Verslininko žudikas ėmė keisti taktiką | KaunoDiena.lt

VERSLININKO ŽUDIKAS ĖMĖ KEISTI TAKTIKĄ

Teismas atvertė klaipėdiečio verslininko Vilmanto Dundulio nužudymo bylą. Pirmajame teismo posėdyje nukentėjusieji vos tvardė emocijas, kai išgirdo, ką teismui pasakojo už nužudymą teisiamas 27 metų Marius Jonkus.

Teismas atvertė klaipėdiečio verslininko Vilmanto Dundulio nužudymo bylą. Pirmajame teismo posėdyje nukentėjusieji vos tvardė emocijas, kai išgirdo, ką teismui pasakojo už nužudymą teisiamas 27 metų Marius Jonkus.

Keitė parodymus

Vyro keičiami parodymai nustebino net jį ginančią advokatę. Posėdžio pradžioje pripažinęs kaltę ir sutikęs su jam pareikštais civiliniais ieškiniais, vėliau M.Jonkus ėmė prieštarauti savo paties duotiems parodymams.

M.Jonkus kaltinamas 53 metų verslininko nužudymu iš savanaudiškų paskatų, siekiant nuslėpti kitą nusikaltimą bei šaunamojo ginklo ir šaudmenų pagrobimu.

M.Jonkui gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos, todėl tikėtina, kad keisdamas parodymus jis tikisi sušvelninti bausmę.

Teisėjų kolegijai pasakodamas lemtingos vasario 10-osios dienos įvykius, M.Jonkus aiškino, kad ėjo pirkti ginklo, tačiau neva jį buvo apėmusios dvejonės.

M.Jonkus tikino, kad jį buvo užklupusios didelės bėdos, slėgė 14,5 tūkst. eurų skola dėl sudaužyto prabangaus automobilio. Teisiamasis aiškino, kad buvo persekiojamas, todėl ir ėmė ieškoti ginklo.

"Kai grįžau iš įkalinimo įstaigos, buvau vėl spaudžiamas dėl tų skolų. Aš turėjau daug priešų. Visa tai, ką pasakoju, niekam nesu minėjęs", – tikino teisiamasis.

2009 metais M.Jonkus už Klaipėdos senamiestyje įvykdytą ginkluotą juvelyrinių dirbinių parduotuvės apiplėšimą buvo nuteistas ketveriems metams. Jis įkalinimo įstaigą paliko tik 2013 metais. Užpuolimo metu M.Jonkus buvo įrėmęs į pardavėją ginklą ir net paleido šūvį.

Laimei, moterims sugriebus plėšiko ranką ir nukreipus ją į viršų, nusikaltėlis paleido du šūvius nepataikydamas į žmones.

Nuderėjo kainą

Internete radęs skelbimą apie parduodamą pistoletą "Sig Sauer", susisiekė su jo savininku V.Dunduliu.

"Susitikome jo bute, susėdome ir labai gražiai kalbėjomės. Nuo 400 eurų jis nuleido kainą iki 350 eurų. Jis net pasiūlė į šaudyklą nuvažiuoti, išbandyti pistoletą", – pokalbį su auka perpasakojo žudikas.

Pasiteiravus, ar M.Jonkus turėjo pinigų tokiam pirkiniui, šis puolė aiškinti, kad pinigų buvo. Tačiau kratų metu kriminalistai jokių pinigų sulaikytojo namuose nerado.

Šovė netyčia ir du kartus

Toliau dėstydamas įvykių seką, M.Jonkus ėmė aiškinti, kad V.Dundulis kone sutiko jam ginklą parduoti nelegaliai.

Pats M.Jonkus leidimo ginklui neturi. O V.Dundulis su sūnumi prieš mirtį buvo aptaręs smulkmenas, kaip ir pagal kokią tvarką jam teks pardavinėti legaliai laikytą ginklą.

Teisiamasis įtikinėjo, kad nieko žudyti neketino. Pokalbio metu V.Dundulis padavė ginklą menamam pirkėjui.

"Gavosi šūvis. Net nesupratau, kad jis užtaisytas. Jis sėdėjo šalia ir čiupo man už rankos. Aš pašokau, o jis buvo suspaudęs ginklą. Gal norėjo saugiklį įjungti ar išjungti?" – apie lemtingą šūvį kalbėjo M.Jonkus.

Ilgai ir painiai aiškindamas kiekvieną tų kelių minučių detalę, M.Jonkus bandė sutikti istorijos eigą visai kita linkme, nei buvo teigęs ikiteisminio tyrimo metu.

Iš pasisakymų aiškėja, kad dabar jau vyras teigia, kad į verslininko galvą kulka pataikė esą atsitiktinai, dėl neaiškių aplinkybių susistumdymo metu. Tačiau panašu, kad M.Jonkaus rankose likęs ginklas ir antrą kartą iššovė atsitiktinai, jam bebandant traukti esą lizde įstrigusią gilzę.

"Net nesupratau, kaip jis iššovė. Man užgulė ausis, ištiko šokas ir aš pabėgau, nes išsigandau", – aiškino teisiamasis.

Bet išgąstis netrukdė vyrui pasiimti šovinių dėžutę ir dvi dėtuves su šoviniais.

118 tūkst. eurų ieškinys

Teisiamojo versija supykdė nužudytojo V.Dundulio tėvą Vilhelmą Dundulį. Vyras vos susitvardė ir pabrėžė, kad sūnaus žudikas sako netiesą.

"Sūnus sėdėjo nuleidęs rankas, dešinėje laikydamas stipriai suspaustą telefoną. Tokį aš jį radau pravėręs kambario duris. Šauta buvo iš kairės pusės viršaus. Jis stovėdamas šovė jam į galvą", – teigė tėvas.

V.Dundulis teismui prisipažino, kad su žmona patyrė neapsakomus išgyvenimus dėl sūnaus mirties.

"Aš parašiau poemą "Kruvina aimana". Iš karto po įvykio maniau, kad išprotėsiu, kaip skaudu buvo", – kalbėjo sūnaus gedintis tėvas.

Skriaudą dėl nužudyto sūnaus teisme išsakė V.Dundulio mama, nukentėjusiąja pripažinta jo sesuo ir sūnus Arnas Dundulis. Vaikinas pasipasakojo, kad su tėvu žadėjo kurti bendrą verslą.

"Po tėvų skyrybų bendravimas su tėvu buvo nutrūkęs. Tačiau mamai išvykus gyventi į užsienį, aš likau su močiute. Ryšys su tėvu atsinaujino, mes buvome artimi. Tą rytą taip pat bendravome telefonu", – pasakojo nužudytojo sūnus.

Iš viso M.Jonkui pateikta 118 tūkst. eurų civilinis ieškinys moralinei žalai padengti nukentėjusiesiems. Reikalaujama padengti ir 11 tūkst. turtinės žalos ieškinį.

Parakas nuo fejerverkų?

Vakarykščiame teismo posėdyje pateikti kaltinamojo nauji faktų paaiškinimai sukėlė klausimų laviną visiems posėdžio dalyviams.

Teismas teiravosi, kada paskutinį kartą M.Jonkus šaudė. Jaunuolis pareiškė, kad parako dalelės ant rankų vasario mėnesį rastos po naujametę naktį leistų fejerverkų.

Teismas kitame posėdyje žada kviesti liudyti teismo medicinos ekspertą bei balistikos specialistą, kad šie tiksliai išaiškintų kokioje padėtyje šūvio metu buvo auka ir žudikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS