Teismas sprendžia, ar kaltinamasis narkotikų byloje gali būti toliau laikomas suimtas | KaunoDiena.lt

TEISMAS SPRENDŽIA, AR KALTINAMASIS NARKOTIKŲ BYLOJE GALI BŪTI TOLIAU LAIKOMAS SUIMTAS

Lietuvos apeliacinis teismas sprendžia, ar paleisti į laisvę labai didelio kiekio narkotinių medžiagų disponavimu kaltinamą Klaipėdos rajono gyventoją Virgilijų Valių.

Vyras taip pat yra teisiamas vienoje iš galimos korupcijos teisinėje sistemoje bylų.

V. Valius suimtas laikomas nuo 2019 metų vasario 20 dienos – maždaug pusketvirtų metų, tuo metu dėl galimos korupcijos taip pat buvo sulaikyti teisėjai, advokatai.

Šiemet Liepą Šiaulių apygardos teismas kaltinamojo suėmimą pratęsė dar trims mėnesiams, konstatavęs, kad vyras gali bėgti ir slėptis nuo teismo, daryti naujas nusikalstama veikas.

Suimtojo advokatas Šiaulių apygardos teismo nutartį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui.

Generalinės prokuratūros prokuroras Aleksandras Kazakovas per posėdį trečiadienį sakė, kad pagal įstatymus V. Valiui gresia iki 15 metų kalėjimo, pagal įstatymus iki nuosprendžio jis gali būti laikomas negali būti suimtas daugiau nei du trečdalius laiko, nei gresianti bausmė.

V. Valius ir jo advokatas Atas Molis teismo prašė panaikinti Šiaulių apygardos teismo nutartį ir paskirti piniginį užstatą ar intensyvią priežiūrą.

Jie tikino, kad žemesnės instancijos teismo nutartis dėl suėmimo pratęsimo yra formali, suėmimas negali būti tęsiamas nuolat, pažeistas proporcingumo principas, ankstesni kaltinamojo teistumai yra išnykę, todėl V. Valius laikomas neteistu, kitiems narkotikų bylos kaltinamiesiems suėmimas netaikomas, todėl advokatas ir V. Valius mano, kad taikomi dvigubi standartai.

Kaltinamasis skundėsi, kad Šiaulių tardymo izoliatoriuje jam neužtikrinamos sveikatos priežiūros paslaugos, jis negauna tinkamo gydymo.

„Manymas, kad darys naujas veikas negali būti begalinis, Šiaulių tardymo izoliatoriaus charakteristikoje teisiamasis neturėjo jokių nuobaudų, gavo Teisingumo ministerijos padėką, keturis paskatinimus, turi nuolatinę gyvenamąją vietą, dirbo iki suėmimo“, – per posėdį sakė advokatas A. Molis.

Pasak gynėjo, prokurorų pateiktų raštelių apie tariamą pabėgimą autentiškumas nėra nustatytas.

„2019 metais rašteliai datuoti, už 200 tūkst. neva planavo pabėgimą, lengviau būtų buvę pabėgti sumokėjus užstatą“, – sakė advokatas.

V. Valius pageidavo, kad Apeliacinis teismas pats jam nustatytų piniginio užstato dydį, o pats pareiškė norintis gyventi savo tėvų namuose Šilalės rajone ir juos prižiūrėti.

„Aš palaikau savo advokato prašymą, man neužtikrinama sveikatos priežiūra, kokia turi būti. Turiu keturis paskatinimus, aš nelinkęs daryti nusikaltimus, mano elgesys nėra nusikalstamas. Šešerius metus esu nežinomybėje“, – pareiškė V. Valius.

„Gal jūs pats turite santaupų?“ – paklausė teisėja Aušra Bielskė, norėdama sužinoti galimo piniginio užstato dydį.

V. Valius atsakė, kad santaupų jis neturi, artimieji galėtų įnešti 20–30 tūkst. eurų.

Rašteliuose – pabėgimo planai

Teisėsaugos pareigūnų rankose yra atsidūrę V. Valiaus galimai rašyti rašteliai, kuriuose, kaip manoma, dėstomi pabėgimo iš įkalinimo įstaigos planai. Jie buvo rasti dabartinės V. Valiaus sutuoktinės telefone.

„Aš buvau pasakęs, kad remiatės visu turiniu, kituose, kad aš nekaltas ir su manim prokurorai nori susidoroti. Nuo 2020 metų esu Šiaulių tardymo izoliatoriuje, aš neprisimenu, kad būčiau rašęs raštelius, kam man planuoti pabėgimą, kai tiek išbuvau“, – į prokuroro klausimą, ar jis yra raštelių autorius, atsakė V. Valius.

Prokuroras A. Kazakovas prašė netenkinti advokato skundo ir palikti galioti Šiaulių apygardos teismo nutartį.

„Terminas pratęstas pagrįstai, yra pagrindo manyti, kad jis bėgs ir slėpsis nuo teismo ir darys naujas nusikalstamas veikas. Kad darys naujus nusikaltimus, pripažino Šiaulių apygardos teismas – labai sunkus nusikaltimas, susijęs su kokaino disponavimu, buvo padarytas dėl savanaudiškų paskatų, siekiant praturtėti, anksčiau teistas, jie išnykę, bet teismas turi atsižvelgti į biografiją“, – sakė prokuroras.

Jis minėjo, kad buvo užfiksuoti V. Valiaus anksčiau duoti parodymai po pirmojo suėmimo dėl narkotikų 2017 metais – įtariama, kad dar būdamas suimtas, V. Valius per advokatą perdavė 50 tūkst. eurų kyšį Klaipėdos apygardos teismo teisėjui. Tada jis išbuvo suimtas apie mėnesį.

Įtariama, kad paleistas į laisvę V. Valius sukurstė asmenis piktnaudžiauti – norėdamas išvengti baudžiamosios atsakomybės už disponavimą narkotikais, surado panevėžietį Anatolijų Greiną ir už pinigus įkalbėjo prisiimti kaltę. Panevėžio apygardos teisme dabar nagrinėjama byla dėl prekybos žmonėmis, piktnaudžiavimo ir trukdymo tyrimui.

Prokuroras A. Kazakovas pažymėjo, kad kartą pas V. Valių be kokaino buvo rastos ir dvejos svarstyklės su kokaino, heroino ir MDMA pėdsakais. 2019 vasario 20 dieną kratos metu paimtose kitose svarstyklėse taip pat rasti kokaino pėdsakai.

„Šis faktas rodo, kad išėjęs į laisvę tęsia veikas, susijusias su narkotinėmis medžiagomis“, – pažymėjo kaltintojas.

A. Kazakovas taip taip pat sakė, kad V. Valius galbūt su savo pažįstamų policininkų pagalba privertė kitą asmenį prisiimti kaltę dėl nužudymo, šis asmuo prisipažino kaltas ir atliko šešerių metų laisvės atėmimo bausmę dėl šio itin sunkaus nusikaltimo. Prokuroras užsiminė, kad nužudymo byla gali būti atnaujinta.

Pasak A. Kazakovo, V. Valiaus sutuoktinės telefone rasti nufotografuoti rašteliai, jame galbūt V. Valius rašo, „geriau Pietų Amerikoje pinigėlių užsidirbti, nei čia kalėti“.

Galimuose pabėgimo planuose minimi fejerverkai, dūminiai užtaisai, petardos, rašoma, kad plano įgyvendinimas kainuotų 100–150 tūkst. eurų, minima vyro, galinčio „nesunkiai surasti jaunimo, kurie po 20–30 tūkst. eurų norėtų užsidirbti“ įgyvendinant pabėgimą, vardas ir pavardė.

Planuose taip pat minimas policininkų išgąsdinimas su automatiniais ginklais, su kuriais esą pribėgtų pasamdyti žmonės.

„Ginklai ir pinigai paruošti, reikia tik viską suplanuoti ir veikti“, – rašoma viename iš raštelių.

Prokuroras A. Kazakovas atkreipė dėmesį, kad anksčiau minėtam A. Greinai buvo skirta intensyvi priežiūra, tačiau numetęs apykoję jis pabėgo į užsienį, pasislėpė, jo buvimo vieta nėra žinoma, todėl tokia kardomoji priemonė ne visada užtikrina kaltinamųjų dalyvavimą teisme.

Apeliacinis teismas nutartį dėl V. Valiaus suėmimo skelbs ketvirtadienį. Ji bus galutinė ir neskundžiama.

Bylos nagrinėjimas vyksta dvejus metus

Baudžiamąją bylą dėl V. Valiui pareikštų kaltinimų didelio kiekio kokaino disponavimo tebenagrinėja Šiaulių apygardos teismas, ji buvo pradėta nagrinėti prieš dvejus metus – 2020 metų liepą. V. Valius ir jo advokatai nuo bylos siekė taip pat nušalinti ne tik kaltinimą palaikantį Generalinės prokuratūros prokurorą A. Kazakovą, bet ir visą Generalinę prokuratūrą.

Teisme tebevyksta V. Valiaus apklausa, kartą jos tęsti nepavyko, neatvykus vienam iš kaltinamojo advokatų. V. Valius pageidavo, per apklausą teisme dalyvautų abu jo gynėjai.

Klaipėdos rajono gyventojas V. Valius ir du kauniečiai kaltinami bendrininkų grupėje neteisėtu disponavus labai dideliu kiekiu narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti.

Šios bylos kaltinamajame akte nurodoma, jog nusikaltimas padarytas 2017 metais, kovo–balandžio mėnesį V. Valius degalinės kavinėje susitiko su dar trim vyrais ir susitarė už 50 tūkst. eurų nupirkti daugiau nei 1 kilogramą kokaino. Jis turėjo būti platinamas Skandinavijoje. Įtariama, jog buvo sutarta, kad 10 tūkst. eurų V. Valius sumokės pardavimo metu, likusius 40 tūkst. eurų – po kokaino realizavimo.

Bylos duomenimis, 2017 metų balandį konspiracijos tikslais pasiskolintu automobiliu V. Valius atvyko į Kauną, ten vieno prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje už 10 tūkst. eurų nupirko šešias uždarytas konservų dėžutes su jose paslėptu kokainu.

Narkotikus V. Valius parsigabeno į Klaipėdos rajone esantį savo gyvenamąjį namą. Įtariama, kad kokainą jis iš pradžių paslėpė žemės sklype, o po to ir namo garaže. Narkotikai ten buvo laikomi, kol juos per kratą 2017 metų gegužės 6-osios vakarą rado ir paėmė policijos pareigūnai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Jolita

O kur narkomanų motina ,,morgana "?

Visus zulikus varyti y angliu kasyklas

O ne serti juos dar

fas fas

normalioje teisineje valstybeje jau senai sedetu, o cia laukia korumpuoti snukiai kol i ju sudina letena ikis kelis eurus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS