„Amžina jaunystė“ – darže | KaunoDiena.lt

„AMŽINA JAUNYSTĖ“ – DARŽE

Šiomis dienomis mitybos specialistai Italijoje atskleidė amžinos jaunystės paslaptį.

"Kokteiliui" pavyko sužinoti, kad, anot italų, senėjimas yra tiesiogiai susijęs su mūsų mitybos įpročiais.

Žmogaus ląstelių jaunystę išsaugo ir greitam organizmo senėjimui kelią užkerta maistas, kuriame gausu vitaminų, mineralinių druskų ir antioksidantų.

Ekspertai atkreipė dėmesį, kad reikia vartoti produktus, kuriuose yra polifenolių. Senėjimą sulėtina mėlynos ir purpurinės spalvos daržovės bei vaisiai: baklažanai, vynuogės, figos, mėlynės ir gervuogės.

O štai raudoni ir apelsino spalvos produktai, kuriuose gausu karotinoidų, nuo senėjimo padės apsaugoti odą ir akis. Tad vartokite granatų, apelsinų, abrikosų, morkų, pomidorų, paprikų, moliūgų.

Italai taip pat priminė "brangų viso organizmo jaunystės eliksyrą" – sočiuosius omega-3 riebalus, esančius riebiose žuvyse, džiovintuose vaisiuose, riešutuose ir sėklose.

Itališki skanėstai Lietuvoje

Į lietuvių skrandžius ir širdis sparčiai randa kelią ir jaunystės netausojantys itališki desertai. Dar ne taip seniai italų virtuvė mūsų šalies gyventojams siejosi tik su picomis ir makaronais, tačiau dabar jau žinome, kad tai – tik maža dalelė to, ką mums gali pasiūlyti šios Apeninų pusiasalio šalies kulinarai. Nieko nuostabaus – itališki desertai dėl ypatingų savo skonio savybių populiarūs visame pasaulyje.

Šiek tiek istorijos

Sparčiai tarp lietuvių populiarėja italų klasikinis sūrio pyragas. Manoma, kad jį gamindavo jau senovės graikai. Iš jų tradiciją perėmė romėnai. Neturėdami mums įprasto cukraus, jie šį desertą saldindavo medumi. Citrinos žievelė jau tada buvo neatsiejamas pyrago ingredientas. Apskritai šis desertas vystėsi tūkstančius metų. Italai šį skanėstą neretai vadina "Močiutės pyragu", mat įprastai sūrio pyragą šeimos šventėms šioje šalyje gamina močiutės.

Česka (397 719; ką valgyti ir ko nevalgyti – nuolat kankinantis klausimas)

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS