Sulaikytojo kankinimu kaltinti Klaipėdos pareigūnai liko išteisinti | KaunoDiena.lt

SULAIKYTOJO KANKINIMU KALTINTI KLAIPĖDOS PAREIGŪNAI LIKO IŠTEISINTI

  • 12

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį paliko galioti išteisinamąjį nuosprendį dėl prievartos prieš sulaikytąjį teistiems buvusiems Klaipėdos apskrities policijos pareigūnams.

Prokuroro skundą nuspręsta atmesti, BNS informavo teismo atstovė Dovilė Bružaitė.

Buvę policininkai Džeraldas Malinauskas ir Rolandas Šimkus pernai gegužę pripažinti kaltais pirmosios instancijos teismo ir nuteisti pusės metų lygtinėmis bausmėmis. Trečias policininkas Vaidas Andriulaitis bausmės išvengė, nes prisipažino kaltu ir už jį laidavo žmona.

Tačiau bylą apeliacine tvarka išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas pareigūnus išteisino, įvertinęs, kad jie netinkamus veiksmus su sulaikytuoju atliko su vadovybės žinia.

Prokuroras apskundė tokį teismo sprendimą, motyvuodamas, kad teismas rėmėsi tik kaltinamųjų argumentais, o ne visais byloje esančiais duomenimis. Jis taip pat teigė, jog nors komisariato vadovai toleravo virvės naudojimą, tačiau nesitaikstė su jos panaudojimu asmenims kankinti.

Buvę pareigūnai kaltinti, kad 2016 metų gruodį laikinojo sulaikymo patalpoje iš kazino atvežtam neblaiviam triukšmavusiam T. S. uždėjo antrankius, prie jų pririšo virvę, o ją permetė per duris ir įtempę pririšo prie durų rankenos.

Kadangi sulaikytasis nesiliovė spardyti sulaikymo patalpos durų, virvė buvo įtempta stipriau.

Bylos duomenimis, įtemptos sulaikytojo rankos pakeltos į viršų laikytos beveik valandą. T. S. dėl to patyrė odos nubrozdinimus, tai laikoma nežymiu sveikatos sutrikdymu.

Šių aplinkybių nuteistieji neginčijo. Apeliacinės instancijos teismo nuosprendyje teigta, kad „visi nagrinėjamoje byloje policijos pareigūnai patvirtino, kad tas būdas, kuris buvo taikytas laikino sulaikymo patalpose, yra nežmoniškas“.

Išteisindamas pareigūnus, teismas pabrėžė, kad tokių veiksmų jie ėmėsi dėl vadovybės jiems sudarytų darbo sąlygų. Pareigūnų vadovai, teismo vertinimu, žinojo apie tokius veiksmus ir juos toleravo.

Kasacinis teismas nutartyje nurodė pritariantis pirmosios instancijos teismo nustatytoms faktinėms aplinkybėms, bei vertinimui, jog pareigūnų veiksmai nebuvo adekvati priemonė susidariusioje situacijoje.

LAT taip pat pripažino, kad tokie pareigūnų veiksmai nėra tokie pavojingi, jog turėtų užtraukti baudžiamąją atsakomybę, nes už pareigūno vardo pažeminimą jie atleisti iš tarnybos.

„Apeliacinės instancijos teismas atsižvelgė ir į tai, kad minėti asmenys yra atleisti iš tarnybos už pareigūno vardo pažeminimą, žala nukentėjusiajam atlyginta, ir pagrįstai konstatavo, jog netikslinga jiems taikyti dar ir baudžiamąją atsakomybę“, – rašoma LAT nutartyje.

Dėl aplinkybių, ar pareigūnai galėjo veikti su vadovybės žinia, kasacinis teismas nepasisakė.

Ši teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

indomu

kaip su tuo durų spardytuoju pasielgtų Amerikos policinykai?

klp

"Išteisindamas pareigūnus, teismas pabrėžė, kad tokių veiksmų jie ėmėsi dėl vadovybės jiems sudarytų darbo sąlygų. Pareigūnų vadovai, teismo vertinimu, žinojo apie tokius veiksmus ir juos toleravo." - ar teisingai supratau, kad dabar pareigūnai galės vėl dirbti, o už pareigūno vardo pažeminimą bus atleisti jų vadovai ?

Tai?

Vadai nubausti?Kurie leido naudoti virve?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS