Į mišką – gelbėti grybautojų: pasiklydo net trys | KaunoDiena.lt

Į MIŠKĄ – GELBĖTI GRYBAUTOJŲ: PASIKLYDO NET TRYS

Grybautojams atėjo laimės metas – grybai dygsta ir jų yra daug. Šiomis dienomis policijos pareigūnams jau tenka mesti kasdienius darbus ir skubėti į miškus ieškoti pasiklydusiųjų. Vien trečiadienį Kretingos rajone ieškota trijų grybautojų, tarp jų buvo 92 metų senolė.

Rado gulintį ant žemės

Visi trys grybautojai pasiklydo Kartenos apylinkėse.

Pasiklydusiųjų paieškos prasidėjo kiek po vidurdienio. Pirmoji pagalbos telefonu ėmėsi kviestis 67 metų vyro žmona. Ji suprato, kad vyras pasiklydo, telefonu jis sutuoktinei sakė, kad nebežino, kur esąs, gal iš nuovargio, o gal dėl streso jam sutriko sveikata.

Pareigūnams nerimą kėlė ir tas faktas, kad pasiklydęs žmogus serga cukriniu diabetu.

Moteris bandė miške pati ieškoti vyro, bet susisiekti su juo nesisekė. Poros automobilis buvo paliktas prie kelio Kretinga–Kartena, ties Rubulių kaimu.

Paieškos nebuvo paprastos, policininkai užtruko ne vieną valandą, kol vyrą rado gulintį. Jam teko padėti atsikelti ir išeiti į pamiškę, kur jo jau laukė greitosios medicinos pagalbos ekipažas. Medikai būtinąją pagalbą suteikė kretingiškiui vietoje.

Atvyko grybauti viena

Tuo metu, kai policininkai klampojo po mišką ties Rubuliais, kitoje to paties kelio pusėje, ties Aukštkalviais, kita pareigūnų grupė ėmėsi ieškoti 92 metų grybautojos.

Ankstų rytą moteris iš Klaipėdos į mišką atvažiavo autobusu.

Kad neberanda kelio grįžti, ji susivokė apie 14 val. Paskambinusi pagalbos telefonu ji pranešė, kad prisigrybavo du kibirus grybų ir pasiklydo.

Pareigūnai baiminosi daug kartų skambinti senolei, kad neišsikrautų jos telefonas.

A. Pužauskas / Redakcijos archyvo nuotr.

Kaip pasakojo Kretingos rajono policijos komisariato viršininkas Arūnas Pužauskas, ieškant itin garbaus amžiaus moters, teko griebtis išskirtinių priemonių. Operatyvininkai nustatė jos telefono buvimo vietą, tačiau ši informacija miške gelbėjo nedaug, mat telefono buvimo paklaida – maždaug trys kilometrai.

Tik maždaug po poros valandų, apie 16.30 val., policininkams pavyko rasti senolę. Jai suteikta būtina pagalba.

Kretingos policininkai ją nuvežė iki Kretingalės, ten ją perdavė uostamiesčio pareigūnams. Jie nugabeno grybautoją su laimikiu namo.

Namo parsirado pati

Praėjus beveik valandai po to, kai policijos pagalbos pasiprašė 92 metų grybautoja, policijai pranešta apie dar vieną Kartenos apylinkių miškuose pasiklydusią moterį.

61 metų klaipėdietė grybauti išvažiavo 7 val. ryto.

Apie 11 val. ji paskambino savo sutuoktiniui ir pasisakė nebežinanti, kaip išeiti iš miško. Apie 15 val. vyras suprato, kad žmonos telefonas išsikrovė ir jos paieškoms būtina pagalba.

Suprantu, kad trauka į mišką – tarsi nenugalima jėga.

Šios moters taip pat ieškota bandant nustatyti jos telefono signalą, tačiau išjungtas telefonas tapo nebesusekamas.

Keturi policijos ekipažai ieškojo moters iki beveik 19 val.

Vakarėjo, pareigūnai baiminosi, kad sutemos gali trukdyti paieškoms. Būta žinių, kad moteris nikstelėjo koją, jai sunku vaikščioti.

Jau imta svarstyti apie prašymą kviestis pasieniečių sraigtasparnį, kai į policiją paskambino ieškomos moters sutuoktinis ir pranešė, kad žmona saugiai parsirado namo ir policijos pagalba nebereikalinga.

Be telefono ir krepšio

Dar vienas grybautojas neeilinių nuotykių patyrė Šilalės rajone, Kiaukų miške. Jis su dviem draugais grybauti nuvažiavo apie 16 val. Prieš išsiskirstydami vyrai truktelėjo stiprių gėrimų.

Sutartu laiku sutartoje vietoje pasirodė tik du draugai. Jie bandė skambinti trečiajam, bet vyras nekėlė ragelio.

Neliko kitos išeities, kaip prašyti policininkų pagalbos. Pareigūnai teigė dingusiojo ieškoję visą naktį.

Kitos dienos vidurdienį dingusį grybautoją į policijos komisariatą pristatė Biržų Lauko kaimo gyventojas.

Jis papasakojo, kad vidurdienį prie jo sodybos atėjo nepažįstamas vyras ir prašė vandens. Šis žmogus pasakojo pasiklydęs.

Policininkams nelaimėlis teigė grybaudamas pametęs mobiliojo ryšio telefoną, paskui – grybų krepšį, o galiausiai ir pats pasiklydęs.

Naktį klaidžiodamas miške nuo vietos, kur išsiskyrė su bičiuliais, nuėjo pusketvirto kilometro ir negirdėjęs jo ieškojusių policininkų garsinių signalų.

Patarimai – paprasti

"Suprantu, kad trauka į mišką – tarsi nenugalima jėga, bet grybautojai turėtų pasirūpinti ne tik krepšiais grybams. Ypač svarbu, kad pagyvenę ir ligoti žmonės tinkamai pasiruoštų tokiai iškylai", – tikino A.Pužauskas.

Ligoti žmonės raginami nepamiršti būtinų ir kasdien vartojamų vaistų, vandens ir švilpuko, kad, iškilus reikalui, galėtų apie save pranešti švilpdami.

Dar vienas primygtinis patarimas kiekvienam grybautojui – į mišką vežtis iki galo įkrautą mobiliojo ryšio telefoną.

Jeigu žmonės sumano grybauti nepažįstamuose miškuose, nenukrypti toli nuo kelio arba vaikštinėti ne po vieną, kad būtų lengviau susiorientuoti.

Pareigūnai pasirengę padėti ieškant pasiklydusiųjų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Koronavirus

COVID-19

o

du ir kalbasi: žinok grybai geriau dygsta naktį, važiuojam...

anonimas

kam ieškoti jei trys pasiklydo , - maisto vienam ilgam butu pakake ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS