Karantinas – sukčių jaukas: kėsinasi „dezinfekuoti“ namus, „tirti“ senolių sveikatą | KaunoDiena.lt

KARANTINAS – SUKČIŲ JAUKAS: KĖSINASI „DEZINFEKUOTI“ NAMUS, „TIRTI“ SENOLIŲ SVEIKATĄ

Suaktyvėjusiems sukčiams karantinas – proga veikti. Žmonės dalijasi pasakojimais apie veikėjus, kurie apsimetę medikais arba savivaldybės darbuotojais kėsinasi "dezinfekuoti" patalpas arba "tirti" senolių sveikatą.

Prie namo – nekviesti svečiai

Gyventojai dalijasi pasakojimais apie susidūrimus su sukčiais, manipuliuojančiais koronaviruso grėsme ir bandančiais apgauti patiklius žmones.

Pasakojama apie daugiabučių laiptinėse ar netoli namų sutiktus prašalaičius, prisistatančius įvairių įstaigų darbuotojais, neva siųstais atlikti valymo ar kitokių darbų.

Socialiniuose tinkluose gyventojai dalijosi pasakojimu apie tai, kaip kaimynystėje iki tol nematyti žmonės teiravosi, ar daugiabutyje yra nuomojamų butų.

Sulaukę daugiabučio atstovų klausimų, nepažįstamieji prisistatė savivaldybės atstovais, atliekančiais dezinfekcijos darbus, tačiau, žmonėms pareikalavus dokumentų, įtartini asmenys netruko pasišalinti.

Kai kurie žmonės skatino fiksuoti tokius veikėjus ir išlikti budriems – neužkibti, kaip įtarta, ant nusikaltėlių kabliuko.

Į daugiabučius nieko nesiuntė

Klaipėdos savivaldybė laiptines ar netgi butus dezinfekuoti pasiryžusių darbuotojų į gyvenamuosius rajonus iki šiol nesiuntė.

Matyt, laikai yra tokie, kad ilgapirščiai ir įvairaus plauko sukčiai nevengia pasipelnyti iš netradicinės situacijos.

"Šiuo metu dezinfekuoti laiptines ir butus besisiūlantys asmenys tai daro ne su savivaldybės žinia. Kviečiame gyventojus ir toliau išlikti budriems, saugoti savo sveikatą ir turtą", – teigė Klaipėdos savivaldybės Informavimo ir e. paslaugų skyriaus viešųjų ryšių specialistė Aušra Lukauskienė.

Anot pašnekovės, ieškant sprendimų, kurie padėtų sustabdyti koronaviruso žygį Klaipėdoje, uostamiesčio savivaldybė iš tiesų svarstė klausimą dėl daugiabučių namų laiptinių dezinfekavimo, tačiau iki šios savaitės vidurio sprendimai dar nebuvo priimti.

Savivaldybės atstovė taip pat pabrėžė, kad valdininkams žinoma, jog kai kurios miesto daugiabučių namų bendrijos savo iniciatyva yra užsakiusios dezinfekavimo paslaugas.

Bet tai jos daro susitarusios su gyventojais. Todėl darbus atliekantys asmenys neturėtų būti staigmena.

Siūlė išsitirti senolei

Panašų bandymą pasipelnyti, išnaudojant grėsmingą dabartinę situaciją, yra užfiksavę ir policijos pareigūnai.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė pasakojo apie kiek anksčiau Palangoje buvusį atvejį.

Andromeda Grauslienė / Redakcijos archyvo nuotr.

Vos tik paskelbus karantiną, 70 metų Palangos gyventojai paskambino nepažįstamas asmuo, kuris siūlė ištirti dėl koronaviruso.

Tiesa, garbaus amžiaus moteris suprato, kad tai gali būti sukčių užmačios, ir nutraukė pokalbį.

"Galbūt tokių atvejų buvo ir daugiau, tiesiog žmonės nesikreipė į pareigūnus", – sakė A.Grauslienė.

Išviliojo tūkstančius eurų

"Klaipėda" jau rašė apie sukčių darbelius karantino metu.

Pastebima, kad pažeidžiamiausia koronaviruso akivaizdoje Lietuvos gyventojų dalis – pensininkai – tapo nusikaltėlių labiausiai ieškoma ir mulkinama visuomenės grupe.

Sukčiai nesibodi brautis į senolių namus.

Skuode ir Plungėje užfiksuota atvejų, kai sukčiai ėjo į pensininkų namus neva patikrinti turimų banknotų.

Vienu šių atvejų nusikaltėliams pavyko pasipelnyti daugiau nei šešiais tūkstančiais eurų.

Kovo pabaigoje sukčiams pavyko išvilioti visus Lenkimų miestelyje gyvenančio 87 metų senolio namuose laikytus pinigus.

Bandymas: pačioje karantino pradžioje telefoninių sukčių, siūliusių koronaviruso tyrimus, sulaukė senjorė iš Palangos, tačiau moteris ant nusikaltėlių kabliuko neužkibo. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Telefonu paskambinę apgavikai įtikino senyvą vyrą, kad grynieji, laikomi jo namuose, gali būti netikri.

Tai labai išgąsdino senolį. Žmogus patikėjo, kad policija tikrina banknotus, ir sutiko pas jį ateisiančiam "pareigūnui" paduoti sunkiai sutaupytus pinigus.

Netrukus atvykęs sukčius paėmė iš senuko 5 550 eurų ir dingo taip pat greitai, kaip atsirado.

Patikra – tik parvykėliams

Gyventojai raginami būti atsargūs ir nepamiršti, kad nei policijos pareigūnai, nei savivaldybės darbuotojai, nei medikai į žmonių namus bei butus tikrai nevaikšto ir patalpų dezinfekuoti ar tikrinti jų šeimininkų nesiima.

"Išskyrus tuos atvejus, kai turime informaciją apie tai, kad žmonės turi būti saviizoliacijoje po kelionių į užsienį", – sakė A.Grauslienė.

Privalomosios izoliacijos atvejais savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus atstovai arba policijos pareigūnai gali atvykti patikrinti, ar asmuo yra namuose, tačiau tikrai nesiims patalpų dezinfekcijos, neprašys parodyti pinigų ar atskleisti bankų kodų.

Be to, žmonės, kuriems yra privaloma izoliuotis, apie galimybę sulaukti tarnybų patikrinimo yra informuojami.

"Jiems gali būti paskambinta ir paprašyta nurodyti šiuo metu esamą vietą, gali ir atvykti patikrinti", – aiškino policijos komisariato atstovė.

Naudojasi situacija

Neatmetama, kad susiklosčiusia situacija nesąžiningi žmonės gali bandyti naudotis vis aktyviau.

"Matyt, laikai yra tokie, kad ilgapirščiai ir įvairaus plauko sukčiai nevengia pasipelnyti iš netradicinės situacijos ir ieško žmonių, kurie galbūt yra patiklesni, mažiau lankosi socialinėje erdvėje, turi mažiau informacijos", – sakė A.Grauslienė.

Jos teigimu, gyvenimui vis labiau persikeliant į virtualią erdvę, ten aktyviau persikels ir ims veikti nusikalsti nevengiantys veikėjai.

Šiuo metu, anot komisariato atstovės, nepastebima, kad būtų padidėjęs nusikalstamumas.

Populiariausi sukčių naudojami būdai

Telefonu meluojama, kad giminaitis (sūnus, anūkas, sūnėnas, brolis) tapo eismo įvykio kaltininku, pinigų reikia atlyginti nukentėjusiesiems žalą.

Apsimetama giminaite, kuri pateko į ligoninę, esą pinigų reikia sumokėti už gydymą.

Apsimetama artimuoju, kuris netyčia nuo laiptų nustūmė vaiką ar moterį ir taip sužalojo, o pinigų reikia atlyginti žalą ir apmokėti gydymą.

Apsimetama ekonominius nusikaltimus tiriančiu policininku ir siekiama įtikinti, kad per aukos banko sąskaitą plaunami pinigai. Tikslas – išgauti prisijungimo prie elektroninės bankininkystės duomenis ir ištuštinti aukos sąskaitą.

Apsimetama socialine darbuotoja, medike, savivaldybės valdininke. Dažniausiai tai – moterų "darbas", kurio tikslas – sumažinti senyvų žmonių budrumą, klausinėjant apie paslaugų poreikį. Dažniausiai pokalbio metu apgavikės išsiaiškina, kur auka laiko santaupas, paprašo vandens ir pagrobia pinigus.

Apsimetama elektrą, dujas ar vandenį tiekiančios bendrovės darbuotoju ir taip siekiama patekti į aukos namus. Tikslas – nugvelbti grynuosius, tikinant, kad būtina patikrinti skaitiklius. Šeimininkams nematant paprastai ištuštinama piniginė, kišenės.

Taip pat auka gali būti įtikinėjama, jog permokėjo už paslaugas, o atėjūnas nori grąžinti permoką. Atvykėlis arba atvykėlė dažniausiai duoda didelio nominalo kupiūrą ir prašo grąžos. Būtent tada auka parodo, kur laiko santaupas, kurias pagrobti – rankų miklumo reikalas.

Šiuo metu dažniausiai pasitaikanti schema – policininku apsimetęs skambintojas įtikina auką, kad ji parduotuvėje atsiskaitė suklastotais pinigais. Atvykėlis "paspaudžia" auką gąsdindamas, jog už tai gresia baudžiamoji atsakomybė, ir įtikina, kad būtina patikrinti namuose laikomus grynuosius. Dėl tikrumo auka priverčiama surašyti visų namuose laikomų banknotų numerius, įtikinama, kad banknotai paimami tik patikrinti, o paskui jie bus grąžinti. Taip išviliojamos visos namuose laikomos santaupos.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

SENUKAI, atiduokit santaupas savo vaikams,( žinoma, jeigu jie jumis rūpinasi), nebijokit, vistiek vaikams reikės jumis rūpintis ir laidoti. Kam jūs užspaudę laikot tuos pinigus, o paskui atiduodat plėšikams. Pensijos tegu keliauja į vaikų sąskaitas, o neneša paštininkas, kodėl jūs nepasitikit savo vaikais?

jokio gailescio piktavaliams

Ziaurus teismas ir tokiems jokiu advokatu... Jei kaltas, ilgi metai kaliuzes ir implantuotas cipas, kuris visur toki pades atpazinti.

močiutė

policijai reikėtų pasisukinėti prie buvusių Turizmo mokyklos bendrabučių Baltijos pr. Čia ir karantino metu būriuojasi įtartinų asmenų būreliai, baisu net šiukšles išnešti...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS