Klaipėdos rajono teisme – byla dėl W raidės: prosenelio pavardės atkurti neleista | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS RAJONO TEISME – BYLA DĖL W RAIDĖS: PROSENELIO PAVARDĖS ATKURTI NELEISTA

  • 12

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmuose priimtas sprendimas civilinėje byloje, kurioje teismas netenkino prašymo pakeisti pavardėje pirmąją raidę – iš „V“ į „W“.

Ne „V“, o „W“

Klaipėdos rajono gyventojas pirmiausia prašymą keisti pavardę teikė rajono savivaldybės administracijos civilinės metrikacijos skyriui. Šis prašymą atmetė.

Tuomet žmogus kreipėsi į teismą ir reikalavo įpareigoti Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos civilinės metrikacijos skyrių pakeisti civilinės būklės aktą – pareiškėjo R.V. pavardę, nurodytą gimimo liudijime, pakeisti iš „V“ į „W“.

Byloje nustatyta, kad pareiškėjo prosenelis buvo M.W., senelis – M.W., 1940 m. Priekulės civilinės metrikacijos įstaigoje, Drevernos kaime, Mėmelio apskrityje (Mėmelio apskrities Priekulės civilinės metrikacijos įstaiga) pareiškėjo senelis M.W. sudarė santuoką su M.N., kuri po santuokos sudarymo pakeitė pavardę – M.W. 1946 m. gimė pareiškėjo tėvas.

Pagal pareiškėjo senelės mirties liudijimą nustatyta, kad senelė pakeitė savo vardą ir pavardę į M.V., o sūnaus į – M.V.

Nori senelio pavardės

Pats pareiškėjas R.V. gimė Drevernoje, Klaipėdos r., M.V. ir S.V. šeimoje.

2019 m. lapkričio 12 d. pareiškėjas kreipėsi į Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos civilinės metrikacijos skyrių pareiškimu pakeisti pavardę „V“ į pavardę „W“ (pagal pareiškėjo senelio M.W. pavardę).

2019 m. lapkričio 28 d. Klaipėdos savivaldybės administracijos civilinės metrikacijos skyrius pateikė išvadą dėl vardo ir (ar) pavardės keitimo, kurioje nurodė, kad pateiktų dokumentų nepakako įrodyti, kad pareiškėjo senelis turėjo pageidaujamą įgyti pavardę, todėl tenkinti pareiškėjo prašymo šiuo pagrindu negalima. Be to, nurodė, kad, atsižvelgiant į teisinį reglamentavimą, civilinės būklės aktų įrašai sudaromi lietuvių kalba, todėl tenkinti pareiškėjo R.V. prašymą pakeisti pavardę į prasidedančią „W“ raide nėra teisinio pagrindo.

Teismui pareiškėjas pateikė papildomų įrodymų dėl senelio M.W. kilmės, todėl teismas pripažino, kad aplinkybė, jog pareiškėjo R.V. senelis buvo M.W., įrodyta.

Dar gali apskųsti

Vis dėlto teismas, išnagrinėjęs byloje esančius įrodymus, išanalizavęs Konstitucinio Teismo jurisprudenciją bei teisės aktus, reglamentuojančius pavardės keitimą, pritarė Civilinės metrikacijos skyriaus išvadai, kad galiojantis teisinis reglamentavimas nenumato galimybės asmens dokumentuose daryti įrašus nelietuviškais rašmenimis, todėl tenkinti pareiškėjo prašymą gimimo liudijime pakeisti pavardę į W. nėra teisinio pagrindo.

Sprendimas per 30 dienų nuo jo paskelbimo dienos apeliaciniu skundu gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui per Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmus.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

trumpai atminčiai

Dar liepkite pasuose gotikiniu šriftu rašyti...Alio, jau XXI a. Istoriją palikime istorikams.

trumpa atmintis

čia priešiškai nusistatė migrantai, be savo šaknų šiame krašte. 1948 metais beveik visus Drevernos ir Svencelės gyventojus išvežė į sibirą, tai buvo etninis valymas ! Nemaloni tiesa, bet malonu gyventi atsibasčius į svetimus namus, o prie Landsbergio dar ir žemes atsikėlusius. Šiandieninė realija su migrantais, tai tas pats, kas vyko 1948 metais pamaryje, panaikinus šlagbaumus prie senosios sienos iš Vytauto laikų. Beje, ta W padėjo išsaugoti jums jūsų kalbą, nes knygos ir lietuviškas raštas atsirado Prūsijoje. Jei ne Pr0sijos valdovų gera valia, būtumet batkos ar želigovskiai.Pokaryje niekas savo pavardžių nekeitė, dalino arklio pasus pagal dantis. Manau rajono metrikacijos skyrius elgiasi taip pat, kaip sovietų okupaciniai organai, kurių dauguma buvos beveik beraščiai, kartais net keturių klasių nepabaigę

>

Nepaiskinami zmogaus norai -uzgaidos !? Manau jei jau iesko saknu,ir jas rado,belieka atstatyti "vokiska pilietybe ?" ir klausimas issisprendzia.Manau leidima gyventi Lietuvoje gaus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS