Per šventes teks dirbti papildomai | KaunoDiena.lt

PER ŠVENTES TEKS DIRBTI PAPILDOMAI

Du ilgieji šventiniai savaitgaliai šiemet yra kur kas didesnis galvos skausmas gyventojų saugumą užtikrinančioms tarnyboms – policijai ir greitajai medicinos pagalbai.


 

Du ilgieji šventiniai savaitgaliai šiemet yra kur kas didesnis galvos skausmas gyventojų saugumą užtikrinančioms tarnyboms – policijai ir greitajai medicinos pagalbai.

Formuoja didesnes komandas

Šiemet didžiosios metų šventės bus ilgesnės nei paprastai – Kūčios ir Kalėdos užtruks keturias dienas, per Naujuosius nedirbsime tris dienas.

Daugeliui tai laimingas, atostogas primenantis metas. Tačiau policininkai ir medikai vadina šį laiką siaubingiausiu per visus metus ir lygina jį tik su Jūros šventės dienomis.

Daugiau girtų, daugiau konfliktuojančių, besimušančių, apvogtų, apiplėštų bei fiziškai nukentėjusių.

Todėl šiam laikotarpiui paprastai ruošiamasi iš anksto. Per šventes pasistengiama, kad mieste dirbtų daugiau policininkų bei medikų.

Kitomis naktimis mieste paprastai patruliuoja trys policininkų ekipažai. Per šventes numatoma į gatves išsiųsti penkis ekipažus. Tačiau patrulių pastaruoju metu yra gerokai sumažėję, tad gatvėse dirbti kviečiami kitų tarnybų policininkai, norintys papildomai užsidirbti, mat už darbą per šventes mokama dvigubai.

Šiemet rengiant dirbančiųjų per šventes sąrašus kilo keblumų, nes policininkai negali per metus papildomai dirbti daugiau nei po 164 valandas. Daug pareigūnų metų pradžioje jau išnaudojo šį limitą, kai dėl euro įvedimo reikėjo dažniau lydėti inkasavimo automobilius bei saugoti vietas, kuriose pinigai buvo laikomi.

Klaipėdiečius siųs į Palangą

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos biuro viršininkas Andrius Leliuga patikino, kad, nepaisant visų aplinkybių, šventinėmis dienomis mieste policininkų nepritrūks.

„Paprastai daugelis pareigūnų savo karjerą yra pradėję nuo patruliavimo gatvėse ar darbo apylinkės inspektoriais. Todėl tie, kas pasiprašo papildomai padirbėti per šventes, išmano tokio darbo specifiką. Tie, kas tokios patirties neturi, dažniausiai nesiprašo įtraukiami į sąrašus“, – teigė A.Leliuga.

Klaipėdiečiai policininkai Naujųjų metų naktį bus siunčiami padėti palaikyti tvarkos Palangoje. Kasmet į kurortą šią naktį suplūsta minios žmonių, juos vilioja romantiškas vaizdas, kai fejerverkai šaudomi nuo jūros tilto.

Palangoje pritrūko šventinę naktį galinčių pasidarbuoti policininkų, todėl keturi pareigūnai bus siunčiami į kurortą iš Klaipėdos.

Kelių policijos biuro pareigūnai ruošiasi per šventes taip pat intensyviai dirbti. Nors jų vadas Ramūnas Šideikis neišduoda, kada ir kur vykdys reidus, jis neslepia, jog neblaiviems vairuoti nevertėtų.

„Mes tikrai dirbsime, todėl nei dieną, nei naktį, nei mieste, nei rajono keliuose neblaivūs vairuotojai turėtų nerizikuoti“, – tikino R.Šideikis.

Medikai jau jaučia šventes

Greitosios pagalbos administracija apie didžiąsias šventes pradeda galvoti dar vasarą. Darbuotojų atostogų grafikas parengiamas taip, kad metų gale vienoje pamainoje galėtų dirbti papildoma dispečerių komanda bei dar vienas medikų ekipažas.

Poilsio dienomis uostamiestyje paprastai dirba devyni medikų ekipažai, per Kalėdas ir Naujuosius metus Klaipėdoje jų bus dešimt.

Medikai iš patirties žino, kad reikia pasiruošti diabetu sergančiųjų priepuolių pagausėjimui, persivalgymo bei kitų virškinimo sutrikimų problemoms.

Greitosios medicinos pagalbos stoties viršininko pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė teigė, jog artėjančias šventes medikai jaučia jau dabar.

Paradoksalu, kad greitajai tenka skubėti gelbėti ne tik traumuotų petardomis ar susižalojusių neblaivių asmenų. Didžiąją dalį pacientų sudaro lėtinėmis ligomis sergančių žmonių negalavimai, kurie per šventes dar labiau paūmėja.

„Žmonės ilgiau vakaroja, nemažai keliauja, pavargsta, todėl įsisenėjusios ligos labiau pasireiškia. Be abejo, kaip ir kasmet, tikėtinos traumos, nelaimės keliuose ir buityje“, – kalbėjo N.Dambrauskienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS