Išpuolis: niekdariai suniokojo profesoriaus A. M. Olšausko vaistažolių kolekciją | KaunoDiena.lt

IŠPUOLIS: NIEKDARIAI SUNIOKOJO PROFESORIAUS A. M. OLŠAUSKO VAISTAŽOLIŲ KOLEKCIJĄ

Biomedicinos mokslų daktaras profesorius Algimantas Mečislovas Olšauskas sodų bendrijoje "Gulbė" jau ne vienerius metus augina vaistažoles moksliniams ir gydomiesiems tikslams. Po savaitgalio atvykęs į sodą klaipėdietis aptiko, kad jo augalų kolekcija – visiškai sunaikinta.

A. M. Olšausko sodo sklypas yra kraštinis, šalia – niekieno nedirbama žemė, priklausanti tai pačiai sodų bendrijai ir aptverta tinkline tvora.

Ten, prie savo sodo ribos, mokslininkas pasisodino vaistinių augalų, kurių gausu ir jo privataus sodo sklype.

Po praėjusio savaitgalio atvykęs į sodą, profesorius patyrė šoką – tvora buvo sudraskyta, visos jo vaistažolės ir vaistiniai krūmai išpjauti.

Juk aš tai darau dėl žmonių, dėl jų sveikatos, šiemet gal jau 3 tūkst. klausytojų skaičiau paskaitas apie vaistinguosius augalus. Šis akibrokštas mane labai įskaudino.

"Kažkas praardė tvorą, nuniokojo mano vaistinius augalus, išpjovė mano sodintus medelius ir krūmus. Iš tų augalų gaminu visokius gydomuosius užpilus, arbatas, tinktūras. Praėjusį penktadienį buvau atvažiavęs, viskas buvo gerai, o po dviejų dienų radau savo vaistinių augalų kolekciją išnaikintą, 26 rūšis augalų, kai kurie – labai reti. Atkurti bus nelengva. Finansiniai nuostoliai siekia gal kelis tūkstančius. Ir moralinė žala – labai didelė", – sielvartavo A. M. Olšauskas.

Profesorius savo sode būna labai dažnai, jis nuolat prižiūri vaistinius augalus. A. M. Olšauskas buvo labai sukrėstas, kai kažkas juos tiesiog nurėžė, kaip kokias piktžoles.

Sodų bendriją juosianti tvora tinklinė, beveik dviejų metrų aukščio, kažkas praardė skylę, įlindo ir pasidarbavo.

"Juk aš tai darau dėl žmonių, dėl jų sveikatos, šiemet gal jau 3 tūkst. klausytojų skaičiau paskaitas apie vaistinguosius augalus. Šis akibrokštas mane labai įskaudino", – teigė A. M. Olšauskas.

Kas gi suniokojo vertingą vaistinių augalų kolekciją?

Gal sutapimas, tačiau sodų bendrijoje "Gulbė" praėjusį savaitgalį, spalio 17–18 d., buvo organizuota rudeninė talka.

Tačiau sodų bendrijos "Gulbė" pirmininkas Evaldas Damazas kategoriškai paneigė, kad talkininkai galėjo nupjauti vaistažolinius augalus.

Pirmininko teigimu, ta teritorija, kur augo ši kolekcija, tvarkoma net nebuvo.

A. M. Olšauskas pats nenutuokia, kas galėjo taip pasielgti. Profesorius teigė, kad su niekuo iš aplinkinių nekonfliktuoja ir niekam jo augalai iki šiol netrukdė.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

V

Matininkai kėsinasi į diedo žeme

senas glušius serga

pats nupjovė ir pamiršo

Pažystama istorija

Žmonės nebemyli augalų, jų nepažysta ir pažinti nenori. Nugalėjo asfaltas, trinkelės, plastikiniai augalai. Mano šeimos kapavietę Lėbartuose irgi nušienavo tarnybos, nes augalai nėra visi vienodo aukščio, spalvos, lapai būna apvytę. Čia irgi tikriausiai tvarkytojai sutvarkė tik dabar gėda prisipažinti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS