Neva pagrobtos merginos istorijoje – naujos detalės ir neatsakyti klausimai | KaunoDiena.lt

NEVA PAGROBTOS MERGINOS ISTORIJOJE – NAUJOS DETALĖS IR NEATSAKYTI KLAUSIMAI

Sugyventinių konfliktas, įvykęs viešoje vietoje, sukėlė didžiulį nerimą daugybei klaipėdiečių. Dėl šio įvykio iki paryčių dirbo nemenkos, papildomai iškviestos uostamiesčio ir Klaipėdos rajono policininkų pajėgos. Merginos pagrobimo istorija baigėsi laimingai, bet sukėlė labai daug kol kas neatsakytų klausimų.

Ne mersedesas, o BMW

Vėlų antradienio vakarą Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai internete paskelbė pagalbos prašymą. Aprašyta istorija skambėjo šiurpiai.

"Prašome visuomenės pagalbos! – taip į klaipėdiečius ir aplinkinių gyvenviečių žmones vėlų vakarą virtualioje erdvėje kreipėsi uostamiesčio policininkai. – Apie 16 val. telefonu 112 sulaukta merginos skambuč̌io, kuriuo ji šaukė̇si pagalbos. Netrukus pokalbis nutrūko, o moters telefonas buvo išjungtas."

Paskaitę informaciją klaipėdiečiai suskubo dalintis šia žinute, daugelis reiškė asmeninius įtarimus, susirūpinimą ir nerimą.

Pareigūnai jau po kelių minučių buvo Mazūriškėse. Apžiūrėję galimą įvykio vietą jie pastebėjo prie karjero žvejojantį vyrą.

Moteris skambino iš telefono, veikiančio išankstinio apmokėjimo kortele. Be to, pora yra apsigyvenusi būste, kuriame abu nėra deklaravę gyvenamosios vietos.

Nors veiksmas vyko atokiai, vyras tvirtino matęs, kaip vyras esą jėga įsodino į mašiną merginą ir ją išsivežė.

Šis žmogus apibūdino pagrobtą merginą ir nurodė, kaip ji buvo apsirengusi.

Liudininkas pradžioje buvo įsitikinęs, kad matė "Mercedes Benz".

Apėję visus arčiausiai įvykio vietos esančius namus, pareigūnai rado gyventojus, kurie yra įsirengę vaizdo stebėjimo kamerą.

Netrukus jos įraše pareigūnai pamatė tamsų mersedesą ir suskubo skelbti ieškomo automobilio nuotrauką.

Kiek vėliau paaiškėjo, kad dėl mašinos markės liudininkas suklydo.

Merginą išsivežęs vyras vairavo BMW, nors patikslinę savo pranešimą pareigūnai vėl skelbė, kad merginos pagrobėjas išvažiavo mersedesu.

Komisariate nedelsiant buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto laisvės atėmimo.

Pranešimą vertino labai rimtai

Pradžioje policininkai nežinojo, kas yra pagalbos telefonu prašiusi mergina. Jie turėjo tik telefono numerį, todėl paieška užsitęsė.

Pareigūnai daugybę kartų skambino tuo telefono numeriu, bet arba niekas neatsiliepė, arba telefonas buvo išjungtas.

"Pagalbos prašymas buvo visiškai neišsamus, bet atrodė grėsmingai, iš to, kas girdėjosi jai kalbant telefonu, aiškėjo, kad skambinusioji buvo labai išsigandusi ir jautė realią grėsmę, todėl mes į šį skambutį sureagavome labai rimtai. Žmogaus, mačiusio šį įvykį, pasakojimas patvirtino, kad situacija buvo rimta. Nors jis suklydo dėl mašinos, bet jis buvo toli. Žmogus nuoširdžiai norėjo padėti, ir mes jam už tai esame dėkingi", – tvirtino Klaipėdos apskrities policijos viršininko pavaduotojas Raimondas Vaitkevičius.

Požiūris: R.Vaitkevičius įsitikinęs, kad jo pavaldiniai su užduotimis susidorojo labai gerai. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Mergina spėjo į ragelį sušukti: "Paleisk, paleisk! Gelbėkit." Daugiau ji nepasakė nieko.

Dar ir dar kartą išklausę moters pagalbos šauksmą, kai ji skambino pagalbos telefonu, policininkai neabejojo, kad aukai buvo kilusi reali grėsmė, ir nenuleido rankų, mat buvo neaišku, ar vyras nelaikė jos nelaisvėje.

Klaipėdos AVPK vadovai mobilizavo merginos paieškai 10 policijos automobilių ekipažų, vienas jų atvyko iš Klaipėdos rajono.

Netikėtai užduočiai vykdyti vakare buvo iškviesta 20 tądien darbą jau baigusių pareigūnų.

Iki paryčių dirbo ir keturi Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai.

Po kelių valandų moteris atsiliepė, pratarė, kad jai viskas gerai, ir padėjo ragelį. Iškart po to telefonas vėl buvo išjungtas.

Vis dar buvo neaišku, ar ji taip pasielgė laisva valia, ar buvo verčiama nutraukti pokalbį su policininkais.

Kriminalistai ėmėsi operatyvinių veiksmų, aiškinosi automobilio savininko ir jo gyvenimo draugės asmens duomenis, bandė sužinoti, kur jie gyvena.

Pareigūnai atliko milžinišką darbą. Tai padaryti buvo nelengva, nes moteris skambino iš telefono, veikiančio išankstinio apmokėjimo kortele.

Be to, pora apsigyvenusi būste, kuriame abu nėra deklaravę gyvenamosios vietos.

Pora tiesiog miegojo

Pareigūnai pradžioje turėjo tik užuominų, į kurią pusę nuvažiavo automobilis.

Imtasi šukuoti miestą, atidžiai žvalgytasi daugiabučių namų kiemuose ir atokiose gatvelėse.

Policininkai stabdė automobilius, žiūrėjo, ar jais negali būti vežama liudytojo apibūdinta mergina.

Šiek tiek laiko užgaišta be reikalo, mat ne iškart paaiškėjo, kad reikia ieškoti ne mersedeso, o BMW.

Tik vėliau tapo žinoma, kad po minėto konflikto pora grįžo namo, paliko mašiną kieme, o patys dar buvo išėję pasivaikščioti. Vėliau parėjo namo ir niekur nebevažiavo, liko namuose.

Kai 4 val. ryto policininkai paskambino į buto Kretingos gatvėje duris, jie jau žinojo abiejų sugyventinių asmenybes.

Šiuos klausimus išsiaiškinti organizuotus nusikaltimus tiriantiems pareigūnams prireikė kelių valandų.

Pradžioje policininkai išsiaiškino moters asmenybę, tada sužinota, kur ir su kuo ji gyvena.

Pora tuo metu kuo ramiausiai miegojo.

Atidarę duris abu 33 metų sugyventiniai buvo nustebę dėl tokio netikėtai ankstyvo pareigūnų vizito.

Kadangi pora turi mažą vaiką, moterį vežti į policijos komisariatą apklausai buvo neįmanoma.

Policininkai išgabeno tik jos draugą.

Jauna mama buvo apklausiama vėliau, jau prasidėjus darbo dienai.

Kodėl moteris nepranešė, kad jai nebereikia pagalbos, kad ji susitaikė su draugu, nesuprantama.

Sunku patikėti, kad nė vienas jų nepamatė internetą sprogdinančios žinios apie neva pagrobtą merginą ir nesuprato, kad šioje žinioje kalbama būtent apie juos.

Perkvalifikavo įtarimus

Ryte policininkai tyrimą iš neteisėto laisvės atėmimo perkvalifikavo į Baudžiamojo kodekso, kalbančio apie smurto prieš šeimos narį, bylą.

Gerokai vėliau paaiškėjo, kad, važiuodami automobiliu per Klaipėdos priemiestyje esančią Mazūriškių gyvenvietę, kelių mėnesių kūdikį auginantys sugyventiniai susivaidijo.

Konfliktas kilo dėl vaiko. Moteris norėjo pasiimti mažylį ir nebevažiuoti sugyventinio mašina.

Tuo metu, kai automobilis sustojo šalikelėje, jauna moteris paskambino į Bendrąjį pagalbos centrą, operatoriai pakėlė ragelį ir išgirdo pagalbos šauksmą, bet moteris nespėjo pasakyti nei savo vardo, nei pavardės.

Vyras esą neleido sugyventinei tęsti pokalbio, įsitempė ją į automobilį ir parsivežė namo.

Vėliau pora susitaikė. Bent jau taip ryte apklausiami abu teigė.

Prisiminė kitus atvejus

"Šiuo atveju kalbėti apie melagingą pranešimą apie nebūtą nusikaltimą negalime. Moteris tikrai jautė grėsmę. Ieškodami nuskriaustos moters, pareigūnai dirbo savo darbą. Turiu pripažinti, jie puikiai atliko užduotį", – gyrė pavaldinius R.Vaitkevičius.

Liudytojas esą matė vyro tampomą merginą, tačiau incidento pradžios jis nepastebėjo, todėl jam susidarė įspūdis, kad vyras jėga išsivežė nepažįstamą merginą.

Prisiminus plungiškės Ievos Strazdauskaitės nužudymą ir kitą atvejį, kai pagrobta mergina buvo vežiojama automobilio bagažinėje ir vėliau sudeginta, nenuostabu, kad pareigūnai reagavo į šį įvykį labai rimtai.

Klaipėdoje tokių drastiškų nusikaltimų pastaruoju metu lyg ir nebūta.

Tiesa, prieš porą metų kelias valandas policininkai ir savanoriai ieškojo nežinia kur dingusios paauglės. Mergaitė parsirado vėlai vakare, buvo sušalusi ir labai išsigandusi. Ji pasakojo buvusi užpulta kažkokio benamio, jis esą ketinęs nepadoriai pasielgti.

Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkas prisiminė, kad tik po ilgo laiko buvo nustatyta, jog mergaitė pasakė netiesą.

Pareigūnai dar prisimena prieš dešimtmetį įvykdytą realų vaiko pagrobimą, kai pirmokas buvo pagrobtas pakeliui į mokyklą, o už jį pareikalauta 400 tūkst. litų.

Tą pačią dieną vaikas buvo išvaduotas, o pagrobėjai sulaikyti.

Aiškinsis ir dėl vaiko

Trečiadienį policininkai susisiekė su Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistais ir informavo juos apie mažylio tėvų konfliktą, kurio metu moteris kvietėsi policiją.

Ši tarnyba taip pat turėtų aiškintis, ar poros mažylis yra saugus gyvendamas su tėvais.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vedėjas Arūnas Malinovskis patikino, kad specialistai bendraus su pora ir aiškinsis, ar tai buvo vienintelis atvejis minėtos moters gyvenime ir ar vaikui tokioje šeimoje augti saugu.

"Paprastai po tėvų konflikto, kuriame dalyvavo ir vaikas, tarnybos darbuotojai atlieka tyrimą, jeigu reikia, suaugusiesiems ir vaikui suteikiama pagalba. Tam skiriamas atvejo vadybininkas, kuris sudaro pagalbos šeimai planą", – teigė A.Malinovskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

ina

Uždėti baudą jiems tuomet :)

Vitalijus

Kodėl moteris nepranešė, kad jai nebereikia pagalbos, kad ji susitaikė su draugu, nesuprantama. Todėl, kad jai buvo gyliai ...........

H.mm

Atsakyma tas, kad tarp patcuku kurie gyvena susimete, visados bus nesusipratimu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS