Prokuratūra tirs policininkų piktnaudžiavimą prieš sulaikytąjį | KaunoDiena.lt

PROKURATŪRA TIRS POLICININKŲ PIKTNAUDŽIAVIMĄ PRIEŠ SULAIKYTĄJĮ

  • 4

Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis antradienį nusprendė panaikinti ankstesnį sprendimą netirti galimo policijos pareigūnų piktnaudžiavimo, kai jie netinkamai elgėsi su sulaikytuoju.

Kaip pranešė prokuratūra, pernai metų gruodį iš Klaipėdos universitetinės ligoninės buvo gautas pranešimas dėl sužaloto žmogaus. Patikslinus aplinkybes, nukentėjusysis teigė, kad sužalojimus jam padarė policijos pareigūnai, kurie jį pristatę į laikino sulaikymo kamerą, uždėję antrankius ir pririšę virvę itin grubiai elgėsi.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus tyrėja, išnagrinėjusi turimus duomenis dėl galimo policijos pareigūnų piktnaudžiavimo, priėmė nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, nes piktnaudžiavimo atvejo nenustatė.

Nutarimo pagrįstumą pakartotinai įvertino Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas A. Stanislovaitis ir nutarimą panaikino bei pradėjo ikiteisminį tyrimą.

„Negalima nesutikti su sausį priimto nutarimo argumentais, jog Policijos įstatymas ir kiti teisės aktai suteikia įgaliojimus policijos pareigūnams naudoti prievartą, tačiau tai turi būti daroma neperžengiant nustatytų ribų. Nors nutarime ir nurodoma, kad nukentėjusysis didelės žalos nepatyrė, su šia išvada sutikti negalima, mat atliktų veiksmų pobūdis turi kankinimo požymių, jie truko ilgą laiką ir buvo sutrikdyta asmens sveikata, todėl ikiteisminio tyrimo metu būtina atlikti kruopštų faktinių aplinkybių tyrimą ir tik tada pateikti argumentuotą įvykio teisinį vertinimą“, – teigia Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas A. Stanislovaitis.

Dėl pareigūno vardo pažeminimo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Alfonso Motuzo įsakymais dėl šio įvykio iš tarnybos atleisti trys ilgamečiai darbuotojai, o dar vienas darbuotojas nubaustas griežtu papeikimu.

Kaip rašė portalas delfi.lt, naktį budėję policininkai antrankiais surakino už nugaros triukšmavusio neblaivaus sulaikytojo rankas ir ant antrankių užrišo virvę. Tada vienas pareigūnas, palaikydamas atidarytas kameros duris, ėmė sulaikytojo rankas virve tempti į viršų, kol galop virvę permetė per duris ir šias uždarė, o virvės galą patempęs į apačią užfiksavo už kameros durų rankenos.

„Taip antrankiais už nugaros surakintom ir į viršų pakeltom rankomis sulaikytasis išbuvo 57 minutes“, – teigiama policijos tarnybinio patikrinimo išvadoje.

Neįprastas kankinimo būdas užfiksuotas vaizdo kamera.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anupras

ką. duos. tas. tyrimas. juk. parašys. įgaliojimų. neviršijo

g

Na pirmiausia nereikia prisigerti kaip kiaulei.Juk ir tas "nukentėjęs" buvo girtas ir agresyvus.Gaila policininkų,jie ir taip su gyvenimo atmatom susiduria,o čia dar aplik apsišlapinusį degradą šokinėti reikia.Taip ir dasigyvenom,kad tie išgamos nieko nebijo,o bijoti turime mes,paprasti,dori žmonės.Tas nebaudžiamumas privedė prie visiško teisinio nihilizmo.Policininkui darbo metu turi būti paklūstama besąlygiškai ir be "girtų dekatų"

As

O prokuratura pasidomejo nukentejusio asmenybe ar jis toliau platina mieste narkotikus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS