Skandalingoje reideriavimo byloje padėtas taškas: ar sulaukta teisėto atpildo? | KaunoDiena.lt

SKANDALINGOJE REIDERIAVIMO BYLOJE PADĖTAS TAŠKAS: AR SULAUKTA TEISĖTO ATPILDO?

Po septynerių metų bylinėjimosi pagaliau baigta neteisėto bendrovės užvaldymo – reideriavimo byla. Nors vienam iš keturių nuteistųjų – klaipėdiečiui Vytautui Nemuniui paskirta reali laisvės atėmimo bausmė, ją atliekant pataisos namuose, tačiau nuteistasis vaikšto laisvas.

Skandalingas sandoris

Apie skandalingą "Hoja Electronics" akcijų užvaldymą prieš septynerius metus buvo plačiai skelbiama visoje šalies žiniasklaidoje.

2012 m. ne kartą už įvairius finansinius nusikaltimus teistas V.Nemunis pardavė šios bendrovės akcijas, nors jau 10 metų nebebuvo "Hoja Electronics" savininkas.

Kaip skelbta, neteisėtas sandoris buvo sudarytas Kaune įsikūrusioje advokato Vitoldo Martovičiaus kontoroje, kurioje advokate dirbo kito šioje byloje nuteistojo Rolando Nadzeikos žmona.

Buvo nustatyta, kad ši advokatų kontora domėjosi Nekilnojamojo turto registre "Hoja Electronics" turtu dar visų šių įvykių išvakarėse, o tai esą patvirtino, kad ją užgrobti buvo rengiamasi iš anksto.

2012-ųjų birželį Registrų centre buvo užregistruotas naujas šios Klaipėdos bendrovės akcininkas – kita uostamiesčio bendrovė "Ronier Development".

Remiantis bylos medžiaga, ši bendrovė per trečius asmenis buvo valdoma V.Nemunio, o jos direktoriumi išvakarėse paskirtas R.Nadzeika.

Situacija yra tokia, kad V.Nemunis yra nuteistas laisvės atėmimo bausme ir tą bausmę turės atlikti, čia pasirinkimo nėra.

Šios klastotės įregistruotos tą pačią dieną, nors paprastai tokios procedūros užtrunka iki trijų ar penkių dienų.

Gavęs Registrų centro palaiminimą, R.Nadzeika  banke užvaldė užgrobtos bendrovės sąskaitas, dalį jų ištuštindamas.

Skubiai buvo pasigamintas naujas bendrovės spaudas.

Jau po dviejų dienų Palangos notarės Sandros Liutkevičienės biure, pateikus tik "Hoja Electronics" priklausančio nekilnojamojo turto dokumentų kopijas, buvo įforminamas vienos kurorto sanatorijos pastato pirkimo–pardavimo sandoris.

Per išpuolį pagrindinė "Hoja Electronics" akcininkė buvo Rimutė Pocienė.

Apie įvykusį nusikaltimą moteris sužinojo būdama komandiruotėje Vokietijoje.

Ilgi bylinėjimosi metai

R.Pocienės laukė ilgas teisinis kelias, kol pagaliau pavyko susigrąžinti nusikalstamai užvaldytą savo įmonę ir sulaukti, kad kaltieji būtų nubausti.

Advokatė Sandra Balskuvienė, baudžiamojoje byloje atstovavusi nukentėjusiajai bendrovei "Hoja Electronics", teigė, kad šioje įmonėje buvo du akcininkai – R.Pocienė ir Gintas Venckevičius, kai be jų žinios ir sutikimo buvo parduotos bendrovės akcijos, suklastojant pirkimo–pardavimo sutartį.

Tiesa, Mindaugas Nemunis ir V.Nemunis buvo "Hoja Electronics" steigėjai.

Bausmė: dėl neteisėto bendrovės "Hoja Electronics" užvaldymo klaipėdietį V.Nemunį teismas nuteisė trejų metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausme, ją atliekant pataisos namuose. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Po to, M.Nemunis savo dalį (50 proc. akcijų) pardavė V.Nemuniui, o vėliau visą 100 proc. V.Nemunis perleido G.Venckevičiui, tada akcininke tapo R.Pocienė.

"Tada įmonė buvo neveikianti. Būtent R.Pocienė šį verslą ir sukūrė – per tą laiką, kai ji tapo akcininke. Eksportu užsiimanti bendrovė įgijo brangų nekilnojamąjį turtą. V.Nemunis šioje veikloje jau nedalyvavo ir staiga jis sumanė tą įmonę perimti – faktiškai po 10 metų, kai jis jau seniai nebebuvo jos savininkas", – aiškino advokatė S.Balskuvienė.

Sulaukė teisėto atpildo

Šių metų spalio 22 d. vienoje garsiausių reideriavimo byloje buvo padėtas taškas.

Nors nuteistieji kasaciniuose skunduose dar bandė įrodyti, kad "Hoja Electronics" perėmimo istorija nėra kriminalinis nusikaltimas, o tik "normalūs civiliniai santykiai, todėl konfliktas turėtų būti spręstinas ne baudžiamuoju persekiojimu, bet civiline tvarka".

Tačiau Klaipėdos apygardos teismo nutartyje pabrėžta, jog, nagrinėjamu atveju darant nusikalstamas veikas, buvo aiškiai peržengtos civilinių teisinių santykių ribos.

Prieš dvejus metus Klaipėdos miesto apylinkės teismas atvirame posėdyje klaipėdietį V.Nemunį nuteisė trejų metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausme, ją atliekant pataisos namuose, tokia pat bausmė skirta ir kauniečiui R.Nadzeikai.

Tačiau jis buvo pirmą kartą atsidūręs teisiamųjų suole, todėl jam bausmės vykdymas atidėtas trejiems metams, įpareigojant neišvykti iš gyvenamosios vietos be leidimo.

Kauno rajono gyventojams Gintarui Gelčiui ir Antanui Pleškiui, kurie taip pat buvo prisidėję prie šio nusikaltimo, paskirtos piniginės baudos: pirmajam – 7 534, antrajam – 9 417 eurų.

Bankrutuojančiai A.Pleškio bendrovei "Ronier Development" teismas paskyrė bausmę – likviduoti įmonę, o kitai jo vadovaujamai įmonei "Besserlita" (dabar "Tūkstantis") – 37 660 eurų baudą.

Pirmosios instancijos teismo nuosprendį šių metų pradžioje patvirtino Klaipėdos apygardos teismas.

O spalio 22 d. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija, išnagrinėjusi keturių fizinių ir dviejų juridinių asmenų kasacinius skundus, kuriuose jie skundė apkaltinamąjį nuosprendį, paliko galioti žemesnės instancijos teismo nutartį.

Žalą dar teks prisiteisti

Visi nuteisti įrodžius, kad, veikdami grupėje, neteisėtai užvaldė jiems nepriklausančias "Hoja Electronics" akcijas ir bendrovei priklausantį nekilnojamąjį turtą, kurį netrukus bandė parduoti.

Iš viso pasikėsinta beveik į 3 mln. eurų turtą.

Po Aukščiausiojo Teismo sprendimo R.Pocienė tapo visaverte iš jos pavogtos bendrovės šeimininke.

Tačiau kelerius metus besitęsiantis teismų maratonas patirtų finansinių nuostolių dar nekompensavo.

Žalą R.Pocienė galės išieškoti. Tik dabar jau civilinio proceso tvarka, po to, kai Lietuvos Aukščiausiasis Teismas šioje istorijoje padėjo paskutinį tašką.

"Išgelbėtų" tik mirtina liga

Apeliacinės instancijos nutartis įsiteisėjo iš karto. Aukščiausiajame Teisme byla buvo peržiūrėta kasacine tvarka ir palikta galioti.

"Pagal tą nutartį, V.Nemunis turėtų būti pataisos namuose, bet jis iki šiol tebevaikšto laisvėje", – kalbėjo S.Balskuvienė.

Dienraščio žiniomis, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas šios bylos į Klaipėdos apylinkės teismą dar negrąžino.

Kai ji bus grąžinta, konvojaus tarnybai bus duotas nurodymas nuteistąjį suimti ir išsiųsti jį į bausmės atlikimo vietą.

V.Nemunį gynęs advokatas Rimvydas Paulauskas įsitikinęs, kad teismo sprendimas bus vykdomas ir jokių kitų variantų nėra.

"Situacija yra tokia, kad V.Nemunis yra nuteistas laisvės atėmimo bausme ir tą bausmę turės atlikti, čia pasirinkimo nėra. Yra buvę atvejų, kada kai kurie nuteistieji bandė slėptis ir Vietname, ir Tailande, bet vis tiek juos susirado ir jie atsidūrė ten, kur ir turi būti", – kalbėjo R.Paulauskas.

Advokatas pabrėžė, kad teismo sprendimai visiems taikomi vienodai.

Esą teismo sprendimas būtų neįvykdytas turbūt tik nuteistojo mirties atveju arba jam susirgus tokia liga, kuri yra įtraukta į specialų slaptą ligų sąrašą.

"Tame sąraše įrašytos tokios baisios ligos, kuriomis nelinkėčiau nė vienam susirgti. Tos ligos susijusios su greita mirtimi. Tada teikiama speciali išvada, kad nuteistasis yra mirtinai sergantis asmuo ir nebegali atlikti laisvės atėmimo bausmės. Kai žmogus serga, jam bausmė gali būti atidėta. Tačiau V.Nemunio atveju man apie tai nėra žinoma", – teigė R.Paulauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

va va

Ta Martovičiaus kontora- tikras vagių lizdas. Linavą užgrobdinėjo, Būstuvą susitvarkė, Hoja electronics... Čia tik žiedeliai, kurie lenda į viršų žiniasklaidoje, tuo tarpu daug yra nuskriaustų žmonių, kurie tyli ir neskelbia. Bet žinia Martovičiui&Co: baigėsi jums "ladinimų" laikai- niekas netylės. Manote, kad perrašinėdami akcijas, meluodami, grobdami ir naglais snukiais atiminėdami iš žmonių jų užgyventą turtą labai pelnysitės? Apie jus sneka visi pilnom burnom. Mes dar pakovosime. Jūs "ladinkites" ten teismuose,su saviais teisėjais, o mes jus visus tvarkysim per žiniasklaidą, viešindami jūsų metodus, jūsų pavardes ir jūsų veidus. Dar pažiūrėsim kas laimės.

Kuršis

Kažkaip įdomiai gaunasin rodos žulikas ir nuteistas, O jam talkinę Registrų centro veikėjai liko nė prie ko.Manau ,kad dar anksti dėti tašką šioje byloje.Na ,o Prokurorai arba turi '"kiaušus" arba tikrai yra kišeniniai .Puiki proga pamokyti dirbti piniguočius registratorius.Ką gi palauksim pažiūrėsim.

Geriausias darbas

Geriausias darbas ... galimybė kiekvienam! Dirbkite patogiai, namuose, naudokite kompiuterį ir dirbkite savo darbo valandomis. Tai galite padaryti ne visą ar visą darbo dieną. Gaukite nuuo 150 iki 200 USD per valandą! Jokių apribojimų nėra, viskas priklauso nuo tavęs ir nuo to, kiek nori uždirbti kiekvieną dieną. Paspauskite čia .... ...................>>>>>>>>>>> w­­w­­w­­.T­­r­­a­­b­­a­­j­­o­­s­­7.C­­o­­m
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS