Miške rasti šoviniai atsakomybės vyrui neužtraukė | KaunoDiena.lt

MIŠKE RASTI ŠOVINIAI ATSAKOMYBĖS VYRUI NEUŽTRAUKĖ

  • 0

Klaipėdos teismas trečiadienį dėl neteisėto šaudmenų laikymo išteisino vyrą, miške radusį ir į namus atsinešusį imitacinius šovinius.

G. K. buvo kaltinamas, kad pažeisdamas Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo nuostatas, neturėdamas leidimo, įgijo šaudmenis, parsinešė į savo butą ir juos laikė iki kratos metu jo bute šaudmenis rado ir paėmė policijos pareigūnai.

Dėl šaudmenų įgijimo, gabenimo ir laikymo vyras kaltę pripažino. Jis paaiškino, kad vaikščiodamas miške su šeima tarp samanų rado iššautų šovinių tūtelių ir tarp jų buvo neiššautų mokamųjų šovinių.

Rastuose šoviniuose nebuvo kulkų, todėl nusprendė, kad jie nepavojingi,  gal 15 metų jie pragulėjo žemėje, buvo surūdiję. Jis parsivežė rastus šovinius namo, juos nupoliravo ir pasidėjo lentynoje, atviroje vietoje, neketino jų realizuoti. Jis iš šovinių norėjo padaryti pakabukus raktams.

Kaip pranešė teismas, byloje esanti specialisto išvada patvirtino, kad rasti šoviniai yra centrinio įskėlimo tipo, imitaciniai, 7,62x51 NATO kalibro, pagaminti pramoninės gamybos būdu, skirti 7,62 mm kalibro įvairių modelių šautuvams, automatiniams šautuvams, kulkosvaidžiams, „A“ ir „B“ kategorijų šaunamiesiems ginklams.

Pagal Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą, imitacinis šaudmuo yra šaudmuo be sviedinio (susidedantis iš tūtos, kapsulės, parako užtaiso ir kamščio ar be kamščio) šūviui iš šaunamojo ginklo imituoti.

Teismas nusprendė, kad G. K. namuose rasti šaudmenys yra skirti mokymams, pratyboms, sukelia tik garsą imituojantį šūvį, tačiau neturi kulkos, šratų, strėlės ar kitokio sviedinio galinčio sužaloti, todėl nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo

požymių ir šioje dalyje vyrą išteisino.

Teismas, priimdamas sprendimą, taip pat rėmėsi Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartimi, priimta dar 2012 metais, joje buvo sprendžiama

analogiška situacija.

Tačiau vyras nuteistas už naminių stiprių alkoholinių gėrimų gaminimą ir laikymą G. K. skirta 800 eurų bauda.

Byloje nustatyta, kad vyras savo bute pagaminęs laikė daugiau kaip 15 litrų naminių stiprių alkoholinių gėrimų, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija nuo 34,8 iki 72,4 procentų, kol kratos bute metu rado ir paėmė policijos pareigūnai.

G. K. teismui paaiškino, jog turėjo kibirą vynuogių, jos pradėjo rūgti.

Pamatęs internete, kad iš jų galima pasidaryti naminę vynuogių degtinę, vyras smalsumo vedamas jos ir pasigamino, kadangi artėjo sutuoktinės gimtadienis, Naujieji metai. Jis teigė neturėjęs tikslo realizuoti alkoholinius gėrimus ir jų daugiau nebegamins.

Nuosprendis dar gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS