Prokuratūra prašo teismo už akių skirti suėmimą į Rusiją su vaiku išvykusiam vyrui | KaunoDiena.lt

PROKURATŪRA PRAŠO TEISMO UŽ AKIŲ SKIRTI SUĖMIMĄ Į RUSIJĄ SU VAIKU IŠVYKUSIAM VYRUI

Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorė kreipėsi į teismą, prašydama už akių skirti suėmimą į Rusiją savo dukrą neteisėtai išvežusiam vyrui.

Jis jau yra pripažintas įtariamuoju dėl vaiko pagrobimo bei neteisėto valstybės sienos perėjimo.

„Prokurorė kreipėsi į teismą dėl kardomosios priemonės suėmimo skyrimo asmeniui, sprendimas bus priimamas asmeniui nedalyvaujant akivaizdžiai, už akių. Kol kas teismo sprendimas negautas“, – BNS ketvirtadienį sakė prokuratūros atstovė Viktorija Jonuitė.

Prokurorė dėl kardomosios priemonės kreipėsi į Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmus.

Pasak V. Jonuitės, šios kardomosios priemonės prašoma įvertinus tai, kad asmuo yra įtariamas vaiko pagrobimu bei neteisėtu valstybės sienos perėjimu, slapstosi nuo teisėsaugos pareigūnų.

Anot Lietuvos policijos generalinio komisaro Renato Požėlos, norėtųsi, kad Rusijos atsakingos institucijos šioje situacijoje būtų labiau linkusios bendradarbiauti.

Viską darome, kas nuo mūsų priklauso.

„Viską darome, kas nuo mūsų priklauso. Ar bendradarbiauja – norėtume didesnio bendradarbiavimo, ir šitoj vietoj daugiau nelabai ką pasakysiu“, – BNS ketvirtadienį sakė R. Požėla.

„Aš iš prigimties esu optimistas, todėl žiūriu optimistiškai ir tikrai, mes, kitos institucijos darome viską, ką galime, rankų nenuleidžiame, o koks bus rezultatas – pamatysime“, – teigė jis.

Visi reikiami dokumentai dėl vaiko gražinimo į Lietuvą jau pateikti Rusijos institucijoms, BNS teigė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė.

„Vaiko teisių gynėjai jau yra pateikę Rusijos institucijoms visus reikiamus dokumentus dėl vaiko gražinimo į Lietuvą. Šiandien kalbėjome su Rusijos už vaiko teisių įgyvendinimą atsakingais darbuotojais telefonu. Jie patvirtino, kad visus dokumentus gavo ir žadėjo juos peržiūrėti iki kitos savaitės“, – teigiama jos atsiųstame komentare.

Vaiko pagrobimu bei neteisėtai jį į Rusiją valtimi išplukdžiusiam vyrui taip pat paskelbta paieška. Sulaikius įtariamąjį, prokuratūra dar kartą kreiptųsi į teismą dėl suėmimo termino nustatymo.

Žiniasklaida skelbia, kad įtariamas vaiko pagrobėjas yra Algirdas Švanys.

Ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo pradėtas po to, kai sekmadienį Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai gavo moters pranešimą apie tai, kad 37 metų vyras paėmė jų mažametę dukrą ir jos sutartu laiku negrąžino.

Kaip skelbia prokuratūra, Kauno apylinkės teismas, nagrinėdamas civilinę bylą dėl bendravimo tvarkos su nepilnamečiu vaiku, yra nustatęs, kad vyras turi teisę praleisti su mažamete tris valandas per dieną savaitgaliais.

Atliekant paiešką gauta duomenų, jog tą pačią dieną vyras su dukra valtimi perplaukė Šilutės rajone tekančią Skirvytės upę ir taip kirto Lietuvos ir Rusijos  valstybinę sieną.

Turimais duomenimis, vyras ir devynių mėnesių mergaitė šiuo metu yra Rusijos  teritorijoje.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių pasienio rinktinė pradėjo tyrimą ir dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo. Abu nusikalstamos veikos epizodai bus sujungti į vieną ikiteisminį tyrimą. Tyrimas, kurį atlieka Kretingos rajono policijos komisariato pareigūnai, tęsiamas. Tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorė.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad, jei tėvas, motina ar artimasis giminaitis, pagrobęs savo ar savo artimųjų vaiką iš vaikų įstaigos arba asmens, pas kurį vaikas teisėtai gyveno, griežčiausiai gali būti baudžiamas laisvės atėmimu iki dvejų metų. Tas, kas perėjo Lietuvos valstybės sieną, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Rusija atsisako išduoti vaiką ir vyrą, nurodydama, kad šis be Lietuvos pilietybės turi ir Rusijos pilietybę.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda paragino šalies institucijas daryti viską, kad iš mamos pagrobtas vaikas būtų grąžintas į Lietuvą.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Nu

O tai kokia čia laisvė, jei negali "kirsti" Lietuvos sienos? Vėl esam kaip sovietmetyje- uždari ir baudžiami dėl išvykimo į kitą šalį. Bet labai keista, kad per tas sienas su Balb ir Rusija gali eiti/plaukti kas nori. Jokių sienų iš tiesų nėra. Ir jokių pasieniečių nei iš vienos pusės. Ir kur ten siena- melduose? Nes visur rašo, kad žmogelis įplaukė į meldus ir ten kėpsojo... O lietuvių ir rusų pasieniečiai tuo metu matyt kartu kortom žaidė ir samanę lakė.Šiaip jau man dzin visokie Švaniai. Tegul nors į Kiniją bėga. Ir ta vaiko mama man nekelia užuojautos. Juk matė su kuo bendrauja ir dar net vaiką nuo jo gimdė. Nu tegul ji dabar važiuoja į Kaliningradą- kaip mokėjo su tokiu vyrėku sugult, taip tegul išmoksta su juo gyvent rosijoj.

skystas žalimas

Kadangi iš to neakivaizdinio suėmimo tiek naudos kiek paperdus į vandenį,kompetetingai siūlau sušaudyt jį stovint apkasuose ant arklio,O kad rusai surastų,tai russkai-Rastrieliatj stoja v okopach na lošadi.

reikia humaniskai gelbeti o ne skandinti

nesamones vietoj to jog psihologiskai palaikyti vaiko mama patarti jai nors kuriam laikui vaiko naudai susitaikyti su vaiko tevu tai tie idiotai ir cia ipyne politika gaila jog sitoje seimos tragedijos istorijoje ta seima tapo politiniais ikaitais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS