Nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl oro taršos, susijusios su „Grigeo Klaipėda“ | KaunoDiena.lt

NUTRAUKTAS IKITEISMINIS TYRIMAS DĖL ORO TARŠOS, SUSIJUSIOS SU „GRIGEO KLAIPĖDA“

  • 3

Klaipėdos prokuratūra trečiadienį pranešė priėmusi sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl galimos oro taršos, susijusios su uostamiestyje veikiančia „Grigeo Klaipėda“ gamykla.

Anot prokurorų, tyrimas nutrauktas, nes užfiksuotas taršos viršijimas neužtraukia baudžiamosios atsakomybės.

Tyrimas pradėtas 2020 metų rugpjūtį, kai į prokuratūrą kreipėsi kelios uostamiestyje veikiančios asociacijos.

Pareiškėjai prašė įvertinti bendrovės „Grigeo Klaipėda“ į orą leidžiamų teršalų poveikį žmogui ir gamtai bei aplinkos apsaugos pareigūnų, kontroliavusių įmonės taršos leidimų išdavimą, veiksmus.

Siekiant nustatyti, kokie yra naudojamų medžiagų padariniai aplinkai, ikiteisminio tyrimo metu pagal prokuratūros užduotį buvo atliekama bendrovės oro taršos šaltinių išmetamų teršalų kontrolė. Taip pat buvo vertinti Aplinkos apsaugos departamento pateikti duomenys apie Aplinkos apsaugos agentūros atliktus įmonėje oro taršos patikrinimus.

„Gauta duomenų, kad Klaipėdoje veikianti bendrovė ne kartą pažeidė teisės aktų nustatytas aplinkos apsaugos taisykles, t. y. išleido į orą didesnes koncentracijas teršalų, taip pat išleido teršalus, nenurodytus Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidime, tačiau išleistų teršalų koncentracija nedidelė ir tik nežymiai viršija normas“, – rašoma pranešime.

„Tokio masto pažeidimai, vadovaujantis Lietuvos Respublikos teisės aktais, užtraukia administracinę, o ne baudžiamąją atsakomybę“, – teigiama jame.

Dėl to, įvertinus gautų duomenų visumą, anot prokurorų, nėra pagrindo manyti, kad šie pažeidimai kelia pavojų žmogaus gyvybei ar sveikatai, arba dėl to galėjo būti padaryta didelės žalos orui, ar atsirasti kitų sunkių padarinių aplinkai.

Tyrimo metu tirti aplinkosaugininkų, kontroliavusių įmonę, taip pat išdavusių TIPK leidimą, veiksmai buvo įvertinti kaip atitinkantys tuo metu buvusį teisinį reglamentavimą.

Tyrimo metu surinkti duomenys perduoti Aplinkos apsaugos departamentui, kur bus sprendžiama dėl administracinės atsakomybės taikymo bendrovei.

Prokuratūra primena, kad sausį teismui perduota kita byla dėl Kuršių marių taršos, kurioje kaltinimai dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo ir disponavimo jais bei aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimų pareikšti „Grigeo Klaipėda“ ir 14 esamų ir buvusių šios įmonės darbuotojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

fas fas

vietoj teiseju galetu bezdziones pasodinti tikrai daugiau teisingumo butu sitam sovietiniam korumpuotam svogeryne ir dar pinigu sutaupytu

Neber kantrybes

Tikriausiai visam Kursiu Mariu ir Baltijos juros ilgamecio tersimo "burbului", istiks "dezutes" likimas... Beliks laukti karmos...

Anonimas

kurlianskis, masiulis, grubliauskas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS