Metalo supirkėjams pareikšti įtarimai | KaunoDiena.lt

METALO SUPIRKĖJAMS PAREIKŠTI ĮTARIMAI

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Klaipėdos apygardos valdybos pareigūnai pričiupo tėvą ir sūnų, kaip įtariama, užsiimančius šešėline prekyba spalvotųjų metalų laužu. Abu vyrai pabuvojo areštinėje, pareigūnai planuoja apriboti jų galimybę disponuoti savo turtu.


 

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Klaipėdos apygardos valdybos pareigūnai pričiupo tėvą ir sūnų, kaip įtariama, užsiimančius šešėline prekyba spalvotųjų metalų laužu. Abu vyrai pabuvojo areštinėje, pareigūnai planuoja apriboti jų galimybę disponuoti savo turtu.

Valstybei padarė didelės žalos

Finansinius nusikaltimus tiriantys pareigūnai pirmuosius signalus apie, tikėtina, neteisėtus spalvotųjų metalų supirkėjų sandorius gavo iš Valstybinės mokesčių inspekcijos.

Kaip skelbiama ketvirtadienį išplatintame FNTT pranešime, prasidėjęs tyrimas išaiškino didelio masto sukčiavimą, kurio metu valstybei padaryta žala siekia 0,8 mln. eurų. Ji susidarė išvengus mokėtinų į biudžetą mokesčių.

Praėjusią savaitę FNTT pareigūnai sustabdė iš kito Lietuvos krašto į uostamiestį važiavusį didelį sunkvežimį, pilną spalvotųjų metalų laužo. Šios vertingos žaliavos įsigijimo dokumentų neturėta. Krovinys priklausė Klaipėdoje registruotai spalvotųjų bei juodųjų metalų supirkimu besiverčiančiai bendrovei.

Netrukus bendrovės vadovas bei Kipre registruotos įmonės direktorius sėdėjo pareigūnų kabinete ir atsakinėjo į klausimus, susijusius su ikiteisminiu tyrimu. Vyrai praleido porą parų areštinėje.

Įtarimai pareikšti dar dviem šių įmonių darbuotojams.

Jiems paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, įtariamieji turės nurodytu laiku registruotis policijos įstaigoje.

Atliko daugybę kratų

Visoje šalyje pareigūnai atliko per 60 kratų pas asmenis, kurie, FNTT duomenimis, įmonei pardavė metalo laužo. Pareigūnai lankėsi ne tik Klaipėdoje, bet ir Kretingoje, Šilutėje, Šilalėje, Skuode, Šiauliuose, Naujojoje Akmenėje, Mažeikiuose ir Radviliškyje.

Kratų metu rasti bei paimti daiktai ir dokumentai, patvirtinantys fiktyvią bendrovės prekybą su užsienio įmonėmis.

Tyrimas išaiškino, kad metalo laužas daugybėje Lietuvos vietų buvo superkamas be dokumentų. Įtariama, esą šis be jokių dokumentų nupirktas metalo laužas buvo įteisinamas kaip įsigytas neva iš Kipro ir Didžiosios Britanijos įmonių. Taip siekta išvengti mokesčių mokėjimo į valstybės biudžetą.

Šis metalo laužas būdavo išgabenamas iš Lietuvos ir parduodamas Vokietijoje.

Įtariama, kad per trejus metus tokiu būdu buvo supirkta ir parduota metalo už 5,8 mln. eurų.

Tai yra viena didžiausių savo apimtimi pastaruoju metu FNTT atliekamų tyrimų.

Už metalą mokėjo grynaisiais

"Metalo laužo supirkimas yra rizikinga ūkio šaka, siejama su šešėliu. Tai ne vienetinis atvejis, ir kitose Lietuvos vietose atliekami tyrimai, kur aiškinamasi, ar prekyba metalo laužu yra šešėlinė. Šiame versle paprastai dalyvauja daug smulkių supirkėjų. Tačiau gyventojų pajamų mokesčio supirkėjai nemokėjo. O kai kiekiai yra dideli, tai ir nesumokėtų mokesčių į biudžetą skaičiai yra įspūdingi. Įtariamieji asmenys važiuodavo susirinkti didelius kiekius supirkto metalo laužo", – pasakojo FNTT Klaipėdos apygardos valdybos viršininkas Regimantas Sriebalius.

Kadangi didelė dalis įmonių prekių bei pinigų apyvartos vyko neatspindint to dokumentuose, dirbta su grynaisiais pinigais, pasak R.Sriebaliaus, neatmestina galimybė, kad ir darbuotojų atlyginimai galėjo būti didesni nei oficialiai įforminta.

Pareigūnai planuoja rasti įtariamųjų turto ir apriboti jų galimybę šiuo turtu disponuoti. Atliekamą ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

to metalistas

išgaudys, išgaudys, ir tave išgaudys

metalistas

pilna tokiu supirkeju, kurie nemoka mokesciu, visu neisgaudys..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS