Šiais metais – antras bandymas įsibrauti į dokumentų saugyklą: svarstoma, ko ieškoma | KaunoDiena.lt

ŠIAIS METAIS – ANTRAS BANDYMAS ĮSIBRAUTI Į DOKUMENTŲ SAUGYKLĄ: SVARSTOMA, KO IEŠKOMA

Sekmadienio vakarą kažkas bandė brautis į Klaipėdos savivaldybės dokumentų saugyklą. Tai jau antras atvejis šiais metais, kai kol kas nenustatyti asmenys bandė prieiti prie valdiškų uostamiesčio dokumentų.

Išgąsdino signalizacija

Policijos pareigūnai pranešimą apie įsibrovimą gavo 20.30 val.

Oficialiame pranešime teigiama, kad nesama duomenų, jog iš pastato nedidelėje Uosto gatvėje būtų dingę archyviniai dokumentai.

Istorinis pastatas, kuriame įrengta saugykla, veikiau primena seniai apleistą vaiduoklį. Pirmojo aukšto langai apsaugoti grotomis, dalis metalinių virbų jau seniai atlenkti, o jų galai aprūdiję. Langai iš vidaus užkalti plokštėmis.

Šis namas netoliese dirbantiems žmonėms žinomas nebent tuo, kad prie jo yra vietos pasistatyti automobilius.

Kur ir kokie popieriai guli, gali žinoti vos keli savivaldybės administracijos darbuotojai.

Langas, pro kurį nenustatyti asmenys bandė brautis į pastatą, yra kieme, arčiau priestato, todėl retai lankomoje gatvėje šios vietos dar reikia gerokai paieškoti.

Policijos atstovai teigia, kad sekmadienį vakare suveikė apsaugos signalizacija. Pastatą saugo saugos tarnyba, apie tai byloja ir lipdukas.

Pro jau seniai grotose padarytą skylę kažkas išdaužė langą ir išstūmė nuo patekimo į vidų patalpą saugančią plokštę. Tada suveikė pastato viduje įrengti judesio davikliai, informacija pasiekė saugos tarnybą ir policiją.

Pareigūnai užfiksavo įsilaužimo faktą ir pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl pasikėsinimo įvykdyti vagystę.

Gal norėjo kažką sunaikinti?

Šį incidentą tiriantys pareigūnai galbūt susies šį atvejį su prieš 10 dienų įvykdytu kitu bandymu įsibrauti į rotušės sekretorės-referentės kabinete laikomą dokumentų spintą.

Tąkart spintos buvo išlaužtos. Ar dingo kokie nors dokumentai, vis dar neaišku. Miesto tarybos sekretorius Modestas Vitkus teigė, kad, be dokumentų, ten buvo ir kitokių saugomų daiktų, bet panašu, kad ir jie nedingo.

Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas svarstė, kam ir ko galėjo reikėti dokumentų spintoje arba saugykloje.

Andrius Kačalinas / Redakcijos archyvo nuotr.

Visus dokumentus galima gauti teisėtu keliu. Nebent kas nors dėl kokių nors priežasčių galėjo norėti, kad kažkurio dokumento neliktų.

"Savivaldybė turi labai daug bylų, žmonės bylinėjasi dėl visokių sandėliukų, palėpių ir kitokių patalpų. Turime bylų dėl turto įgijimo pagal įgijimo senatį. Taip svarstant, galima įtarinėti dešimtis žmonių. Nežinau, kas ir ko galėjo norėti, kam ko reikėjo, jei taip iš tiesų buvo. Jeigu svarstytume galimybę, kad kas nors galėjo norėti sunaikinti svarbų įrodymą tam tikroje byloje, galėtume pamąstyti kažką panašaus. Tokiose bylose turėtų būti aktualūs seni dokumentai. Galbūt kai kas galėjo norėti, kad dokumentai nebūtų panaudoti. Nenoriu fantazuoti šia tema. Kur ir kokie popieriai guli, gali žinoti vos keli savivaldybės administracijos darbuotojai", – neslėpė A.Kačalinas.

Laiko nurašytas bylas

Savivaldybės Archyvų skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Pozneckienė paaiškino, kad Uosto gatvėje saugomi Klaipėdos likviduotų juridinių asmenų finansinės veiklos dokumentai.

Patalpoje, į kurią bandyta įsilaužti, laikomi 2008 m. dokumentai, kurių saugojimo terminas jau yra pasibaigęs, o šiuo metu rengiami jų naikinimo aktai.

Į Uosto gatvę saugoti dokumentai nebevežami. Saugomos bylos laikomos Regioniniame valstybės archyve, Naujojoje Uosto gatvėje.

Trečiasis pastato aukštas jau ištuštintas, antrajame guli šiek tiek dokumentų, kurie jau nurašyti, laukiama, kada bus parengti sunaikinimo aktai.

Bėda ta, kad jau antrus metus savivaldybė neranda įmonės, kuri imtųsi sunaikinti nurašytų dokumentų segtuvus.

D.Pozneckienė pasakojo, kad Uosto 22 numeriu pažymėtas statinys nebenaudojamas kaip saugykla, jame yra likę tik dokumentai, kurių saugojimo terminas yra pasibaigęs.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Išliekamosios vertės tie dokumentai neturi. Ten nėra aktualių dokumentų, tarp kurių būtų kokio nors skambaus bankroto ar panašių bylų, – pasakojo Archyvų skyriaus vyriausioji specialistė. – Visai neseniai į mus kreipėsi bene Tauragės policijos pareigūnai, atliekantys kažkokį ikiteisminį tyrimą, kuriam reikėjo kažkokio dokumento, bet paaiškėjo, kad jie jau nebesaugomi. Archyvui perduodami į bylas suformuoti dokumentai, kurie parengti prieš dvejus metus."

Padės vaizdo įrašai?

Jei policininkai atmes pasikėsinimo pagrobti dokumentus versiją, galbūt jie bandys patikrinti, ar į pastatą norėjo įlįsti benamiai arba kokie nors apleistų pastatų tyrinėtojai.

Skylė grotose yra nedidelė, pro ją į vidų galėtų įsisprausti tik itin smulkaus sudėjimo žmogus.

Gali būti, kad, praradę galimybę glaustis buvusiame policijos komisariato pastate Jūros g. 1, benamiai pabandė laimę patekti į atokiau nuo pagrindinės gatvės esantį namą.

Šalia yra naudojamas ir vaizdo kameromis stebimas statinys. Galbūt jų įrašai padės ką nors daugiau sužinoti apie įsibrovėlius.

GALERIJA

  • Šiais metais – antras bandymas įsibrauti į dokumentų saugyklą: svarstoma, ko ieškoma
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

juokas del proto

patikimiausia vieta saugoti bet kokius dokumentus.tai bent.....

Dar ir kokią vertę turi!

Auksarankiai žino, kaip jais naudotis. Tikiuosi, ir VSD bei pasieniečiai nutuokia?

c

ale kartonke langai uzdeti...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS