Rebusas: vadinamoji greitoji pagalba – legali? | KaunoDiena.lt

REBUSAS: VADINAMOJI GREITOJI PAGALBA – LEGALI?

Po dienraščio "Klaipėda" publikacijos "Dėl mašinos – detektyvas" (2015 12 09) įvairios institucijos aiškinosi, ar legaliai miesto gatvėmis rieda netikras greitosios medicininės pagalbos automobilis.


 

Po dienraščio "Klaipėda" publikacijos "Dėl mašinos – detektyvas" (2015 12 09) įvairios institucijos aiškinosi, ar legaliai miesto gatvėmis rieda netikras greitosios medicininės pagalbos automobilis.

Nėra teisės akto

Valdininkai kone vienbalsiai reziumavo, kad teisės aktuose yra spraga. Nors sveiku protu suvokiama, kad bet kas neturėtų savo automobilio ženklinti policijos, greitosios medicininės pagalbos (GMP) ar kitų valstybinių institucijų ženklais, tačiau draudimo tai daryti nenumato joks teisės aktas.

Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai, išnagrinėję dienraščio atsiųstą informaciją, tikino, kad teisės akto, kuriuo būtų reglamentuotas GMP automobilių ženklinimas, nėra.

"Yra galiojantis Lietuvos standartas dėl specialiųjų tarnybų transporto priemonių dažymo, skiriamųjų ženklų, specialiųjų šviesos ir garso signalų. Kaip suprantame standartą, kol jis nėra įformintas teisės aktu, tol jis yra labiau rekomendacinis. Jei jo laikomasi, tai parodo atitiktį kokybiniams reikalavimams", – tikino ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Rinalda Akelytė.

Jos teigimu, dabar galiojančiame Administracinių teisės pažeidimų kodekse ministerijos specialistai nerado nuostatų, kur būtų pasakyta, kad už standartų nesilaikymą būtų numatyta atsakomybė.

"Yra atsakomybė tik už neteisėtą švyturėlių naudojimą", – komentavo R.Akelytė.

Bausmės nenumatytos

Teisingumo ministerijos darbuotojai taip pat suko galvas – galima ar ne važinėti automobiliu su specialiųjų tarnybų užrašais, tačiau, neradę jokio atsakymo, patarė kreiptis į Lietuvos standartizacijos departamentą.

Departamento Teisės ir personalo skyriaus vedėja Dovilė Tarasevičiūtė tikino, kad standartizavimo reikalavimai yra rekomendacinio pobūdžio.

"Tai yra savanoriškas standartų taikymas. Nebent specialus ženklas yra užpatentuotas ir galbūt jį gali naudoti tik tam tikros institucijos. Tačiau reikia analizuoti ir susipažinti su tų institucijų teisės aktais. Gal ir yra teisės spraga? Jei kas nors pieštų svastikas, atsakomybė būtų. Spėju, kad automobilį galima ir gėlytėmis nudažyti?" – svarstė D.Tarasevičiūtė.

Iš vienos pusės biudžetinių įstaigų automobiliai turi būti žymimi. Yra nurodyta, kaip jie turi būti pažymėti ir kokiais ženklais, tačiau piliečiams, kurie patys ant automobilių klijuos institucijų ženklus, atsakomybė netaikoma.

Pasidomės VMI?

Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas pajuokavo, kad šiuo atveju netinka stalinizmo laikų principus apibūdinanti frazė – "Duokit žmogų, o straipsnį mes jam jau pritaikysime".

"Nėra tokio straipsnio. Seimo nariai galėtų tuo pasidomėti. Tokia transporto priemonė gali būti eismo dalyvė, jei atlikta techninė apžiūra. Tačiau už specialiųjų ženklų panaudojimą negalime pritaikyti jokio straipsnio. Tačiau reikia pasidomėti. Jei jau šio automobilio savininkas norėjo, kad į jį atkreiptų dėmesį, mes atkreipsime", – kalbėjo A.Motuzas.

Jis aiškino, kad bus pasikalbėta su Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pareigūnais ir pasiaiškinta, ar šiuo automobiliu nėra teikiamos kokios nors komercinės paslaugos.

"Bernvakariams ar mergvakariams tokius automobilius naudoja. Įdomu, ar mokami mokesčiai, ar tokiai veiklai gauta licencija?" – kalbėjo A.Motuzas.

GALERIJA

  • Rebusas: vadinamoji greitoji pagalba – legali?
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

zbignevas

Mentine valstybe.

xxx

Astai ramybes neduoda :))

seklys

aha ,licencija privaciam automobiliui , privaciai kelionei :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS