, kad tik jie teisūs.

"Nors pareigūnai turėtų būti stabilios psichikos, kantrūs, bet ir jiems kartais trūksta kantrybė. Ir policijos pareigūnai yra žmonės. Kiekviena situacija – vis kitokia. Kad ir kaip būtų, reikia stengtis elgtis, kaip nurodyta mūsų taisyklėse: išklausyti, nuraminti, pabandyti išklausti, kas nutiko, jei neišeina, leisti išsikalbėti ir bandyti užduoti tam tikrus klausimus po to. Tam tikras pokalbio taktikos pasirinkimas galėtų pagelbėti. Policijai visi žmonės vienodi", – tikino V. Zubauskas.

Policija registruoja žmonių pareiškimus ir skundus apie padarytą arba daromą nusikaltimą ar nusižengimą.

Minėtu atveju nei viena, nei kita nebuvo padaryta.

Operatyvaus valdymo skyriaus viršininkas patikino, kad pareigūnai turi suteikti visą aktualią besikreipiančiam žmogui informaciją.

Ar šioje situacijoje pareigūnas pasielgė teisingai, jis teigė galėsiąs spręsti, tik išklausęs su interesante bendravusį policininką.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Psichol.

Tokius gyvūnų šeimininkus ,tiesiai i durnyną galima vežti.

Ar zubauskas visai nupolicininkėjo?

Tai tas viršininkae Zubauskas ieško kaltų tarp žemesnių pavaldinių? Gal pats nori bent vieną diena priimti pareiškėjus, suteikti visokiems pareiškėjams visą informaciją, išklausyti juos, pabūti ir guodėju ir patarėju ir advokatų... Jei būtu rimtas viršininkas nesileistu nė i kalbas apie tą katiną o dar kaltų ieško.

Apkrauta policija nereikalingu šlamštu

Kol policijos viršininkai drebės dėl savo kėdės, bijos žodi pasakyt, tol šokinės apie tokius neadekvačius. Policija pasidarė dėka nailių komisarų kažkokia soc pagalba neašku kuom beužsiimančia.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS