Klaipėdoje – vagių teroras: automobiliai išardomi tiesiai po šeimininkų langais | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOJE – VAGIŲ TERORAS: AUTOMOBILIAI IŠARDOMI TIESIAI PO ŠEIMININKŲ LANGAIS

Uostamiesčiui smogė įžūlių automobilių vagių desantas. Prabangūs ir nauji automobiliai išardomi tiesiai po miegančių šeimininkų langais – per kelias naktis dalimis išardyta trylika automobilių, vienas pavogtas. Visa tai prasidėjo po to, kai žmonės patys sulaikė kvartalą filmavusį įtartiną asmenį ir perdavė policijai.

Siaučia šiaurinėje dalyje

Vien šalia Klaipėdos esančiame prabangių namų rajone vagys sugebėjo pridaryti nuostolių už šimtus tūkstančių eurų.

Vieno automobilio savininkai tiksliai įvertino, jog apvogtos BMW dalys jiems kainuos 20 tūkst. eurų.

Kitiems žmonėms vagystė padarė mažiausiai 10 tūkst. eurų nuostolį, o štai dar vieni nukentėjusieji skaičiuoja ne tik nuostolius dėl dingusių detalių, jiems iš mašinos prapuolė ir pinigai, skirti meistrų atlyginimui už darbą.

Nusikaltėliai kol kas daugiausia siautėjo šiaurinėje miesto dalyje ir Kalotėje.

Tačiau niekas nėra tikras, kad netrukus toks išpuolis nepasikartos bet kuriame Klaipėdos rajono prabangesniame kvartale.

Žvalgyba: štai tokių naktį Kalotėje nežinia kodėl stovinčių automobilių gyventojai pastebi jau visą savaitę. Po to, kai buvo sučiuptas namus ir kiemus filmavęs jaunuolis, rajone prasidėjo vagysčių virtinė. ("Klaipėdos" dienraščio skaitytojo nuotr.)

Preliminariais duomenimis, bendra vagių padaryta žala gyventojams gali siekti penktadalį milijono eurų.

Pirmoji vagysčių banga fiksuota praėjusią savaitę. Pirmadienį vagys Birutės gatvėje nuardė "Ford Mustang" automobilio detales.

Tada vagišiai metėsi į šiaurinę miesto dalį ir rajoną. Čia nuostolių pridaryta 11 mašinų savininkams.

Šios savaitės pradžioje vagys smogė dar kartą.

Rizikos grupėje – "Mercedes-Benz" ir BMW automobiliai.

Dvaro gatvėje iš įmonės teritorijos pavogtas "Peugeot Boxer", o Kretingos gatvėje nuo įmonės teritorijoje stovinčio automobilio "Audi A8" buvo pavogti variklio ir bagažinės dangčiai. Žala – apie 2 tūkst. eurų.

Antradienio naktį pabuvota ir Debreceno gatvėje. Čia nuo "VW Multivan" nuardyta multimedijos įranga ir kitos detalės.

Apsidairė "žvalgas"?

Pagrindinis vagių grobis – dviejų markių automobilių dalys.

"Rizikos grupėje – "Mercedes-Benz" ir BMW automobiliai. Per dvi naktis Klaipėdos rajone apvogti du "Mercedes-Benz" ir keturi BMW. Vagių įžūlumui nėra ribų. Vogti eita į gerai apšviestas gyvenvietės vietas, ilgapirščių neatbaido net vaizdo kameros", – stebėjosi Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkė Rasa Stasiulaitienė.

Nuostoliai: vagys BMW apšvarino tiesiai po šeimininkų miegamojo langais, jų nebaugino net šuo. Automobilį, kurio vairas buvo pavogtas, prietaisų skydelis išardytas, teko į servisą gabenti specialia technika. ("Klaipėdos" dienraščio skaitytojo nuotr.)

Dienraštis "Klaipėda" rašė, jog Kalotės kvartalo gyventojams teko patiems imtis veiksmų, kai praėjusią savaitę gyvenamajame rajone buvo pastebėtas prabangius namus filmuojantis pilietis.

Gyventojai sučiupo įtartiną asmenį ir perdavė policijai. Paaiškėjo, jog 1997 m. gimusio vaikino vairuojamame automobilyje rasta narkotinių medžiagų ir joms vartoti skirtina įranga.

Pro vaizdo kameras – su grobiu

Po to įvykio šiame rajone buvo užfiksuotas vagysčių protrūkis. Visų jų braižas tas pats – įsibraunama į automobilį, per kelias minutes išardomas prietaisų skydelis, pavagiamas vairas, multimedijos įranga ir kita.

Nukentėjusieji pasakojo neįtikėtinas detales – vagys braunasi į kiemus, nebijodami net juose esančių šunų, drąsiai tempia grobį ant nugaros pro vaizdą fiksuojančias kameras.

Kalotėje vagis įamžinusiuose vaizdo kamerų įrašuose matyti, kaip jauni vyrai šmirinėja po gyvenvietę, drąsiai dairosi per tvorą į kieme stovinčius automobilius. Supratę, jog prie namo stovi nepaklausi prekė, vagišiai tipena tolyn.

Gebėjimai: šį automobilį vagišiai "nurengė" iki šipulių – išplėštas prietaisų skydelis, multimedija, pavarų svirties ir užvedimo sistemos, nuardyta net durelių apdaila. ("Klaipėdos" dienraščio skaitytojo nuotr.)

Nusikaltėliai nesibodi du kartus sukti ratais pro tas pačias vietas, patekdami į vaizdo kamerų objektyvus.

Tai, kad jie filmuojami su įkalčiais – ką tik nugvelbtais daiktais, jiems taip pat nė motais.

Vagysčių geografija plečiasi

Šalia Kalotės esančiame vadinamajame Plytinės rajone vagišiai taip pat apšvarino kelias mašinas.

Pieš savaitgalį Serviso ir Stoklių gatvėse dalimis išardyti du BMW.

Iš vieno jų pavogtas prietaisų skydelis, vairas, multimedijos įranga, pavarų svirties ir įjungimo sistemos. Vagys nuplėšė net durelių apdailas.

Kitos mašinos dingo multifunkcinis vairas, priekinio skydo monitorius, skaitmeninis prietaisų skydelis, vaizdo grafinė projekcija ant priekinio stiklo.

Tauralaukyje taip pat apvogti du BMW. Apie trečią nakties į abu automobilius patekta išdaužus priekinių durelių stiklus.

Pareigūnai tikina, jog skirtingas vagystės braižas gali byloti įvairius dalykus. Dažniausiai į automobilių salonus smulkių daiktų ar vidaus įrangos, daužiant stiklą, braunasi jauno amžiaus, neretai nuo narkotikų priklausomi asmenys.

O tai, jog Kalotėje į kai kurias mašinas patekta įveikus modernią apsaugos sistemą, gali byloti, jog šį kartą policija turi reikalų su rimtais veikėjais, ginkluotais specialia elektronika.

Užfiksavo: vaizdo kameros Kalotėje užfiksavo du žvalgus, einančius per rajoną ir tikrinančius mašinas, stovinčias kieme. Vėliau veikėjai jau buvo nufilmuoti trise, kažką tempiantys rankose ir kuprinėse. ("Klaipėdos" dienraščio skaitytojo nuotr.)

"Jei ir kai kurių vagysčių braižas skiriasi, vienur atrakinta, kitur daužti langai, tačiau vienas vardiklis yra vis tiek tas pats – vagiamos dviejų markių automobilių detalės. Ne lūpdažį ir ne rankinuką ima, o nuardo visą skydelį, išima vairą. Kyla minčių, jog gautas užsakymas", – pastebėjo Klaipėdos rajono policijos viršininkė R.Stasiulaitienė.

Karantino tyla baigėsi

Gyventojai spėja, jog mašinų langai galėjo būti daužomi ir dėl to, kad vagims nepavyko įveikti prabangių automobilių užraktų.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas Zigmas Turskis, turintis nemenką tokio pobūdžio nusikaltimų išaiškinimo patirtį, tikino, jog šiais laikais vagims nieko neįmanomo nėra.

"Nemanykime, jog vagys atvažiuoja atsitiktinai. Jie prieš tai dažniausiai apsižiūri automobilių markę, modelius. Jei gyventojai yra budrūs, tai tik pasitarnauja. Taip, kol kas vagystės fiksuotos tik šiaurinėje miesto dalyje, tačiau tai nereiškia, jog niekur kitur tas pats nepasikartos", – tikino Z.Turskis.

Operatyvininkų pastaba leidžia suprasti, jog kalotiškių fiksuoti keisti automobiliai, pastaruoju metu pastebėti kvartale, leidžia spėti, kad po prabangių namų rajoną dairytasi ne veltui.

"Patirtis rodo, kad vogti jie neatsisako net ir tuomet, kai yra užfiksuojami pašalinių akių ar kamerų. Tačiau gyventojų iniciatyvos visuomet gelbsti. Tai, kad žmonės įsirengia vaizdo kameras, stengiasi fiksuoti aplinką, policijai tik padeda. Pačių gyventojų budrus elgesys ir bendravimas su policija taip pat gali duoti naudingų žinių", – kalbėjo Z.Turskis.

Įrankiai: internete galima rasti videosiužetų apie tai, kokia įranga ginkluojasi vagys. Automobilio palydovinė apsaugos sistema įveikiama per kelias sekundes, variklis įjungiamas naudojant specialų skenerį. (Stop kadras)

Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas pastebėjo, kad tokio pobūdžio nusikaltimo bangos pareigūnai tikėjosi.

"Mes nujautėme. Sąlyginė karantino tyla baigėsi. Tie, kurie grįžo iš užsienio, pasėdėjo šiek tiek tyliai, pinigai baigėsi, o linksmintis norisi. Tokių vagysčių buvo labai sumažėję. Tačiau dabar turime piką", – įžvelgė Z.Turskis.

Tai, kad vagišiai šiomis dienomis uostamiestyje siautė visiškai įžūliai, Z.Turskio nestebina.

"Yra tekę tirti vienos automobilių vagysčių grupuotės veiklą. Nusikaltėliai vogė multimedijas iš automobilių išdauždami langus. Toje byloje užfiksuota, kaip įžūliai darbuojasi vagys. Vaizdo įraše matyti, kaip pro pušynėlį pravažiuoja policijos automobilis. Tuojau pat, po 20 sekundžių, vaizdo įraše matyti, kaip nusikaltėlis išbėga iš miškelio, apvagia "Volkswagen Passat" ir dingsta. Akivaizdu, kad policijos automobilį jie matė, tačiau vagystė buvo įvykdyta", – prisiminė Z.Turskis.

Sąvaržėlė: automobilio užvedimo sistemos blokavimas įveikiamas paprasta sąvaržėlė, ja apeinama valdymo bloko grandinė. (Stop kadras)

Pataria telktis

Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkė R.Stasiulaitienė prisiminė panašią situaciją.

"Prieš keletą metų turėjome reikalų su itin įžūlia vagių grupuote. Buvo apvaginėjami gyvenamieji namai. Skaičiuota visa virtinė nusikaltimų. Policijos pareigūnai kaip tik dirbo viename kieme, įformindami aplinkybes. O kitame kieme vagys nešė viską, ką galėjo. Tai tik byloja, jog negali būti tikras jokiose situacijose", – padarė išvadą  R.Stasiulaitienė.

Rasa Stasiulaitienė / Redakcijos archyvo nuotr.

Komisariato vadovė perspėjo rajono gyventojus dėl įvairių galimų grėsmių jų turtui.

"Turime reikalų su įžūliais veikėjais. Taigi, nebus blogiau, jei gyventojai atidžiau ims prižiūrėti savo turtą, atidžiau stebės aplinką. Jei vaizdo kameros apima teritoriją, gal pravartu pasidairyti ir į kaimyno kiemą, jei jame stovi BMW. Tačiau vienos taisyklės šiuo metu būtų pravartu laikytis – jei yra garažas, mašina ir turi stovėti naktimis jame, ne lauke, ne už vartelių ir ne prie kaimyno gyvatvorės. Kitas patarimas: jei vienas gyventojas turi vaizdo kamerą, būkime kaimyniški, gal po kamera viename kieme galima pastatyti ir kaimyno BMW, ne tik savo", – siūlė R.Stasiulaitienė.

Klaipėdos rajono komisariato vadovė tikino, jog toks vagysčių skaičius kelia nerimą.

"Niekas negali pasakyti, ar šios vagystės baigsis. Kažin. Tad gyventojams, pastebėjusiems bet kokią įtarimų keliančią situaciją, patarčiau skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112. Atvažiuos pareigūnai ir patikrins, blogiau nebus", – teigė R.Stasiulaitienė.

Antradienio naktį Kalotėje gyventojų dėmesį vėl patraukė įtartinas automobilis, valandą stovėjęs vienoje tamsių gatvelių įjungtu varikliu.

Pirmiausia žmonės atkreipė dėmesį, jog negali įžiūrėti tamsoje valstybinių numerių, nes jie nebuvo apšviesti.

"Toks jausmas, jog specialiai, kad niekas nematytų numerio. Mašina įjungtu varikliu vidurnaktį stovėjo gatvelėje daugiau nei valandą. Kyla įtarimų, jog kažkas stebėjo aplinką. Iškvietėme policiją, tuo labiau kad turėjome vilčių, jog komisariato darbuotojai statistiką mato ir suvokia, kiek vagysčių per kelias naktis įvyko mūsų rajone. Tačiau atvažiavusi Karo policija tepatikrino automobilio ir vairuotojo dokumentus. Jiems nekilo klausimų dėl neapšviestų valstybinių numerių, netikrinta bagažinė. O paaiškėjus, kad vairuotojas gyvena Taikos prospekte, pareigūnams nekilo įtarimų išgirdus paaiškinimą, jog jis važiuoja namo ir esą kur nori, ten ir gali stoviniuoti. Kalotėje šis pilietis negyvena, tad ko reikia stovėti pirmą valandą nakties būtent čia?" – savo pastabas pažėrė situaciją iš šono stebėję vietos gyventojai.

Vagystei – keliolika minučių

Uostamiesčio policijos Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas Z.Turskis pabrėžė, jog net ir naujutėlaičių automobilių savininkai, žinodami, kad jų mašinose sumontuota pati moderniausia apsaugos sistema, neturėtų atsipalaiduoti.

"Mašinos atrakinamos per keliolika sekundžių. Tai, kad automobilyje yra globali padėties nustatymo sistema, palydovinė apsaugos sistema, visiškai nieko nereiškia. Kaip tai veikia ir kokiais būdais vagys įsilaužia į automobilius, tokių vaizdo siužetų yra pilnas internetas", – pastebėjo Z.Turskis.

Iš tiesų, "YouTube" kanale galima aptikti Rusijoje filmuotų siužetų apie įrangą, kurią naudoja vagys.

Į BMW automobilį įsilaužiama dviem būdais: arba daužiamas stiklas, arba pragręžiama durelių spynelė, išimamas pats užraktas, o durelės atidaromos paprastu atsuktuvu.

Kad nesuveiktų apsaugos sistemos,  neutralizuojama specialiu įrenginiu, kuris padedamas po automobiliu, ties durelėmis.

Vagišių pradžiamoksliuose teigiama, jog, atvėrus automobilio dureles, naujų automobilių iš karto nepavyks įjungti. Teks įveikti užblokuotą sistemą, nuskenuoti programą, perrašyti vadinamąjį raktelio čipą. Apsaugos sistema taip pat gali blokuoti starterį. Tad tam, kad mašinos variklis įsijungtų, teks sąvaržėle sujungti palydovinės apsaugos sistemos užblokuotą valdymo bloką.

Sąvaržėle apeinama užblokuota elektros grandinė.

"Dar vienas patarimas. Apynaujų automobilių raktelių žmonės neturėtų laikyti ant palangių, prieškambariuose, rūbų kišenėse netoli durų ir langų. Vagys skenuoja raktą, esantį name, o jie turi kitą raktą, kuriuo nuskaitoma informacija. Automobilis atrakinamas be jokių problemų. Jei egzistuoja išmaniosios technologijos, visada atsiras dar aukštesnė technologija, įveikianti apsaugą", – perspėjo Z.Turskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (65)

Alv

Pernelyg švelnios bausmės , todėl ir vagia įžūliai.

Tautietis

Gryzo emigrantai! Greičiau atšauktų ta, karantiną tegul varo iš čia.. Ramei gyvenom kelis metus.

Oooo

Ar čia ne šitų vagių draugelis važinėjo prieš kelias dienas po Kalotę ir aplink šmirinėdamas tyrinėdamas? Juk buvo pranešę žmonės!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS