Išaiškinta sukčiavusi gauja: per skelbimus „pirkdavo“ daiktus nemokėdami pinigų | KaunoDiena.lt

IŠAIŠKINTA SUKČIAVUSI GAUJA: PER SKELBIMUS „PIRKDAVO“ DAIKTUS NEMOKĖDAMI PINIGŲ

  • 5

Klaipėdos apskrityje nusikaltimus nuosavybei tiriantys pareigūnai demaskavo grupę nusikaltėlių, apgaudinėjusių parduoti savo daiktus panorusius žmones, ir baigtą tirti bylą perdavė teismui.

Jau kelerius metus visoje Lietuvoje nusikaltėliai pelnėsi iš patiklių jaunų žmonių, kurie internete skelbdavosi parduodantys fotoaparatus, mobiliojo ryšio telefonus, žaidimų konsoles, kompiuterius ir kitus panašius vertingus daiktus.

Apgavystės schema paprasta – įkalinimo įstaigoje laikomas grupės vadeiva rasdavo galimą auką, pranešdavo norintis pirkti parduodamą daiktą, meluodavo pats negalintis atvykti jo pasiimti ir pasiųsdavo savo parankinį, pristatydamas jį broliu ar draugu. Pardavėjas gaudavo suklastotą banko pavedimo kopiją ir neįtardamas klastos pagrindinio nusikaltėlio talkininkui atiduodavo parduodamą daiktą.

Taip 22 žmonės buvo apgauti ir patyrė nuo 200 iki 2,4 tūkst. eurų nuostolį.

Nusikaltėliai šiuos daiktus greitai parduodavo lombarduose. Maždaug pusė gautų pinigų nukeliaudavo į įkalinto asmens sąskaitą. Tiesa, pinigus jam pasiųsdavo giminaičiai arba artimieji, pavedimo paskirties skiltyje įrašydami, kad tai yra jų parama įkalintajam. Taip nusikalstamu būdu gauti pinigai buvo legalizuojami.

Kita dalis apgavyste gautų eurų tekdavo pagrindinio nusikaltėlio talkininkams – „kojomis“ vadinamiems asmenims, kurie kontaktuodavo su daikto pardavėju, ir kitiems menkas paslaugas teikusiems asmenims.

Organizuotos grupės vadeiva pareigūnai įvardija 27 metų klaipėdietį, ne kartą teistą už apiplėšimus ir sukčiavimus.

Keturi jo talkininkai – kartu bausmes atlikę įkalinimo įstaigose vyrai ir dvi draugės. Pareigūnai neabejoja, kad jie žinojo, kad vykdydami įkalinto bičiulio pavedimus patys nusikalsta. Teisme kartu su pagrindiniu nusikaltimų organizatoriumi bus teisiami 41-erių, 31-erių, 26-erių 25 metų asmenys, beveik visi jie – taip pat klaipėdiečiai.

Dar vienas šios grupės narys – 41 metų vyras – atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės už pagalbą demaskuojant bendrininkų veiklą.

Ši gauja veikė nuo 2018 metų rudens, o jų veiklos zona apėmė visą Vakarų Lietuvą, jei reikėdavo, „kojos“ nuvažiuodavo ir į atokius Žemaitijos miestus.

Ši byla bus išskirtinė, mat įtariamieji bus teisiami ne tik už paprastą sukčiavimą, kuris nėra griežtai baudžiamas, bet ir už nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimą, kad nuolat tokius pačius nusikaltimus vykdantys asmenys neišsisuktų nuo laisvės atėmimo bausmės.

 

GALERIJA

  • Išaiškinta sukčiavusi gauja: per skelbimus „pirkdavo“ daiktus nemokėdami pinigų
Policijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Gintaras

Galiu paskolinti pečių šiukšlėms deginti, kam tokie reikalingi. Sėdi pataisos namuose maitinami, toliau užsiiminėja nusikalstama veikla, į pečių tokius niekam jie nereikalingi, jokios iš jų naudos, šiukšlės.

Pranas Pričkus

Teisėjai, antstoliai plėšikauja, o kodėl negalima ne elitui pasidarbuoti? Mano tel. 8 662 66770.

Čiubaka

nepateisinu sukčių, bet matyt ir patys kokį šlamštą pardavinėjo, kad net nesivargindavo parduodant patikrinti sąskaitos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS