Ludomanams – naloksonas | KaunoDiena.lt

LUDOMANAMS – NALOKSONAS

Suomiai pasigyrė, kad rado vaistų gydyti ludomanus – žmones, kurie negali gyventi be azartinių žaidimų.

Skandinavai sulaukė teigiamų rezultatų gydydami narkomanus, kuriems per nosį įpurkšdavo naloksono. Suomijos mokslininkai įsitikinę, kad šis medikamentas, opioidinių narkotikų priešnuodis, padeda išgydyti priklausomybę nuo azartinių lošimų.

Pasirodo, naloksonas blokuoja dopamino – malonumo harmono gamybą. Žaidžiant azartinius žaidimus, per procesus, kuriuos asmuo laiko maloniais, organizme šokinėja dopamino kiekis. Anot Helsinkio nacionalinio sveikatos ir gerovės instituto profesoriaus Hannu Alho, įpurkštas per nosį priešnuodis į smegenis per kelias minutes duos rezultatą.

Šiuo metu mokslininkai ieško 130 savanorių. Eksperimentas prasidėtų kitą savaitę ir truktų metus.

Suomijoje kone 3 proc. šalies gyventojų nuo 15 iki 74 metų negali atsispirti pagundai žaisti azartinius žaidimus.

Tai – ne juokai

Lošimas – priklausomybės liga, kurios nežino žmonės, nesusidūrę su tokiomis problemomis, ir ne tik jų nesupranta – jiems tai iš viso tarsi neegzistuoja.

Anot psichologų, lošėjų niekaip neatpažinsi: nuo jų nedvelkia alkoholiu, jie nepardavinėja narkotikų tamsiuose užkampiuose. Praeina labai daug laiko, kol artimiausi šeimos nariai pastebi lošėjų elgesio pasikeitimus. Lošimo pasekmes iki tam tikro laiko galima nuslėpti. Tik tada, kai žmogus pradeda imti paskolas, užstato automobilį ar namus, išlenda yla iš maišo.

Klimpimo procesas vyksta palaipsniui. Iš pradžių skolinamasi iš kaimynų, po to imamos paskolos iš banko, įkeičiamas nekilnojamasis turtas, gali būti net planuojami nusikaltimai.

Tokioje padėtyje atsidūrusių lošėjų jau nevargina mintys apie tai, ar jie sugebės atiduoti skolą.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS