Teismas neleido atkurti sodybos Pajūrio regioninio parko teritorijoje | KaunoDiena.lt

TEISMAS NELEIDO ATKURTI SODYBOS PAJŪRIO REGIONINIO PARKO TERITORIJOJE

  • 2

Klaipėdos apylinkės teismas, išnagrinėjęs viešąjį interesą ginančios prokuratūros pareiškimą, neleido atkurti sodybos Pajūrio regioninio parko teritorijoje.

Kaip penktadienį pranešė prokuratūra, teismas atmetė vienos Klaipėdos bendrovės pareiškimą dėl juridinio fakto nustatymo, kuriuo siekta nustatyti, kad bendrovei šiuo metu priklausančiame žemės sklype Karklės kaime buvo sodyba.

Minėta byla pagal uostamiesčio bendrovės pareiškimą dar 2014 metais išnagrinėta Klaipėdos rajono apylinkės teisme ir, remiantis 2013 metais atliktais archeologiniais tyrimais, konstatuota, kad 10 ha žemės sklype, esančiame Klaipėdos rajono Karklės kaime, buvo sodyba.

Tąkart nustatytas juridinę reikšmę turintis faktas, suteikiantis minėtajai bendrovei teisę atstatyti ten kadaise buvusios sodybos statinius.

2018 metų sausį Kultūros paveldo departamentas informavo Pajūrio regioninio parko direkciją dėl galimo archeologinių tyrimų duomenų klastojimo, neadekvataus tyrimų rezultatų vertinimo. Regioninio parko direkcija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama pradėti tyrimą ir kreiptis į teismą dėl proceso atnaujinimo išnagrinėtoje civilinėje byloje.

Pagal Lietuvos teisės aktus atkurti sodybą valstybės saugomose teritorijose galima tik vietoje buvusios sodybos.

2018 metų vasarį generalinis prokuroras, gindamas viešąjį interesą, kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teismo rūmus su prašymu atnaujinti procesą civilinėje byloje. Jis teigė, kad tyrimo metu surinkti nauji įrodymai, įvertinus juos kartu su kitais civilinėje byloje esančiais įrodymais, neleidžia daryti tokios pat išvados, kurią 2014 metais padarė teismas.

Klaipėdos apylinkės teismas šių metų spalio mėnesį priėmė naują sprendimą – bendrovės pareiškimą dėl juridinio fakto nustatymo atmesti.

Šis sprendimas per 30 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Karklėje bevei visos sodybos pastatytos nelegaliai

Moteris

Nejaugi dar yra kruopelytė teisingumo?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS